arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protesteer mee tegen erkenning patentrichtlijn
by Wendel Trio Thursday July 06, 2000 at 05:48 PM
wendel@oww.be 09/218.88.63

Ondanks eerdere beloftes wil de Belgische regering op korte termijn de Europese Richtlijn ter Bescherming van Biotechnologische Uitvindingen integraal in een Belgische wet omzetten. En dit zonder al te veel kanttekeningen.

Eerder hadden minister van Economie Charles Picqué en vooral zijn voorgangers Rudy Demotte en Elio Di Rupo laten weten dat ze bezwaren hadden tegen een aantal elementen van de wet, en met name de ethische implicaties ervan. De Europese patentrichtlijn legaliseert de biopiraterij: zij stelt multinationale ondernemingen in staat om de kennis en vaardigheden van boeren en inheemse volkeren te stelen en te commercialiseren zonder dat hun toestemming dient te worden gevraagd. Daarmee is de richtlijn tegenstrijdig aan diverse bepalingen van de Conventie inzake Biologische Diversiteit die in november 1996 door het Belgische Parlement werd geratificeerd.

Oxfam-Wereldwinkels en meer dan 100 andere Belgische organisaties hebben jaren campagne gevoerd tegen de Europese Richtlijn. Mede onder druk van deze campagne onthield de Belgische regering zich bij de stemming over de Richtlijn in 1997. Een kritische houding die ook door de huidige regering tot op heden gevolgd werd. Op 7 april nog kondigde de kabinetsmedewerkster van minister van Economie Charles Picqué aan een kleine groep NGO's waaronder Oxfam-Wereldwinkels aan dat de minister niet overhaast te werk zou gaan, de wet zeker niet voor het zomerreces door het parlement zou jagen en absoluut niet van plan was de Richtlijn integraal over te nemen. De minister leek bereid te zijn in de Belgische wetgeving een aantal fundamentele principes op te nemen zoals het principe van de ‘prior informed consent', de geïnformeerd voorafgaande toestemming (van de oorspronkelijke houders van de kennis); het gegeven dat alleen uitvindingen en geen ontdekkingen kunnen beschermd worden (een ontdekking is iets dat al in de natuur bestond); en de nood om de wetgeving ondergeschikt te maken aan bestaande internationale akkoorden zoals de Conventie inzake Biologische Diversiteit.

ACTIE

Oxfam-Wereldwinkels neemt het niet dat de minister zich niet aan zijn beloftes houdt en betreurt het gebrek aan openheid van de regering hieromtrent. Daarom roepen wij iedereen op om, individueel en/of als winkel, protestbrieven te sturen, faxen of mailen naar minister Charles Picqué, en indien mogelijk ook aan de fractieleiders van de Kamer van Volksvertegenwoordigers die de wet zullen moeten goedkeuren. U kan daarvoor bijgaande brief gebruiken.

Deze is ook in een e-mailversie opvraagbaar bij wendel@oww.be.

Graag uw brief versturen vóór 15 juli. Meer informatie bij Wendel Trio op tel: 09/218.88.63. Wij ontvangen graag ook een kopie van uw brie(f)(ven).