arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag bloemenhulde in Zeebrugge.
by han Friday June 23, 2000 at 01:28 AM

Verslag van de bloemenhulde voor de 58 Chinezen die dood werden aangetroffen in een vrachtwagen.

Bloemenhulde in Zeebrugge.

han

Een week geleden kwam op deze website een berichtje binnen. ``Sinds begin '93 kostte het fort Europa het leven aan 2000 mensen die de oversteek naar Europa met de dood bekochten''. Het berichtje verdween op deze website een beetje in de stroom van artikels die dagelijks binnen komen. Het berichtje riep op om dit nieuws aan de media te verspreiden in de hoop dat het het zou opgenomen worden. Je zal met een vergrootglas moeten speuren om in de media het bericht terug te vinden.

Een week later haalt de tragische dood van 58 Chinese vluchtelingen wel de meeste media, ook al komt het voor veel media slechts na het Euro2000 nieuws.

De meest wezenlijke vragen : ``Waarom zijn deze mensen gevlucht''``Waarom wagen deze mensen hun leven voor een boottocht naar Groot Britanië'', worden nagenoeg door niemand gesteld. De nadruk wordt nagenoeg door alle media en politici gelegd op de ontoereikende controles aan de grenzen.

Vandaag waren we in Zeebrugge met een honderdtal mensen bij elkaar om deze mensen te herdenken. Er werden toespraken gehouden door verschillende organisaties die de regerings politiek inzake beleid zwaar op de korrel namen. Je kan de toespraken beluisteren op deze website en sommigen ook lezen.

Opvallend was de aanwezigheid van een AGALEV regerings lid. Sommigen onder ons keken met spanning uit naar de tussenkomst van de groene regerings lid. Maar wat moesten we vaststellen, de oplossing voor het probleem volgens de groenen is : Nog meer controles, ``de infra rood camera's zijn reeds besteld om in de toekomst alle vrachtwagen te scannen op vluchtelingen''.

Dit stond in schril contrast met de tussenkomst van een vertegenwoordiger van de 11.11.11. actie. We kennen de 11.11..11 actie allemaal van de jaarlijkse omhalingen voor projecten in de derde wereld. ``Europa is rijk geworden op door de uitbuiting van de mensen in de derde wereld. We zijn tegen het verder sluiten van onze grenzen. Er moet in de eerste plaats iets gebeuren aan de kloof tussen arm en rijk.'' een andere 11.11.11 medewerker merkte op dat de voorgestelde maatregelen enkel zullen leiden tot nog meer erbarmelijke situaties voor de vluchtelingen. ``De maffia die deze mensen handel organiseert zal dergelijk maatregelen weten te omzijlen.''

Kris Mercks van De PVDA wees erop dat het systeem waarin we leven de oorzaak is van de dood deze mensen. ``De vrijheid van verkeer bestaat enkel voor goederen waar winst mee kan gemaakt worden en voor het kapitaal. Maar die vrijheid bestaat niet voor die mensen die op de vlucht gaan voor de ellende die systeem veroorzaakt bestaat niet.''

Anne Morelli (Geschiedkundige) vroeg zich af hoe ver het moest komen alvorens de mensen zouden reageren. ``gaan we moeten wachten tot er slachthuizen aan onze grenzen staan alvorens het duidelijk word wat er zich aan het afspelen is.'' ``Het is erg om vast te stellen dat deze generatie zich niet herrinert wat zich een generatie gelden heeft afgespeeld'' ``We moeten deze situatie duiden, veel politici beroepen zich op de rechten van de mens, maar één van de beginselen van deze principes is precies dat iedereen het recht heeft een degelijk leven te leiden , zonder miserie.''

Een jongeren uit de streek : ``Deze 58 doden zijn het logisch gevolg van dit beleid, een beleid dat de grenzen sluit voor mensen die hun land ontvluchtten.''

Hand in Hand Gent kwam haar Solidariteit betuigen en beklemtoonde dat zij dergelijk onrechtvaardigheden krachtdadig zouden blijven bestrijden.

Anne Maerschalk van Open Grenzen wees er ten slotte op dat onze minister van binnenlandse zaken hoe dan ook verantwoordelijk is, samen met de regeringen ven Europa. ``Het feit dat Europa zijn deuren sluit maakt juist dat dergelijk maffia hun bestaans reden hebben. Moesten de grenzen open zijn dan zouden dergelijk toestanden zich niet voordoen.''

Het feit dat we slechts met honderd waren om deze mensen te herdenken heeft naar mijn mening veel te maken met de berichtgeving over deze gebeurtenis.

Toen een zekere prinses in verkeers ongeval overleed, wisten diezelfde media een ware massa hysterie te creëren. 58 dode Chinezen en bovendien dan nog vluchtelingen hebben natuurlijk niet de dezelfde ``nieuwswaarde'' als één dode prinses. (en zeker niet als er tegelijkertijd Euro2000 doorgaat).

2063 doden sinds 1993. Gaan wij echt binnen enkele jaren aan onze kinderen moet zeggen dat we het niet geweten hebben.