arch/ive/ief (2000 - 2005)

Armen als vuilnis gedumpt in Manilla (Filippijnen)
by Brert de Belder Wednesday July 12, 2000 at 12:50 PM
g3w@ngonet.be

Volgens de laatste berichten zijn meer dan 90 mensen omgekomen bij de grondverschuiving op de vuilnisberg van Payatas in de Filippijnse hoofdstad Manilla. Niemand weet hoeveel er nog onder de 20 meter hoge laag vuilnis begraven liggen. Men spreekt van honderden, misschien wel duizenden vermisten.

Volgens de laatste berichten zijn meer dan 90 mensen omgekomen bij de grondverschuiving op de vuilnisberg van Payatas in de Filippijnse hoofdstad Manilla. Niemand weet hoeveel er nog onder de 20 meter hoge laag vuilnis begraven liggen. Men spreekt van honderden, misschien wel duizenden vermisten. Arme, "illegale" bewoners zijn immers niet geregistreerd. Volgens de Filippijnse arts Dr. Firmalo verloopt de ontbinding van de bedolven lichamen veel sneller omdat ze geprangd liggen tussen vochtige, warme paketten vuilnis.
Dat armen in de Derde Wereld niet meer waard zijn dan vuilnis, dat zij zondermeer gedumpt worden, kon niet letterlijker geïllustreerd worden. Een wijkgezondheidswerker in Payatas verzuchtte: "De armen zijn altijd de verliezers".
De vuilnisbelt van Payatas bestaat al 27 jaar en beslaat 22 hectare. Het is de "thuis" van zo'n 60.000 mensen, en de opvolger van de beruchte Smokey Mountain, die in 1993 gesloten werd.

Geneeskunde voor de Derde Wereld werkt al jarenlang op de Filippijnen. Zijn lokale partners – NGO's voor basisgezondheidszorg en volksorganisaties – hebben onmiddellijk initiatieven genomen voor de medische en sociale hulpverlening aan de getroffen sloppenwijk. Ze hebben daarvoor de Task Force Damayan ("onderlinge hulp") opgezet. De volksorganisatie Bayan verklaarde dat "zo een tragedie er zat aan te komen" en dat het een uiting was van "de mislukking van de regeringsprojecten voor sociale woningbouw en voor tewerkstelling".
Onze partner de Council for Health and Development is al ter plaatse geweest om de noden te bepalen en de concrete hulpverlening in handen te nemen, samen met de lokale gemeenschapsorganisaties. Zij protesteren ook scherp tegen de Filippijnse overheid, die het bestaat om de arme sloppenbewoners de schuld te geven van de ramp.

Voor Geneeskunde voor de Derde Wereld zijn momenteel vier NGO-coöperanten en acht stagiairs geneeskunde actief op de Filippijnen. Zij zijn van dichtbij begaan met het afschuwelijke lot van de arme bewoners van Payatas, en zetten zich maximaal in om de miserie van de arme Filipino's te verlichten en om samen met hen de oorzaken ervan aan te pakken.

Wij doen een oproep om de hulpverlening van de Council for Health and Development in Payatas financieel te ondersteunen. Hiervoor kan een bijdrage gestort worden op rek.nr. 001-2571952-73 van het Fonds Hilde Vanobberghen te Brussel, met vermelding "noodhulp Filippijnen".

U kan steeds voor meer informatie bij ons terecht, op tel.nr. 02/513.74.06 (kantoor) of 02/216.06.35 (privé). Ondergetekende en zijn partner Rita Vanobberghen hebben acht jaar ontwikkelingswerk gedaan in de Filippijnen en zijn de auteurs van een boek daarover, "Kasama. Bevrijdende gezondheidszorg op de Filippijnen" (EPO, 1997).
Achtergrond over de situatie op de Filippijnen vind u ook in het aprilnummer van het derdewereldtijdschrift Internationale Solidariteit, "De Filippijnen. Volksstrijd tegen globalisering". Dit kan u bestellen door overschrijving van 100 F op rek.nr. 001-3178376-53 van SFDW-IS met vermelding "Fil. 042000".

Dr. Bert De Belder
Coördinator
Geneeskunde voor de Derde Wereld