Gisteren voerden enkel tientallen milieu activisten actie tegen een conferentie over Emissie handel in Amsterdam . De Europese bedrijfswereld wilde er rustig vergaderen om na te gaan hoe ze hun CO2 uitstoot kunnen ruilen, verkopen,.... aan de derde wereld.
De conferentie moest met twee uur vertraging beginnen omdat een aantal activisten de conferentie zaal bezet hielden. Onder hen Jonas Hulsen, bij zijn terugkomst in België hadden we een kort gesprek.


Eye for Energie is een conferentie waar het bedrijfsleven wil overleggen over emissie handel. Op de conferentie van Kyoto over de climaatsverandering werden er akkoorden en quota afgesproken over CO2 uitstoot. De uitstoot van CO2 gassen zou de belangrijkst oorzaak zijn van de opwarming van de planeet, en dus moet de hele planeet zijn CO2 uitstoot beperken.
Maar er werd ook afgesproken dat men als het ware handel kan drijven met die CO2 uitstoot. Eigenlijk komt het erop neer dat bedrijven en landen op die manier de afspraken kunnen ontlopen. Volgens het Kyoto akkoord krijgen landen en bedrijven beperkingen opgelegd, ze mogen maar een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Maar in het Zuiden komt men helemaal niet aan de quota, en dus mogen bedrijven en landen hun teveel aan uitstoot verkopen aan een derde wereld land. Op de Eye for Energie conferentie wilden de bedrijfswereld een strategie uitwerken om die ruilhandel te organiseren.

Als je het probleem van de CO2 uitstoot grondig wil aanpakken dan staan we natuurlijk voor redelijk fundamentele problemen. De grootste vervuiler is het rijke Noorden, indien we willen dat het Zuiden zich ook ontwikkeld dan moeten we zoeken naar andere manieren om met energie om te gaan. De emissie ruil maakt dat bedrijven dus niet moeten zoeken naar oplossingen, ze kunnen in het Noorden gewoon blijven verder doen zoals ze bezig waren. Maar die ruil gaat er ook van uit dat de derde wereld niet gaat ontwikkelen natuurlijk.
Er moet dus gezocht worden naar andere manieren om met energie om te gaan, maar dat zal fundamentele ingrepen in de samenleving vragen. Het princiepe van de emissie ruil kan allen maar bevestigend werken, daarom wilden we tegen die conferentie protesteren.

We zijn dus met 15 de zaal binnendrongen, allemaal verkleed in blauwe pakken, met zwembandjes, waterpistolen, zwembandjes,... We werden zoals altijd gesteund door een Samba band die had postgevat aan de ingang van de congreszaal. Deze keer was er ook straattoneel bij om aan de omstanders en voorbijgangers duidelijk te maken waarom we er waren.
Een deel van de groep heeft zich vastgeketend aan het podium, ze ontrolden er ook een grote spandoek. De organisatoren hebben daarop de zaal ontruimt. Het duurde dan ongeveer twee voor wij verwijdert waren.
De politie ontruimde de zaal op een normale manier, maar de kans is redelijk groot dat een aantal activisten zullen vervolgd worden. In Nederland gaat men nogal snel over tot vervolging en processen, waarschijnlijk zal men huisvredebreuk of iets dergelijks inroepen.