arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een patroonsuitstapje in Brussel
by Marco Van Hees van Solidair Thursday June 08, 2000 at 10:56 PM
solidair@pvda.be Lemonnierlaan, 171, B 1000 Brussel

Stel, je bent een patroon van een groot Europees bedrijf. Wat voer je dan uit tijdens het weekend van 10 juni? Je kan er niet naast, je moet naar Brussel. Heel de crème de la crème van het continent komt dan daar samen.

Een patroonsuitstapje in Brussel
Stel, je bent een patroon van een groot Europees bedrijf. Wat voer je dan uit tijdens het weekend van 10 juni? Je kan er niet naast, je moet naar Brussel. Heel de crème de la crème van het continent komt dan daar samen.
MARCO VAN HEES
Het is echt een leuk uitstapje dat Unice, het Verbond van Europese Patroonsorganisaties dan organiseert. Voor het inschrijvingsgeld moet je het niet laten: amper: 88.000 frank, (2.178 euro) voor de entree, de documentatie, het boek met de CV van de deelnemers, de koffie- en cocktailpauzes en de ‘sociale activiteiten' van de zaterdagavond. Als je echtgenote je vergezelt, omdat je secretaresse ziek is, om wat te winkelen op de avenue Louise, dan betaalt zij maar 15.000 (363 euro) entree. Btw wel inbegrepen, overnachtingen niet. Daarvoor kies je bij voorkeur het Sheratonhotel: het Unice-weekend heeft daar plaats en tijdens de weekends krijg je daar 50% korting: een kleine 5.100 frank voor een tweepersoonskamer (6.600 voor het Clubgamma). Dat heeft natuurlijk niet de klasse van een Sacha Guitry-suite in hotel Metropool (40.000 frank) maar je kan er wat langer slapen, je hoeft je immers niet te verplaatsen.

De organisatie van de top loopt in samenwerking met de Europese commissie en met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze wordt gepatroneerd door koning Albert II, het Europees parlement en door de Belgische en de Brusselse regering. De vrijdag en zaterdag kan je overdag discussiëren met de crème van het Europees kapitalisme en met politieke verantwoordelijken als Philippe Busquin, Karel Van Miert, Guy Verhofstadt of Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie himself. Al die mensen komen er de grote bedrijfsleiders wat verwennen. Heel attent.

De vrijdagavond mag je dineren op het Egmontpaleis, op uitnodiging van de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Daarna is er een gala-avond op de Zavel. Top of the bill is de zaterdagavond: je krijgt dan - helemaal gratis - een ticket voor de match België-Zweden en voor wie voetbal niets zegt, is er een speciale avond in de Muntschouwburg. De rest van het weekend kan je nog aangenaam vertoeven in de golfclub De Zeven Fonteinen.

Als je in Brussel bent, kan je als patroon niet nalaten om in restaurant Comme chez soi het excellent menu van 4.850 frank te proeven. Vergeet niet de wijnkelner een fles Château Cheval Blanc van een goed jaar te vragen. Dat is DE grand cru Saint-Emilion, kost maar 25.000 frank voor 75 centiliter en hij komt van de château die Albert Frère heeft opgekocht.

Wat kost dit uitstapje alles samen? Maak je geen zorgen, je kan betalen met je Diner's. En aangezien je er geen punt van maakt dat alleen al de entree voor jezelf en je lieve eega gelijk is aan het maandinkomen van een werkloze, zal je daar ook wel geen gewetenskwestie van maken. Trouwens, je betaalt dat eigenlijk toch niet zelf: al die uitgaven kan je aftrekken van je belastingen...