arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persconferentie tegen politie geweld
by indymedia-belgium Wednesday June 14, 2000 at 09:14 PM

Verslag van persconferntie tegen politie geweld met : Juan Domingo Sanchez, advocaat Beauthier, Laurence Van Paesschen (Liga voor de rechten van de mens Luik, Dan Van Raemdonk (Voorzitter Liga voor de rechten van de mens Wallonië), Adan (ECOLO), Yvan Mayeur (PS), Noel Godin, Serge Cols (Attac)

Persconferentie 14/6

Juan Domingo Sanchez:
Verwelkoming, eerste fase van protest tegen brutaliteiten en geweld, eerste fase is de juridische fase en we zijn van plan om klacht in te dienen bij procureur voor geweld en misbruik van arrestaties, zeker mensen met gewonden, tanden uit en allerlei slagen, de methodes van Polbru zijn extreem gewelddadig, zeker gezien.. plastieken handboeien voor mensen die zich niet verzetten, en dat heeft allemaal niets te maken met de taken van de politie, arbitraire arrestaties, en onterechte,

Beauthier:
Ten eerste is er geen monopolie bij enkele mensen om klacht in te dienen, na de vergadering van maandag, zijn we met enkele mensen naar de procureur geweest, om te laten weten dat we klacht gingen indienen en dat we vermenging wilden vermijden, sommigen werden geficheerd in kader van hooliganisme, zou dienen om fichier te vullen om van overal mensen van Unice te ficheren als hooligan. We hebben een uur gepraat, ten eerste, er was niemand van het parket die misdaden vaststelde, er was dus een totale wanverhouding tot de arrestaties. Dat is belangrijk: wil zeggen dat de voorwaarden om zo op te treden er niet waren. Collectieve klacht voor wat er gebeurd is, en parallel een klacht voor iedereen die gewond is of ten onrechte opgepakt. Er zijn 15 klachten van mensen, met goede structuur erin. Die twee samen moeten leiden tot onderzoek, niet voor specifieke dingen, maar scrupuleus onderzoek dat moet antwoorden op vragen over waarom ze dat deden. De kans grijpen om een echt onderzoek te krijgen bij comité P, waarom deed men dit, lijkt op provocatie.
Geen illusies hebben, dat zal duren, misschien doofpot, toch proberen. Er zijn geen delicten vastgesteld, waarom opgepakt, geslagen, opgesloten, alhoewel er geen delicten waren.
Op collectief nivo gaat men verantwoording vragen om ervoor te zorgen dat dat niet meer gebeurt.
Doet vrezen dat Bxl dood moet zijn om veilig te zijn,

Juan Domingo Sanchez :
We moeten onze politieke identiteit kunnen uiten en dat kon zaterdag niet.

Laurence Van Paesschen (Liga Luik)
Ik ben werkzaam bij Liga, zaterdag was ik er, de politie was van alles op de hoogte, als we op de Zavel kwam, was er al een deel van de politie in burger, ze wisten over wat het ging, en toen de stoet naar Egmont wilden, ook al wisten ze over wat het ging, ik heb al veel meegemaakt, maar dit nog nooit gezien, direct matrakken , stampen in de maag, direct, en daarna iedereen opgepakt, zelfs passanten, die werden opgepakt, sommmige mensen achtervolgd tot in het centrum door mensen in burger, en ze pakten ze dan nog op. Geen flagrante delicten , men wilde ze absoluut hebben. In een café viel de politie binnen, de Dolle Mol, en ik ging in die rechting, het aantal politiemannen dat daar stond en die er mensen uit het café haalden, dat vond ik erg verontrustend. en zijn geen sporen van het feit dat die mensen werden opgepakt. Geen handtekening, geen verklaring of niets. Er is een hele structuur, , en heel veel materiaal van represie dat geinstalleeerd is voor Euro 2000. Maar het is duidelijk dat men gaat dat willen doen renderen maar met wat als er geen hooligans meer zijn, ik vrees dat de zero tolerance wordt zero opinion en zéro-contestation.

Dan Van Raemdonk (Liga)
Notie van veiligheid, het is perfomant, daarin zit een heel deel over hooligans, niet meer de harde kernen van jongeren maar de bende jongeren, dat zegt men nu. Men zegt niet meer zero tolerance maar de herwaardering van de waarden. Veiligheid is een menserecht , dat klopt. In de verklaring van de rechten van de mens staat het op de eerste plaats bij punt over sociale zekerheid, en op de andere plaats, in artikel 3, de veiligheid voor iedere persoon, wat is dat? Niet het handhaven van de orde, maar: geen arrestaties en onterechte aanhoudingen aanvaarden, zie dan wat er nu gebeurt. En hoe men dat wil doen doorgaan voor mensenrecht.
Men kan zeggen dat wat er gebeurd is, is niet de veiligheid van de mensen waarborgen, maar ze in gevaar brengen.
Over de verhoudingen : er zijn geen delicten gepleegd, waarom een bazooka voor het doden van een muis. Met welk doel, zoveel Robocops, het leek wel een staatsgreep , zie chili van Pinochet, wat is nog het verschil, de mensen uitten hun mening en er werd op geslagen.
De staat gaf een Miljard uit voor de veiligheid op Euro 2000 al dat materiaal gaat men achteraf niet teruggeven. Dat is goed voorbereid, tijdens 2 jaar, om tot wat te komen, dat we bang zijn om onze mening te uiten, er komt een deksel op de mening van de mensen, men kan niet meer tegemoetkomen aan wat de mensen nodig hebben en dus verhindert men de mensen om zich te uiten.

Adan : (Ecolo, parlementair, die er ook was, enkele beelden en dan wat commentaar.)
Zie wat er werd gedaan om Unice te verwelkomen, ik was daar met enkele mensen van Ecolo, zie de luxe voor de top van de patroons die de politici van europa zagen en de politiemacht die hen moest beschermen.
Tweede beeld van zaterdagavond, ik zag de supporters van de twee landen, het was gezellig en de politie hield toen nog afstand, de supporters zeiden achteraf “die flikken zijn gek”.
De liberalen, of het nu de burgemeester is of de minister van binnenlandse zaken, en die zeiden dat het een kans was om een ander beeld te geven va België , nu alleen slechte zaken, geef mij maar de witte mars ipv die zaken die ik zaterdag zag met traangas etc.
Het gaat niet alleen over de politie van Bxl maar ook over Rijkwacht; wat met die helikopters en wat gebeurt er met de beelden. Het verbieden van toegang tot de grote markt, het wordt nu op dit moment al afgesloten, het gaan niet alleen om de avond maar om heel de dag.
Het gaat om het recht om een politieke visie te verdedigen en te uiten en dat wordt bedreigd, de mensen verhinderen om dat democratisch recht uit te oefenen.

Juan Domingo Sanches: leest verklaring voor van 32 parlementairen van Europees Parlement.

Yvan Mayeur (PS) ik ben ongerust over wat er gebeurde. Hoe meer burgemeester en politie panikeren , hoe meer we gaan zien dat het een test is voor allerlei veiligheidsmaatregelen en die nog verder gaan, zie New York, vooral Manhattan. Wat clean is, al de rest is compleet onveilig. Er zal interpellatie zijn in de kamer deze namiddag, in de gemeenteraad hebben we niet veel te zegen, politie valt onder burgemeester.
Dat deed me denken aan begin van jaren 80 toen de jongerenmars werd aangevallen, nu gaat het niet allen om jongeren maar om alles wat beweegt, zie couvre feu.
Zie Muntplein dat vanaf 23 uur moest stil zijn, onzin. Is het niet meer mogeijk om een evenement te doen, men sluit terrassen, men wil dat de Gay Parade niet meer doorkan, er is dus een volonté , om ieder vorm van uiting geven aan het leven te stoppen, ook op politiek vlak, als het niet reactionair en behoudend is. daar moeten we waakzaam over zijn, wat er dit weekend gebeurd is, is niet te verantwoorden, ik ben getuige, maar ik vind dit onaanvaardbaar. We moeten alle feiten van de voorbije jaren samen zetten en zien welke lijn erachter zit.

Juan Domingo Sanchez: Onze solidariteit is er voor iedereen die repressie ondervindt en we vinden het tegelijkertijd schandalig en belachelijk hoe de mensen van Godin werden behandeld.

Noel Godin; ik wil iedereen geruststellen die geamuseerd is, niet denken dat we ons gaan laten doen, door organisaties waarvan we hier ….vertegenwoordigers hebben. Ik ben pertubateur, ik ben patissier criminel, onschuldige mensen kunnen niet meer langs, de supporters kunnen niets meer supporteren en de betogers kunnen niet meer betogen en de taartengooies kunnen niet meer rustig hun werk doen. We zullen meer perfide en pimentés zaken moeten doen, we hebben een communiqué van de internationale van patissiers over wat er gebeurde en alle verrassingen die we nog in petto hebben voor degenen die ons te stekken namen.
De slag van afgelopen vrijdag, had maar weinig weerslag in de media omdat de LLB erover sprak alsof het door PTB georganiseerd was, zaterdagavond liet men weten op TV, dat het door hooligans was..
Zaterdagavond waren we met 150 mensen, klaar met de taarten naar de Zavel.
Zie communiqué.

Man met baard van gelijke groep , Centre Libertaire, tegen geweld en voor meer gelijkheid.
We zijn akkkoord met Godin, idee om te doen als hij voorstelt, graad verdergaan. De chantilly vervangen door een andere crème, chocolatier….. belofte aan De Donnéa,
Des tartes au kaka pour De Donnéa.

Riet Dhont PTB; alles in voorbereiding van Euro 2000: donderdagavond met de persconferentie in Pletickxstraat, was alles al vol met flikken, ik denk dat dat al voorbereidng is van Euro 2000, zoals iedereen en bij de beurs zie ik man van Unice, die mannen zaten daar dus al, er was geen manifestant te zien, donderdag al was de grote markt en beurs al bezet voor Unice, en men doet de mensen geloven dat het Euro 2000 is, en dat geldt voor alles van dat weekend, er is veel verzet en daaarom ben ik optimistisch, verzet tegen repressie en tegen de rijken.

Juan Domingo Sanchez, journalisten, doe uw werk, voor de democratie en de vrijheid. In het weekend hebben de journalisten dat niet gedaan.

Serge Cols:
We mochten van de Rijkswacht niet op de Rogier. ik liet weten dat we niet mochten samen komen zonder risico om te worden opgepakt, de burgemeester zei, dat het bijzonder was, dat er 5 vergaderingen waren geweest en dat hij telkens had gezegd dat hij zou toestaan dat er betoogd zou worden en de Rijkswacht zei telkens nee, dat is toch vreemd, de gemeente moet dat autonoom kunnen beslissen. De Rijkswacht had het lef, waarschijnlijk beschermd door de minister van binnenlandse zaken en let op het gevaar van die houding, van een staat in de staat, een politiestaat, en die leggen op aan de politiek wat ze moeten doen.

Oproep van vrouw van Sans Papiers over hun situatie.

Beelden van de gebeurtenissen.

Persconferentie 14/6

Juan Domingo Sanchez:
Verwelkoming, eerste fase van protest tegen brutaliteiten en geweld, eerste fase is de juridische fase en we zijn van plan om klacht in te dienen bij procureur voor geweld en misbruik van arrestaties, zeker mensen met gewonden, tanden uit en allerlei slagen, de methodes van Polbru zijn extreem gewelddadig, zeker gezien.. plastieken handboeien voor mensen die zich niet verzetten, en dat heeft allemaal niets te maken met de taken van de politie, arbitraire arrestaties, en onterechte,

Beauthier:
Ten eerste is er geen monopolie bij enkele mensen om klacht in te dienen, na de vergadering van maandag, zijn we met enkele mensen naar de procureur geweest, om te laten weten dat we klacht gingen indienen en dat we vermenging wilden vermijden, sommigen werden geficheerd in kader van hooliganisme, zou dienen om fichier te vullen om van overal mensen van Unice te ficheren als hooligan. We hebben een uur gepraat, ten eerste, er was niemand van het parket die misdaden vaststelde, er was dus een totale wanverhouding tot de arrestaties. Dat is belangrijk: wil zeggen dat de voorwaarden om zo op te treden er niet waren. Collectieve klacht voor wat er gebeurd is, en parallel een klacht voor iedereen die gewond is of ten onrechte opgepakt. Er zijn 15 klachten van mensen, met goede structuur erin. Die twee samen moeten leiden tot onderzoek, niet voor specifieke dingen, maar scrupuleus onderzoek dat moet antwoorden op vragen over waarom ze dat deden. De kans grijpen om een echt onderzoek te krijgen bij comité P, waarom deed men dit, lijkt op provocatie.
Geen illusies hebben, dat zal duren, misschien doofpot, toch proberen. Er zijn geen delicten vastgesteld, waarom opgepakt, geslagen, opgesloten, alhoewel er geen delicten waren.
Op collectief nivo gaat men verantwoording vragen om ervoor te zorgen dat dat niet meer gebeurt.
Doet vrezen dat Bxl dood moet zijn om veilig te zijn,

Juan Domingo Sanchez :
We moeten onze politieke identiteit kunnen uiten en dat kon zaterdag niet.

Laurence Van Paesschen (Liga Luik)
Ik ben werkzaam bij Liga, zaterdag was ik er, de politie was van alles op de hoogte, als we op de Zavel kwam, was er al een deel van de politie in burger, ze wisten over wat het ging, en toen de stoet naar Egmont wilden, ook al wisten ze over wat het ging, ik heb al veel meegemaakt, maar dit nog nooit gezien, direct matrakken , stampen in de maag, direct, en daarna iedereen opgepakt, zelfs passanten, die werden opgepakt, sommmige mensen achtervolgd tot in het centrum door mensen in burger, en ze pakten ze dan nog op. Geen flagrante delicten , men wilde ze absoluut hebben. In een café viel de politie binnen, de Dolle Mol, en ik ging in die rechting, het aantal politiemannen dat daar stond en die er mensen uit het café haalden, dat vond ik erg verontrustend. en zijn geen sporen van het feit dat die mensen werden opgepakt. Geen handtekening, geen verklaring of niets. Er is een hele structuur, , en heel veel materiaal van represie dat geinstalleeerd is voor Euro 2000. Maar het is duidelijk dat men gaat dat willen doen renderen maar met wat als er geen hooligans meer zijn, ik vrees dat de zero tolerance wordt zero opinion en zéro-contestation.

Dan Van Raemdonk (Liga)
Notie van veiligheid, het is perfomant, daarin zit een heel deel over hooligans, niet meer de harde kernen van jongeren maar de bende jongeren, dat zegt men nu. Men zegt niet meer zero tolerance maar de herwaardering van de waarden. Veiligheid is een menserecht , dat klopt. In de verklaring van de rechten van de mens staat het op de eerste plaats bij punt over sociale zekerheid, en op de andere plaats, in artikel 3, de veiligheid voor iedere persoon, wat is dat? Niet het handhaven van de orde, maar: geen arrestaties en onterechte aanhoudingen aanvaarden, zie dan wat er nu gebeurt. En hoe men dat wil doen doorgaan voor mensenrecht.
Men kan zeggen dat wat er gebeurd is, is niet de veiligheid van de mensen waarborgen, maar ze in gevaar brengen.
Over de verhoudingen : er zijn geen delicten gepleegd, waarom een bazooka voor het doden van een muis. Met welk doel, zoveel Robocops, het leek wel een staatsgreep , zie chili van Pinochet, wat is nog het verschil, de mensen uitten hun mening en er werd op geslagen.
De staat gaf een Miljard uit voor de veiligheid op Euro 2000 al dat materiaal gaat men achteraf niet teruggeven. Dat is goed voorbereid, tijdens 2 jaar, om tot wat te komen, dat we bang zijn om onze mening te uiten, er komt een deksel op de mening van de mensen, men kan niet meer tegemoetkomen aan wat de mensen nodig hebben en dus verhindert men de mensen om zich te uiten.

Adan : (Man met Bril van Ecolo (parlementair, die er ook was, enkele beelden en dan wat commentaar.)
Zie wat er werd gedaan om Unice te verwelkomen, ik was daar met enkele mensen van Ecolo, zie de luxe voor de top van de patroons die de politici van europa zagen en de politiemacht die hen moest beschermen.
Tweede beeld van zaterdagavond, ik zag de supporters van de twee landen, het was gezellig en de politie hield toen nog afstand, de supporters zeiden achteraf “die flikken zijn gek”.
De liberalen, of het nu de burgemeester is of de minister van binnenlandse zaken, en die zeiden dat het een kans was om een ander beeld te geven va België , nu alleen slechte zaken, geef mij maar de witte mars ipv die zaken die ik zaterdag zag met traangas etc.
Het gaat niet alleen over de politie van Bxl maar ook over Rijkwacht; wat met die helikopters en wat gebeurt er met de beelden. Het verbieden van toegang tot de grote markt, het wordt nu op dit moment al afgesloten, het gaan niet alleen om de avond maar om heel de dag.
Het gaat om het recht om een politieke visie te verdedigen en te uiten en dat wordt bedreigd, de mensen verhinderen om dat democratisch recht uit te oefenen.

Juan Domingo Sanches: leest verklaring voor van 32 parlementairen van Europees Parlement.

Yvan Mayeur (PS) ik ben ongerust over wat er gebeurde. Hoe meer burgemeester en politie panikeren , hoe meer we gaan zien dat het een test is voor allerlei veiligheidsmaatregelen en die nog verder gaan, zie New York, vooral Manhattan. Wat clean is, al de rest is compleet onveilig. Er zal interpellatie zijn in de kamer deze namiddag, in de gemeenteraad hebben we niet veel te zegen, politie valt onder burgemeester.
Dat deed me denken aan begin van jaren 80 toen de jongerenmars werd aangevallen, nu gaat het niet allen om jongeren maar om alles wat beweegt, zie couvre feu.
Zie Muntplein dat vanaf 23 uur moest stil zijn, onzin. Is het niet meer mogeijk om een evenement te doen, men sluit terrassen, men wil dat de Gay Parade niet meer doorkan, er is dus een volonté , om ieder vorm van uiting geven aan het leven te stoppen, ook op politiek vlak, als het niet reactionair en behoudend is. daar moeten we waakzaam over zijn, wat er dit weekend gebeurd is, is niet te verantwoorden, ik ben getuige, maar ik vind dit onaanvaardbaar. We moeten alle feiten van de voorbije jaren samen zetten en zien welke lijn erachter zit.

Juan Domingo Sanchez: Onze solidariteit is er voor iedereen die repressie ondervindt en we vinden het tegelijkertijd schandalig en belachelijk hoe de mensen van Godin werden behandeld.

Noel Godin; ik wil iedereen geruststellen die geamuseerd is, niet denken dat we ons gaan laten doen, door organisaties waarvan we hier ….vertegenwoordigers hebben. Ik ben pertubateur, ik ben patissier criminel, onschuldige mensen kunnen niet meer langs, de supporters kunnen niets meer supporteren en de betogers kunnen niet meer betogen en de taartengooies kunnen niet meer rustig hun werk doen. We zullen meer perfide en pimentés zaken moeten doen, we hebben een communiqué van de internationale van patissiers over wat er gebeurde en alle verrassingen die we nog in petto hebben voor degenen die ons te stekken namen.
De slag van afgelopen vrijdag, had maar weinig weerslag in de media omdat de LLB erover sprak alsof het door PTB georganiseerd was, zaterdagavond liet men weten op TV, dat het door hooligans was..
Zaterdagavond waren we met 150 mensen, klaar met de taarten naar de Zavel.
Zie communiqué.

Man met baard van gelijke groep , Centre Libertaire, tegen geweld en voor meer gelijkheid.
We zijn akkkoord met Godin, idee om te doen als hij voorstelt, graad verdergaan. De chantilly vervangen door een andere crème, chocolatier….. belofte aan De Donnéa,
Des tartes au kaka pour De Donnéa.

Riet Dhont PTB; alles in voorbereiding van Euro 2000: donderdagavond met de persconferentie in Pletickxstraat, was alles al vol met flikken, ik denk dat dat al voorbereidng is van Euro 2000, zoals iedereen en bij de beurs zie ik man van Unice, die mannen zaten daar dus al, er was geen manifestant te zien, donderdag al was de grote markt en beurs al bezet voor Unice, en men doet de mensen geloven dat het Euro 2000 is, en dat geldt voor alles van dat weekend, er is veel verzet en daaarom ben ik optimistisch, verzet tegen repressie en tegen de rijken.

Juan Domingo Sanchez, journalisten, doe uw werk, voor de democratie en de vrijheid. In het weekend hebben de journalisten dat niet gedaan.

Serge Cols:
We mochten van de Rijkswacht niet op de Rogier. ik liet weten dat we niet mochten samen komen zonder risico om te worden opgepakt, de burgemeester zei, dat het bijzonder was, dat er 5 vergaderingen waren geweest en dat hij telkens had gezegd dat hij zou toestaan dat er betoogd zou worden en de Rijkswacht zei telkens nee, dat is toch vreemd, de gemeente moet dat autonoom kunnen beslissen. De Rijkswacht had het lef, waarschijnlijk beschermd door de minister van binnenlandse zaken en let op het gevaar van die houding, van een staat in de staat, een politiestaat, en die leggen op aan de politiek wat ze moeten doen.