arch/ive/ief (2000 - 2005)

55 Aanhoudingen / 55 arrestations
by Katrien Friday June 09, 2000 at 11:14 PM

.

Brutaal politie optreden tegen betogers.
55 Aanhoudingen.

Violence de la police contre des manifestants.
55 arrestations.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ordehandhaving
by Mara Saturday June 10, 2000 at 02:58 AM
maravanriet@hotmail.com

Deze beelden op zich zeggen weinig.
Het lijken wel beelden uit een repressieve, ondemocratische land. Maar nee, dit is België, Brussel.

Deze foto's zijn een interessante illustratie om aan te tonen dat 60% van het budget van de ordehandghavings-diensten (politie en rijkswacht , binnenkort een eenheidsworst), uitgegeven wordt aan ordehandhaving. Slechts de overschot wordt aan de bestrijding van de criminaliteit besteed.

Als we het VTM nieuws moeten geloven, bestaat er bijna niets anders dan criminaliteit en onveiligheid. Dit werkt de angst van de mensen in de hand. De politieke partijen, ook de groenen, doen daar graag een schepje bovenop. Ieder op zijn manier natuurlijk, afhankelijk van de doelgroep.
Verbluffend dus dat zo'n hot item als criminaliteit slechts 40% van het flikkenbudget inneemt. Terwijl de rest dient voor EURO 2000 toestanden, anti UNICE betogingen en onschuldige taartensmijters die een ludieke actie wilden organiseren.

Helikopters werden ingezet toen een vijftigtal vredebetogers vorig jaar tegen de NAVO bombardementen op Joegoslavië wilden betogen.
Nu , een jaar later hinkt Amnesty International achterna (zoals gewoonlijk). De officiële verklaring dat de NAVO bombardementen 'onwettig zouden zijn met het internationaal recht'.
Bon, ik moet geen jaar wachten om te beseffen dat de bombardemenden indruisde tegen elke vorm van menselijkheid.

Om samen te vatten : het flikken apparaat dient dus hoofdzakelijk om te 'ordehandhaven'(lees onderdrukken) en niet zozeer om de 'criminaliteit' aan te pakken. Dat is nodig natuurlijk, maar wordt vaak als een drogreden gebruikt om extra te investeren voor andere doeleinden. En dan zwijgen we nog maar over het leger. Daarin investeren we ooit genoeg, aldus de minister van defensie en de NAVO.

Morgen zullen ze waterkanonnen en helikopters inzetten om te bewijzen dat De Donnea zijn woord heeft gehouden, als beschermheer van de UNICE top (zie http://www.unice.org). Men zal het snelrecht, in het leven geroepen om hooligans snel te berechten, gebruiken om oprechte betogers vast te houden.

Vive la démocratie

sites that can be linked at independent media
by inneke Saturday June 10, 2000 at 04:35 PM
innekevw@belgacom.net

i'm not really reacting on a specifique article, but i just read about the protest, against the NAVO bombardements,questioning their actions etc... so i was thinking in terms of linking some sites that can interest the Independent Mediacenter Belgium: www:B92.com
, is the independent radio in Belgrade who give daily news about the situation, the repression, the studentactions against the regime and the gouvernement...they also have a good broadcast over the internet of music, news, images...just check it to know more...

greetings
ike