arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dode vluchtelingen in Dover gevolg van Europees asielbeleid
by Tom De Meester Monday June 19, 2000 at 01:27 PM

De vzw Open Grenzen verneemt met ontsteltenis dat in de haven van Dover 58 mensen dood zijn aangetroffen in de laadbak van een truck.

De vzw Open Grenzen verneemt met ontsteltenis dat in de haven van Dover 58 mensen dood zijn aangetroffen in de laadbak van een truck. Een trieste primeur, die perfect illustreert hoe het restrictieve asielbeleid van Europa steeds meer doden veroorzaakt. Nog niet zo lang geleden was heel België geschokt door de afscheidsbrief van Yaguine en Fodé, die dood werden aangetroffen in het landingsgesteld van een Sabena-toestel. Sinds 1993 zijn officieel al meer dan 2000 doden geteld als gevolg van het Europese vluchtelingenbeleid, dat is bijna één per dag. Verdronken in de straat van Gibraltar, als laatste wanhoopsdaad zelfmoord gepleegd, of gestikt in het laadruim van trucks, zoals gisteren in Dover.
Zolang multinationals en investeringsbanken zonder enig probleem waar dan ook nationale grenzen kunnen overschrijden in hun zoektocht naar maximale winst, zolang zullen de mensen die de gevolgen daarvan moeten ondergaan, hetzelfde doen en hun land verlaten, op zoek naar een beter leven. Mensen vluchten niet zomaar, maar omdat ze ertoe gedwongen worden door werkloosheid, armoede, onderdrukking en miserie.
Omdat Europa hoe langer hoe meer een Fort wordt waarin nauwelijks nog iemand binnengeraakt, moeten mensen die hun land ontvluchten en een menswaardige toekomst zoeken wel hun toevlucht nemen tot gevaarlijke methodes. Het anti-vluchtelingenbeleid van Europa heeft bovendien het ontstaan in de hand gewerkt van misdadige netwerken, die mensen tegen woekerprijzen Europa binnensmokkelen. Europa mag er trots op zijn dat haar beleid een maffia heeft grootgebracht die met mensensmokkel wereldwijd een omzet haalt van 220 miljard Bef, verdiend op de kap van radeloze mensen uit de Derde Wereld en Oost-Europa (Migration News, 10.1998).
Geef mensen het recht om zich in Europa te vestigen, en het probleem van de mensenhandel is opgelost. Alleen dan zal het Europese asielbeleid niet langer op een kerkhof gelijken.
Perswoordvoerder (Nl, Fr) : Norbert Van Overloop (0476/59.88.76, 09/255.59.10)
Met beste groeten,

Tom De Meester
vzw Open Grenzen