Wat houden die patrouilles nu eigenlijk precies in?

Karim: Onze patrouilles zijn een reactie op iets dat ons al lang bezighoudt: namelijk het racisme bij de politie. De concrete aanleiding om er nu mee te beginnen was het uitlekken van dat plan waarin de politie schreef dat ze de allochtone jongeren wilde viseren. Met de patrouilles willen wij controleren of de politie haar boekje niet te buiten gaat. Zij moeten de orde handhaven. Meer niet. Als zij iets doen dat onwettelijk is, moeten zij daar voor gestraft worden. Aangezien het Comité P dat normaal toezicht moet houden op de politie niet of nauwelijks ingrijpt, zijn wij wel verpicht om zelf de politie in de gaten te houden.

Wat doet de politie dan wel verkeerd volgens jullie?

Karim: Vind jij het normaal dat de zelfde jongeren soms vijf keer per dag worden gecontroleerd? Of dat ze heel brutaal worden aangepakt door politiemannen die "makak" of "bruine aap" roepen? Wij weten dat omdat die jongeren dat aan ons komen melden. Tijdens de betoging van 3 april hebben verschillende mensen van AEL zelf kunnen vaststellen dat de politie er niet mee inzit om allochtonen uit te schelden. Op zo'n zaken willen wij reageren. We zullen bijvoorbeeld niet de advocaten van misdadiders spelen, maar we zullen er wel op toe zien dat de politie geen overdadig geweld gebruikt als ze iemand oppakt, dat ze die niet over de grond beginnen slepen of dat ze die niet beginnen slaan terwijl hij al stil op de grond ligt. Ik heb zelf vrienden die met telefoonboeken werden geslagen in het kantoor van de Antwerpse politie. Dit soort zaken willen wij vaststellen én aanklagen.

Naar het schijnt delen jullie opruiende pamfletten uit.

Karim: Dat is ook weer zoiets. Die pamfletten werden doorgespeeld aan de pers. Daar moeten ze dus niet geheimzinnig over doen. Daar staat enkel het doel van de actie in uitgelegd. Ons doel is immers ook om de jongeren te informeren over hun rechten. We leggen er ook in uit dat we het beleid in Antwerpen kotsbeu zijn. Het Vlaams Blok dicteert hier de wet. Het was trouwens het Vlaams Blok die liet uitlekken dat het plan van de politie ""geïntegreerd plan Marokkanen" zou gaan heten. Zij deden dat omdat de politie uit tactische overwegingen de naam wou veranderen. Het is niet toevallig dat dat plan er nu komt. We zitten in een pre-electorale periode. Alle partijen die in het Antwerpse stadsbestuur zitten, hollen het Vlaams Blok achterna. Dat leggen we in het pamflet uit omdat we de jongeren uit de wijken willen informeren. Op de achterkant staat: "AEL is watching you".

Nu wil men jullie blijkbaar vervolgen omdat jullie uniformen dragen.

Karim: Wij lopen in gewone kledij. Ik draag momenteel een zwarte pull met een zwarte broek. Anderen dragen een blauwe jeans en ik zie zelfs iemand in een training en sportschoenen. Dat ze maar doen. Wij doen niets verkeerd. Als we zien dat de politie haar boekje te buiten gaat, zullen wij daar een dossier over maken en klacht indienen. Dat is alles. Het is zeker niet onze bedoeling om tussen te komen. We zijn het enkel stilletjes aan beu dat dat de wet op het racisme enkel dient als uitlaatklep en nooit effectief wordt toegepast.

Hoe regaren de mensen op jullie actie?

Karim: Heel positief. Zelfs oudere mensen zijn enthousiast over onze actie. Dat verrast ons toch wel. We hadden verwacht dat die een heel afwachtende houding zouden aannemen. Vrijdag passeerden we een moskee terwijl veel ouderen mannen buitenkwamen. Ze kwamen naar ons en toe en stelden heel geïnteresseerd vragen. We schrokken echt dat ze zo positief stonden tegenover de patrouilles. Er zijn er natuurlijk die vinden dat het niet aan ons is om dat te doen. Maar als er in Mechelen vaderpatrouilles worden opgezet om de jongeren in de gaten te houden, waarom zouden wij dan niet de straat op mogen om de politie te controleren?

Heb je al reacties van autochtonen opgevangen?

Karim: Op straat niet. In de media lees ik wel dat autochonen een beetje ongerust zijn. Ik denk dat veel autochtonen eigenlijk niet weten wat het is om als jonge allochtoon in Antwerpen te leven.

Hebben de patrouilles al iets opgeleverd?

Karim: De politie houdt zich zeer afzijdig. In straten waar er normaal om de vijf minuten een combie passeert, zie je nu geen enkele agent. Ik geloof dat Detiège gezegd had dat ze de politiepatrouilles zou verminderen tot ze juridisch advies had ingewonnen over onze actie.

Hebben jullie plannen om de actie ook naar andere steden uit te breiden?

Karim: Dat hangt af van het resultaat in Antwerpen en van de vraag ook natuurlijk. We weten dat de situatie ook in Brussel zeer ernstig is, maar daar is er voorlopig nog geen concrete aanleiding zoals met het fameuze plan hier in Antwerpen.

Uiteindelijk doen jullie niet meer dan wat Martin Luther King deed.

Karim: Ik hou meer van de figuur van Malcolm X. Maar het klopt dat wij gewoon onze rechten opeisen. De politie staat niet boven de wet. Zij hebben het recht niet om ons zo te behandelen. Wij hebben wel het recht om daar tegen op te komen.