Het minste wat je kan zeggen, is dat de politieke verantwoordelijken erg makkelijk instemmen met wat de patroons eisen. De Europese Commissie organiseert mee de topontmoeting van de Unice-patroons in Brussel, elf commissarissen nemen deel aan de conferentie.

Liefde op het eerste gezicht

In de Europese Commissie is de band met de privé alomtegenwoordig. Veel commissarissen worden beheerder of zelfs voorzitter van een of andere multinational waar ze mee onderhandelden. Zo richtte de vroegere commissaris voor Industrie, Bangemann, een werkgroep op voor telecommunicatie, in 1994. Daar zaten geen vertegenwoordigers in van de vakbonden of van gebruikersverenigingen. Wel zaten er tussen de twintig leden zes vertegenwoordigers van de Ronde Tafel van Europese industriëlen.1 Nu zit Bangemann bij Telefonica, de Spaanse telecom. Voor een maandwedde van 3,5 miljoen...

Karel Van Miert, ooit nog SP-voorzitter, was Europees commissaris voor Transport tussen 1989 en 1993 en nadien voor de Concurrentie, van 1993 tot 1999. Hij bouwde zich een hele reputatie op door overal aan te sturen op privatiseringen. Hij was het die elke hulp verbood aan de Forges de Clabecq, wat het failliet versnelde. Nu zit hij bij Philips, Agfa-Gevaert en Swissair, dat het geprivatiseerde Sabena leidt.

Ook het tegenovergestelde gebeurt: bedrijfsleiders gooien zich in de politiek. Kijk naar de Franse ‘socialist’ Pascal Lamy. Na een carrière in verschillende socialistische kabinetten stapt hij in 1994 over naar de staatsbank Crédit Lyonnais. Hij wordt er de nummer twee en leidt de privatisering. Vandaag is hij Europees commissaris voor Handel en onderhandelt hij voor de Europese landen bij de WHO (Wereldhandelsorganisatie).

Pascal Lamy wil dat ‘de burger’ deelneemt aan de Europese beslissingen. Zeker na de betogingen in Seattle en het afspringen van de onderhandelingen bij de WHO. Hij nodigde niet-gouvernementele organisaties uit om de discussies over de handel mee voor te bereiden. Maar de helft van die ngo’s zijn patroonsfederaties zoals Acea (Europese autoconstructeurs zoals Renault en Volkswagen), Unice, Febic (chemie-industrie) en Eurofer (de staalsector).

Politiekers vergaderen wel vaker met de grootsten van de grootste multinationals. De invloedrijkste groep vandaag is het European Policy Centre (centrum voor Europees beleid).2 Voorzitter is Peter Sutherland, Europees commissaris voor de Concurrentie van 1985 tot 1989 en in 1995 ook voorzitter van de WHO. Nu is hij (onder andere) voorzitter van BP Amoco en van Goldman Sachs International.

Bij dat selecte clubje zitten ook Pascal Lamy, Karel Van Miert, onze vroegere eerste minister Leo Tindemans (CVP), de algemeen secretaris van Unice Dirk Hudig, Wim Philippa van de Ronde Tafel, Emilio Gabaglio van het Europees Vakverbond3 en zelfs de Franse ‘socialistische’ minister van Justitie Elisabeth Guigou.

Ze verstaan maar één taal

Hoe kun je vertrouwen hebben in dat soort volk? Ze werken hand in hand met de patroons en de grote multinationals. De enige taal die zij verstaan is die van arbeiders die opkomen voor hun werk en hun rechten. Die van Clabecq gaven het voorbeeld. De politiek en de economie hadden de Forges afgeschreven. Het is alleen te danken aan de strijd van de arbeiders, die geen toegevingen deden aan de politieke verantwoordelijken, dat het anders is gelopen. De fabriek draait nog steeds terwijl andere, veel modernere bedrijven als Renault in Vilvoorde, gesloten zijn.

Dat is ook de weg die de beweging tegen de globalisering opging in Seattle. Samen met arbeiders en de volkeren van heel de wereld verzetten zij zich tegen die kliek die de planeet naar de verdoemenis leidt.

1. Europe Corporate Observatory, mei 1997 • 2. Corporate Europe Observatory, nr. 6, april 2000 • 3. EVV, waar het ABVV en het ACV deel van uitmaken.

Acties en meetings tegen Unice

Woensdag 7 juni

Brugge

17u. Betoging aan Die Beurze, met uitdeling van folders voor de acties van 8 tot 10 juni. Met persconferentie.

Antwerpen

17 u. Betoging voor alle banken op de Meir. Bekende Antwerpenaren lezen een tekst voor. Met uitdeling van folders, in aanwezigheid van de plaatselijke pers.

Gent

15u. betoging voor de BBL en Randstad, die mee de Unice-top sponsoren. Met uitdeling van folders.
20u. Erik Wesselius (Corporate Europe Observer) spreekt in de lokalen van het ABVV op de Vrijdagmarkt.

donderdag 8 juni

Brussel

• 19u30. Persconferentie en colloquium, georganiseerd door Voix Dissonnantes, met Jacques Nikonoff (Attac-France), Olivier Hoedeman (Corporate Europe Observer), J. Kruithof (filosoof) en J.G. König (Duitse journalist). Zaal Helder Camara, 19 Pletinckxstraat, 1000 Brussel.

• 18u. Conferentie-debat: \"Globalisering en duurzame ontwikkeling: welke toekomst voor de burger?\" Met (onder voorbehoud): Guy Verhofstadt, Charles Picqué (minister van Economie, PS), Olivier Deleuze (staatssecretaris Energie en duurzame ontwikkeling, Ecolo), Tony Vandeputte (VBO), Riccardo Petrella (professor economie aan de UCL en aan het Europees college in Brugge), Nadine Gouzée (vicevoorzitster van de Waalse Milieuraad), Pascal Lamy (Europees commissaris), Benoît Derenne (directeur Fondation pour les Générations futures), Paul Frix (Buitenlandse Zaken en OESO), Henry Ingberg (Franse Gemeenschap). Moderator: Simone Reumont, hoofdredactrice radionieuwsdienst RTBF. - Auditorium Fortis, Koninklijke straat 30,1000 Brussel. - Org. studenten politieke wetenschappen, ISC-Saint-Louis.

Vrijdag 9 juni

9u. Colloquium over de Tobin-taks. - Belgisch parlement - Mee georganiseerd door de interparlementaire unie en het actienetwerk tegen de financiële speculatie.

Zaterdag 10 juni

10u tot 15u30. Internationaal colloquium \"Een sociaal minimum voor elke Europeaan\".

Met deelname van Klein (Duitse werklozenwerking), Marie-Paule Connan (Euromarsen), Wolfram Otto (Duits collectief voor sociale hulp), Catherine Levy (Frankrijk) en Georges Debunne (Ferpa).- Magdalenazaal, Duquesnoystraat, 1000 Brussel. - Org. Euromarsen.Wereldbank bang voor internet

In de actieweek tegen de WHO in Seattle (VS), in de herfst van vorig jaar, zetten media-activisten zich samen om iedereen de gelegenheid te geven op het web te reageren op de evenementen in Seattle. Dit collectief verzorgde een week lang elke dag een nieuwsuitzending van 40 minuten en 24 uur op 24 radiouitzendingen, via kabel, satelliet, internet en vrije radio’s. Honderden artikels, foto’s en video’s konden zo via het web verspreid worden. Vandaag is er ook een Belgische site.

James Wolfensohn, voorzitter van de Wereldbank, is er niet gerust in: \"Het vermogen om mensen te organiseren is geweldig toegenomen. Informatie heeft een grote impact, ook als die onjuist is. Overal waar ik ga zijn er nu studenten die zeggen dat wij kinderen vermoorden, het milieu vernietigen en dat de Wereldbank jaarlijks miljarden dollar winst maakt die aan de rijke landen worden uitgekeerd. Nu al zijn er elke week demonstraties in Praag, (waar in september de Wereldbank vergadert, nvdr.)\" (NRC, 29 mei 2000)

Surf naar www.indymedia.org en www.belgium.indymedia.org. En verder naar www.attac.org/belgique.Allemaal samen tegen UNICEVan 9 tot 11 juni organiseren de Europese patroons van Unice hun eerste European Business Summit... Daarom: Allemaal samen tegen UNICE!

Zaterdag 10 juni

16 uur:

• Manifestatie

Rogierplein (Martini building)

18 uur: • Meeting van de weerstand

Magdalenazaal

met (o.a): José Bové (Boerenorganisatie Frankrijk), Albert Faust (ABVV Brussel), het Grand théâtre royal de luxe de Nantes, Attac België en Attac Frankrijk, Netwerk tegen de werkloosheid, de uitsluiting en de bestaansonzekerheid (delegaties uit verschillende landen),...Kunnen politiekers niets doen tegen sluitingen?