arch/ive/ief (2000 - 2005)

TEGEN DE UNICETOP
by %ATTAC VLAANDEREN% Wednesday, Jun. 07, 2000 at 12:26 AM

TEGEN DE UNICETOP DE BELANGENVERMENGING TUSSEN EUROPESE COMMISSIE EN EUROPEES PATRONAAT : EEN BEDREIGING VOOR DE DEMOCRATIE !

We maken ons zorgen. We nemen het niet dat het Europees patronaat de gelegenheid van de European Business Summit wil aangrijpen om de Europese instellingen en overheden nog meer voor de kar van hun doelstellingen en beleidsvoornemens te spannen. Deze doelstellingen en beleidsvoornemens heeft het UNICE, de federatie van Europese werkgeversorganisaties, vastgelegd in een document van 1/10/99 : “Prioriteiten van het Unice voor de nieuwe Europese commissie”. Wat lezen we daarin?
- “De buitensporige fiscale en reglementaire lasten die op de privésector wegen verlagen en de efficiëntie van de activiteiten van de openbare sector verhogen” ; “De opening, de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van alle markten verbeteren” ; “Het wordt belangrijk dat de zakenwereld de Europese economische en monetaire overheden op efficiënte wijze kan inlichten over de werkelijke noden van de economie” ; “De volledige liberalisering van de openbare markten, openbare diensten, vervoermaatschappijen en financiële diensten is nog niet afgerond en is onevenwichtig geïmplementeerd in de Lidstaten” ; “Dit doel kan slechts worden nagestreefd en bereikt door een verhoogd concurrentievermogen, een grotere economische groei en doeltreffende structurele hervormingen, met name van de arbeidsmarkten met het oog op een verhoogde flexibiliteit en efficiëntie van deze markten, een verlaging van de buitenmatige globale tewerkstellingskosten en een verhoging van de inzetbaarheid, veeleer dan een overbescherming van de werkkracht” ; “Een nauwe samenwerking, in heel Europa, met de ondernemingen en hun beroepsorganisaties gedurende dit hele verruimingsproces” ; “Met dit doel voor ogen blijft het UNICE zonder voorbehoud hameren op de voortzetting van de opening der markten zoals voorzien in de door het OMC gezamenlijk opgestelde en aanvaarde regels” ; “Het UNICE hoopt en verwacht dat de nieuwe Commissie de organisaties die de zakenwereld vertegenwoordigen systematisch zal raadplegen en betrekken in het vastleggen van de beleidslijnen van de EU.”.
Het Europese patronaat wil dat deze geloofsbelijdenis van de neoliberale globalisering de enige referentie wordt voor Europa en dat zowel voor de Commissie tot de syndicale organisaties en het Europees Parlement. Wij zeggen : NEEN !
Wij beschuldigen de multinationals, de holdings en alle financiële speculanten ervan dat zij de mensenrechten met voeten treden, zich onverantwoord gedragen ten opzichte van de huidige mensheid en van de toekomstige generaties en misbruik maken van hun macht tegenover de democratische instellingen. De neoliberale ideologie van « alles voor de markt, niks voor de overheid » trekt verwoestende sporen doorheen de sociale gemeenschap. Hoe lang nog zullen de regeringen buigen voor het geld dat koning is ? De samenleving is de markt niet. Als men de economie in de samenleving wil opnemen, moet ze ten dienste staan van een duurzame ontwikkeling en een duurzaam welzijn van iedereen. Hoe lang nog zullen de regeringen toelaten dat de wereld tot handelswaar herleid wordt ? De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn niet gezond voor de burgers. Bijvoorbeeld : onze voedselveiligheid komt in het gedrang bij gebrek aan elementaire voorzorgen in de voedselketen. Die voedselketen kent slechts één wet : de winst. Voor de winsten worden onze gezondheid en onze veiligheid opgeofferd. Onze regeringen bepalen niet de kwaliteit van onze voeding, maar hebben slechts een vinger in de pap bij de gevolgen van het productieproces. Die controles zijn alleen gericht op het vinden van sporen zonder sluitende garanties op duurzame kwaliteit van de producten zelf, zoals de dolle koeienziekte en de dioxinecrisissen bewezen en blijven bewijzen.
Wij roepen de bewegingen, organisaties, netwerken en burgers op om de verkozenen, regeringen en Europese instellingen met kracht aan te manen om het traject van Europa te wijzigen en om te kiezen voor een solidair beleid waarin de economie ten dienste van de maatschappelijke noden staat en niet omgekeerd, zoals in het huidige beleid het geval is. De economisiche en monetaire Unie moet baan ruimen voor een Unie van tewerkstelling, sociale bescherming en respect voor het milieu, een Unie die ijvert voor een rechtvaardige wereldorde !
Wij roepen op tot actie tegen de UNICE top. Het wordt dringend tijd dat we allen samen (sociale bewegingen, vakbonden, netwerken en burgers) onze prioriteiten opstellen voor de invoering van een sociaal Europa, niet ten dienste van de ondernemingen en de speculanten, maar ten dienste van de sociale gemeenschap.
Info over ATTAC ANTWERPEN
European Business Summit 9-11 juin 2000
Wij nodigen u van harte uit op de grote informatieavond met debat
waarin de volgende sprekers het woord zullen nemen :
Olivier Hoedeman
Corporate Europe Observatory, Amsterdam
Johann-Günter König
auteur van “Alle macht den Konzernen –
Das Neue Europa im Griff der Lobbyisten »
Jaap Kruithof
professor emeritus RUG, moraalfilosoof - auteur van “Het neoliberalisme”
Jacques Nikonoff
Lid van het wetenschappelijk comité van Attac France,
auteur van “Existe-t-il des réservoirs d’emplois ?”, “Chômage : nous accusons !”
en “La Comédie des fonds de pension”
Donderdag 8 juni 2000 om 19u30
Zaal“Helder Camara” , Pletinckxstraat 19, 1000 Brussel
Metro Beurs, (dichtste parkeergelegenheid Parking 58)
Vertaling naar het Engels, Frans, Nederlands
Informatie : Eric Goeman (Attac Vlaanderen) Tel.09/372.44.91
Daniel Spoel (Attac Wallonie-Bruxelles) Tel.02/523.98.54
Jürg Schuppiser(Association de la Paix) Tel.02/223.35.33


BURGERVERZET TEGEN DE UNICE-TOP !
Zaterdag 10 juni
10U30-15u30 : COLLOQUIUM « SOCIAAL MINIMUM VOOR IEDEREEN IN EUROPA : WAAROM, HOU ? HOEVEEL ? »
MAGDALENAZAAL, BRUSSEL met Georges Debunne (FERPA),
Jacques Yerna(FGTB), M-P Connan(Euromarsen), Wolfram Otto (Duitse werklozenbeweging), Catherine Levy (sociologe, France)
16uur: MANIFESTATIE ROGIERPLEIN(Martini building)
18 u : MEETING IN DE MAGDALENAZAAL,
Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel
Met deelname van José Bové(Confédération Paysanne France), Albert Faust (voorzitter BBTK Brussel), J.C.Amara(Droits Devant, France), Agnès Bertrand (Observatoire de la Mondialisation, France), Grand Théâtre Royal de Luxe de Nantes, Netwerk Euromarsen tegen werkloosheid en bestaansonzekerheid, Ligue Belge des Droits de l’Homme, ABVV Brussel, Oproep van de 600, Socialistische Arbeiderspartij, Partij Van Den Arbeid, Parti Communiste, Sans Papiers, Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen...
Contact : 02 537.49.58 - fax : 02534.44.74

UNICE-TOP, kostprijs: 140.000 fr. per deelnemer (banketten, golfpartijtje, openingswedstrijd Euro 2000, excursies,…) voor drie dagen.
Maandelijks inkomen van samenwonende bestaansminimumtrekker: 14.223 fr.

ZOEK DE VERSCHILLEN…