arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dover-slachtoffers : bloemenhulde 22 juni
by Tom De Meester Monday June 19, 2000 at 10:34 PM

Bloemenhulde in Zeebrugge donderdagavond 22 juni om 19.30 uur aan de pier in Zeebrugge

Zondagavond 18 juni. Een douanebeambte in Dover doet een macabere ontdekking. In de afgesloten laadruimte van een vrachtwagen worden 58 dode lichamen gevonden. Na de dood van Yaguine en Fodé in augustus vorig jaar, een nieuw drama, dat pijnlijk duidelijk maakt hoe de versterking van Fort Europa steeds opnieuw tot doden leidt. De Nederlandse NGO United heeft becijferd hoeveel doden het restrictief asielbeleid van Europa sinds 1993 heeft geëist. Meer dan 2000 mannen, vrouwen en kinderen …
Elk jaar sterven honderden mensen omdat de deuren van Fort Europa voor hen gesloten blijven. Mensen zouden het recht moeten hebben om zich te vestigen waar ze voor zichzelf een toekomst zien, zodat het asielbeleid niet tot doden leidt.
Zolang multinationals de derde wereld ongehinderd kunnen uitbuiten, en daardoor een steeds dieper wordende kloof tussen Noord en Zuid veroorzaken, zolang zullen mensen hun land blijven ontvluchten, op zoek naar een beter leven. De mondialisering leidt tot steeds meer armoede en miserie in de Derde Wereld en Oost-Europa. Laat de bloemenhulde een signaal zijn dat alleen een eerlijke verdeling van de rijkdom van de wereld een oplossing kan zijn. Daarom pleiten wij voor de kwijtschelding van de schuldenlast van de de Derde Wereld en een rechtvaardige wereldhandel.
Wij willen de 58 mensen die in Dover zijn gestorven in alle sereniteit herdenken met een bloemenhulde aan de haven van Zeebrugge, vanwaar de truck naar Dover is vertrokken. Wij vragen graag aan andere organisaties om deze oproep mee te onderschrijven, en samen de 58 gestorven onbekenden te herdenken. Wie een boodschap van solidariteit en medeleven wil betuigen, kan dat. Ook wie een gedicht of een lied wil brengen ter nagedachtenis van de slachtoffers, is welkom. Graag op voorhand een seintje, zodat we een en ander organisatorisch kunnen voorbereiden.

Tom De Meester
namens de vzw Open Grenzen

TomPM.DeMeester@rug.ac.be
GSM 0486/58.26.68
fax 09/255.59.14

De pier ligt in het westen van de haven van Zeebrugge. Parkeergelegenheid in de buurt van het station, aan de Kustlaan.