arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open Brief aan de Gentse gemeenteraadsleden van de democratische partijen
by Gastvrij Gent Tuesday June 27, 2000 at 04:04 PM
gastvrijgent@freegates.be Gastvrij Gent p/a Oxfam Wereldwinkels Lammerstraat 16 9000 Gent

Open Brief aan de Gentse gemeenteraadsleden van de democratische partijen Gent, 26 juni 2000,

Beste gemeenteraadslid,

Vorige week maandag verstreek voor de Gentse Roma de deadline. Toen werd het ?sociale luik? van de uitwijzingscampagne afgesloten. Het politionele luik kan beginnen. Achter de rug van de integratiewerkers en sociaal assistenten doemen stilaan politie en rijkswacht op, die kunnen beginnen met controles en arrestaties. Vanaf vorige week zijn de Gentse Roma vogelvrij. Wij willen u graag vragen even het volgende in overweging te willen nemen.

Het Gentse stadsbestuur doet alsof het verleden nooit heeft plaatsgevonden. Alsof de vervolging van de Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden. Alsof niemand ooit de bruine zigeunerdriehoeken heeft moeten dragen. Alsof niet elke Roma rouwt om familieleden die in de concentratiekampen van de nazi?s zijn omgekomen. Alsof de vervolging van de Roma niet het symbool bij uitstek is geworden van racisme en vreemdelingenhaat. Hoe moeten wij straks aan onze kinderen gaan uitleggen dat de Roma na eeuwen van vervolging en onderdrukking nu ook uit Gent worden verjaagd ?

Het Gentse stadsbestuur beseft niet wat het betekent om te moeten leven in de zigeunergetto?s van Presov of Kosice, in de tentenkampen en nederzettingen van Hermanovce, Jarovnice of Jasov. Burgemeester Beke vergeet dat 90% van de Roma in Slovakije werkloos zijn, omdat ze de pech hebben dat de managers van de geprivatiseerde bedrijven (die 82.4% van de Slovaakse economie controleren) geen Roma in dienst willen nemen. Beke vergeet dat de reƫle levensduurte in Slovakije op tien jaar tijd meer dan verdriedubbeld is, dat de miserie waarin de Roma leven mensonwaardig is, dat een Roma-kind geen enkel uitzicht heeft op onderwijs en een toekomst. Dat gezondheidszorg op het platteland voor de Roma niet bestaat. Beke vergeet dat politie en skinheads de Roma-bevolking terroriseren, dat haat en tegen racisme tegen de Roma zich in sneltempo verspreiden, dat 2/3 van de blanke Slovaken zich openlijk uitspreekt voor segregatie, dat sommigen als oplossing voor het Roma-probleem opnieuw over gaskamers spreken.

Dat is het Slovakije waar het stadsbestuur de Gentse Roma naartoe stuurt.

Wij doen vandaag een beroep op uw geweten. Wij hopen dat u de Roma-families niet het recht ontzegt op een menswaardige toekomst in Gent, wij hopen dat u niet mee de verantwoordelijkheid wil dragen voor de verdrijving van de Gentse Roma-bevolking. Het lot van de 400 personen die uitgewezen zullen worden, en de 1000 anderen die nog geviseerd worden, hangt ook van u af.

Het Gentse stadsbestuur kan elke medewerking aan deze collectieve en gedwongen uitwijzing weigeren. Wij vragen u met aandrang om alles te doen wat binnen uw mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat Gent niet het symbool wordt van ongastvrijheid en repressie tegen de Roma, en hopen op een spoedig antwoord.

Met de meeste hoogachting,

Namens verontruste Gentenaars en Gentse organisaties,


Gastvrij Gent
p/a Oxfam Wereldwinkels
Lammerstraat 16
9000 Gent
gastvrijgent@freegates.be