Dat er fraude werd gepleegd tijdens de afgelopen verkiezingen is ondertussen ongeveer duidelijk.

In de staat Florida bleken er onreglementaire stembiljetten in omloop te zijn, bovendien waren er ook een aantal onregelmatigheden die voornamelijk Afro Amerikanen het stemmen onmogelijk gemaakt.

In Miami werd aan een aantal stemgerechtigden verteld dat ze niet in het kiesregister staan, in 1998 konden in diezelfde staat een aantal overleden hun stem gaan uitbrengen.

Zimbabwe stelt voor om een aantal observators te sturen om de Amerikanen te helpen, en te leren omgaan met democratie.  

Groeiend protest.

Terwijl Bore en Gush dure advocaten inhuren om de verkiezingsuitslag zijn een aantal Afro Amerikaanse jongeren tot actie overgegaan.

Vrijdag 10 november kwamen 14.000 mensen bij elkaar aan de New Birth Baptist Church in Miami om de fraude aan te klagen.

Maar dat blijkt nog maar het begin te zijn.  Het komend weekend zij reeds in 56 steden protest acties gepland.  De organisatoren nemen een voorbeeld aan de Joegoslavische verkiezingen en willen de Amerikaanse democratie meten met de Joegoslavische democratie

Filmmaker Michael More (Roger and me) roept de bevolking in een bewogen moment op om zijn stem massaal te verheffen en over te gaan tot actie.  Hij noemt een mogelijke verkiezing overwinning van Bush een regelrecht coup , Een dag later vraagt jij zichzelf weliswaar af of het enig verschil uitmaakt wie van twee de verkiezingen zal winnen.

En hoe kon het ook anders dan dat de Gore fans zij die durfden stemmen tegen het eenheidsdenken de huid volschelden.

Het debat op onze Amerikaanse zuster websites kan je niet anders dan zeer boeiend noemen en natuurlijk krijg je nagenoeg live verslag van de acties.

Maar er zitten een aantal dingen fundamenteel verkeerd.

Volgens een rapport van The Sentecing Project werd in de VS aan 4,2 miljoen mensen het stemrecht ontnomen.  Hun stemrecht werd hen ontnomen omdat ze of een gevangenis straf uitzitten of omdat ze om de een of andere redenen veroordeeld werden.

En wat had U gedacht deze wetten treffen voornamelijk de Afro Amerikaanse bevolking.  De wetten wisselen van staat tot staat, maar gemiddeld mogen 13 % van de zwarte mannen niet gaan stemmen.  In staten als Florida en Alabama heeft een derde van  Afro Amerikaanse bevolking niet het recht om te gaan stemmen.

Het wordt nog vreemder als je vast stelt dat de kandidaat die het meeste aantal stemmen behaalde toch de verkiezingen kan verliezen.  En zeker als je weet dat eigenlijk slechts van 51% van de stemgerechtigden ook effectief zijn stem is gaan uitbrengen.

Maar misschien stelt geeft dat aan hoeveel mensen er nog geloven in die parlementaire democratie.  Want zou het niet kunnen dat de GushBore race eigenlijk niet zoveel uitmaakt ondat de de eigenlijk winnaar reeds lang bekend is.

 

Wordt vervolgd …..