arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vanavond deportatie van Maurius Gaudi zonder vrouw en kinderen
by OPRÉ ROMA Monday June 19, 2000 at 05:10 PM

Maurius Gaudi is een Roma-zigeuner afkomstig uit Roemenië. Hij wordt vanavond om 19.00 uur gerepatrieerd naar Roemenië.

Maurius Gaudi is een Roma-zigeuner afkomstig uit Roemenië. Hij wordt vanavond om 19.00 uur gerepatrieerd naar Roemenië. Nochtans heeft Gaudi een rechtszaak ingespannen voor een burgerlijke rechtbank om zijn uitwijzing uit te stellen. Zijn vrouw en kinderen verblijven immers in België, en Gaudi wil niet vertrekken zonder zijn vrouw en zijn kinderen. Er loopt ook een procedure bij de Raad van State tegen de negatieve beslissing van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen in de asielprocedure van Gaudi.

Op de ‘cel Zaventem' van de Dienst Vreemdelingenzaken blijft men doof voor de smeekbede om de uitwijzing uit te stellen. Het juridische argument dat er morgen een rechtszaak over de uitwijzing van Gaudi voorkomt, is voor de DVZ van geen tel : "Wij voeren de wet uit. Hij heeft geen geldige papieren, dus moet hij het land uit. Dat er een procedure voor een burgerlijke rechtbank voorkomt, is onze zaak niet. Die procedure wordt dan zonder voorwerp." Dat is de commentaar van DVZ. Dat zijn vrouw en kinderen in België verblijven, kan DVZ niet deren. "Zijn vrouw heeft vandaag ook een negatieve beslissing gekregen, dat ze zich aanbiedt bij de luchthaven van Zaventem om ook gerepatrieerd te worden. De vlucht is om 19.00 uur."

Dat is het asielbeleid in België. De DVZ baseert zich op de wet om mensonterende toestanden te rechtvaardigen. De wet is de wet, en van menselijkheid heeft men op DVZ blijkbaar nog nooit gehoord. Wie illegaal is, moet buiten. Punt. Dat gezinnen daardoor gescheiden worden, who cares ?

U kunt mij bereiken op GSM 0495/20-29-73 voor meer informatie. Advocaat Norbert Van Overloop is beschikbaar voor commentaar over de juridische kant van de zaak op GSM 0476/59.88.76.

Wolf Bruggen
Voorzitter Opré Roma

PS. De vzw Open Grenzen en het samenwerkingsverband Gastvrij Gent hebben zich na een eerste contactname aangesloten bij de inhoud van dit perscommuniqué.