Intervieuws met Vuile Mong en anderen over een strategie tegen verechtsing.

Op de actie tegen de installatie van de Antwerpse gemeenteraad hadden we een uitgenbreid met Vulie Mong. Vuile Mong is voor zij die hem niet kennen een activist van het eerste uur, die reeds jaren op de bres staat in de strijd tegen het racisme en verrechtsing.
Je zou deze intervieuws kunnen zien als een inleiding voor een debat over de strijd tegen racisme en verechtsing daarom vulde ik het ook aan et enke andere intervieuws die we die avond afnamen

Han,

Waarom ben je hier vandaag eigenlijk, je bent immers van Gent en we zijn hier toch in Antwerpen.

Vuile Mong
Wel eigenlijk ben ik hier omdat ik werd uitgenodigd, indien men mij niet had gevraagd denk ik niet dat ik hier was geweest.
De vorige keren, in 89, 91, … ben ik hier spontaan heen gekomen, …
Natuurlijk dat je moet demonstreren, je moet tonen dat je er ook nog bent, maar eigenlijk geloof ik er niet echt meer in, in dit soort acties.
Met dit soort acties ga je niemand overtuigen, je brengt hier met gelijkgezinden bij elkaar die demonstreren, maar we overtuigen hier geen enkele Vlaams Blok stemmer of twijfelaar.

Han
De eerste maal dat ik hier stond moet 1989 geweest zijn, ondertussen roepen we reeds meer dan 10 jaar "Stop Vlaams blok" "Geen racisten in de raad", …  maar blijkbaar is dat dus niet de mannier, heb jij enig idee voor een andere aanpak??

Vuile Mong
De grootste fout die we gemaakt hebben is dat we gedaan hebben alsof we zouden moeten kiezen tussen het Vlaams Blok aan de ene kant en al de andere goede partijen aan de andere kant.  Maar de partijen zijn gewoon niet goed, ze zijn dat nooit geweest en zullen dat ook nooit zijn.  Het is alsof men ons voor keuze plaatst: tussen de Pest of de Cholera. EN dit hier in Antwerpen is ook de Pest of Cholera, moet ik nu in eens voor de SP zijn omdat tegen het Vlaams blok ben?  En ook AGALEV hoor want voor mij laten ook zij serieuze steken vallen en verliezen ze hun eerlijkheid.
We zouden terug een serieuze strijd tegen het (neo)liberalisme moeten op poten krijgen.
Maar ik weet eigenlijk niet goed hoe ik dat zou moeten aanpakken.

Han.

Misschien kan je inspiratie komen opdoen bij de beweging tegen globalisering??

Vuile Mong
Ja ik weet het.
Ik volg die beweging en vond het zeer spijtig dat ik niet mee kon naar Praag.  Maar het is niet genoeg, het zou ook hier moeten gebeuren.
Er zijn wel een aantal dingen die daarbij aansluiten, je hebt bijvoorbeeld de keten van wereldwinkels, de 11.11.11 afdelingen, broederlijk delen, eigenlijk zijn die daar ook mee bezig.  Maar ik denk dat ze er niet scherp genoeg tegen het liberalisme bezig zijn, …  Er zal toch een zekere radicalisering moeten komen die dingen echt weer bij de naam durft te noemen.  Misschien moeten we terug over kapitalisme spreken in plaats van over het (neo) liberalisme.
Toen het Oostblok nog bestond konden we gerust praten over "Socialisme" ja zelfs "Communisme" als mogelijk alternatieven.  Het was voor iedereen maar al te goed duidelijk dat wij niet dat soort socialisme bedoelden dat er bestond achter het ijzeren gordijn.  Het is eigenlijk vreselijk dat de linksen hier met een kater zitten, waar we eigenlijk niets mee te maken hebben.  Wij hebben toch ook altijd gezegd dat er daar dingen verkeerd liepen, we spraken bijvoorbeeld over staats kapitalisme.  Voor ons was het in Oostblok geen Socialisme.

Han
Voor jou is er dus een duidelijk verband tussen de opkomst van het Vlaams blok, de val van de muur, en het feit dat de linksen zich eigenlijk niet langer als linksen gedragen.

Mong
Maar ze hebben die link toch gelegd.
Je kan niet ontkennen dat het in het Oostblok op gebied van Ecologie oom een voorbeeld te geven een ramp was.  Maar eigenlijk is die overgang en wat nu gebeurt op zijn minst een even grote ramp.
Ik begrijp Kris Merckx niet helemaal als die vandaag zegt "Ze moeten terug naar het communisme".  Dat kan je toch niet zeggen, ze moeten toch niet terug naar het communisme dat er was.  Dat was toch niet de samenleving die we willen voor op stellen.
We moeten gewoon terug durven experimenteren, dingen voorop stellen, … Dat is zeker niet gemakkelijk vandaag, want die grote sociale bewegingen ontbreken. 
Sommigen dwepen met Seattle en de beweging tegen globalisering, en ik doe dat ook wel eens.  Ik werk bijvoorbeeld mee met Attac en de beweging voor de Tobin Taks.  Als die financiële speculatie inderdaad verantwoordelijk voor zoveel ellende en de Tobin Taks kan daar iets tegen doen, dan steun ik die.  Ook al is dat natuurlijk maar een lapmiddel binnen de grenzen van dit systeem dat ik eigenlijk in zijn geheel verwerp.

Ik zou het prettiger vinden moest er een grote groep van mensen zijn die zegt dat ze het systeem willen aanvallen, maar op dit ogenblik is die grote groep van mensen er niet.  En voor iets als de Tobin Taks kunnen we wel een grotere groep van mensen mobiliseren, en het heeft blijkbaar ook resultaten.  Want naar ik van de mensen van 11.11.11 heb vernomen zal België de Tobin taks in Europa terug op de agenda zetten.

Han
We staan hier op een betoging tegen verrechtsing.  Eigenlijk heb ik zelf twijfels over het nut van dergelijke acties.  Zelf denk ik dat we niet langer tegen de mensen moeten zeggen "Stem niet voor blok" of "Stem niet voor een ondemocratische partij"…  Ik denk dat we op die manier ontkennen dat de problelem waar veel mensen mee geconfronteerd worden reeel zijn.

Vuile Mong
Natuurlijk is dat zo.
Nu zegt men "Het zijn allemaal domme kiezers", maar waren die mensen dan ook dom als ze vroeger voor de SP, VLD of  CVP stemden.  Ah neen he, volgens diezelfden waren het toen "bewuste burgers" en nu zouden ze dom zijn, dat kan natuurlijk niet.
Ik denk dat we meer moeten proberen om via buurtwerking en nauwe contacten met de mensen hun problemem aan te pakken.  We moeten inderdaad niet doen alsof de problemen van de mensen niet reeel zijn, maar we moeten proberen om op een eerlijk manier oplossingen voor te stellen.
Ik ken de situatie in Antwerpen niet zo goed, maar in Gent bijvoorbeeld de wijk waar wij met ons theater zitten, aan de Brugse Poort dat is zo\'n wijk die alles over zich heen krijgt.
Een beetje verder achter het station, in de rijker buurten, daar zitten geen vluchtelingen, daar zitten geen junks, …  neen alle problemen komem bij elkaar in die armere buurten.  En dan verschieten we ervan dat de mensen zeggen dat dit niet langer kan blijven duren.
En het probleem is natuurlijk dat je dit niet zo maar kan plossen, want waaron wonen de rijker mensen in de ene wijk en de armere mensen in een andere, ja dan hebben hebben we over die kloof tussen rijk en arm natuurlijk, en dat is iet dat je niet zo maar oplost.

De mensen die in die armere wijken wonen worden heel direct geconfonteerd met de problemen, en wij hebben daar veel te weinig oog voor. 
Ik ben geen Maoist en ook geen PVDAer maar de mensen van Geneeskunde voor het Volk die doen dat wel.  Ik treed daar regelmatig eens op, en wat die mensen doen dat overstijgt Geneeskundige zorgen, eigenlijk is het een soort buurtwerk wat zij doen.

En ik denk dat buurtwerk een soort sleutel zou kunnen zijn, maar dan spreek ik over echt buurtwerk natuurlijk.
Ik heb net een tournee achter de rug waabij ik in alle buurtwerkingen van het Gentse heb kunnen optreden.  En wat stel je vast, de goede buurtwerkingen dat zij die waar de buurtwerkers ook in de wijk wonen en niet ergens tientale kilometers verder in een betere wijk.

Buurtwerk, dat veronderstelt een betrokkenheid, en dus dat je ook in de wijk woont, de mensen van Geneeskunde voor het Volk die doen dat ook.  Je kan je niet voorstellen hoe belangerijk dat is.

Op die manier kunnen we mischien werken aan een nieuwe beweging.

 

Jos Van der Velpen (8 mei collectief)

Het allereerste is dat men alle pasiviteit moet afgooien.  We staan hier vandaag met enkel honderden maar we hadden hier met enkele duizenden moeten staan.  We moeten veel actiever het Fascisme en verrechtsing bekampen en we moete daarvoor alle krachten verenigen die er te verenigen zijn.  We moeten ook zorgen dat mensen uit de arbeiders beweging aan die strijd kunnen deelnemen.

Anderzijd moieten het doel van die strijd duidelijk definieren.  Het doel is natuurlijk om extreem rechts achteruit de dringen, maar het doel moet ook zijn om elke verrechtsin achteruit te dringen, om terug linkse en demcratische ordewoorden naar voor te schuiven en ingan te laten vinden.

De hele filisofie van gelijke rechten en gelijke kansen is het enige antwoord, het stemrecht voor migranten moet terug op de agenda worden geplaatst.

Geert Cool (militant Links)

han
Vertel eens, waarom zijn jullie hier vandaag?

Geert Cool
Wij staan hier met Block Buster zowel om te protesteren tegen assotiaal beleid van het stadsbestuur als tegen het Vlaams Blok.  En die twee zijn natuurlijk met elkaar verbonden, want het is precies het beleid van het stadbsbestuur dat die de groei van Vlaams Blok mogelijk maakt.

Han
Maar heefrt het nog veel zin om te staan roepen "stop Vlaams Blok"?  Welke perspektieve zien julie dan?
We moeten terug werken aan een echte linkse oppositie,
Een oppositie die in de wijken op de bedrijven, in staat is om dingen te realiseren.
Wij moeten de strijd durven aangaan tegen het huidige bestuur en dat niet overlaten aan het Vlaam Blok.  Bijvoorbeeld de vuilbakken, die worden enerzijds geprivatiseerd en anderzijds worden ze heel erg duur voor de bevolking, dat creert een onvrede die zich nu veel te gemakkelijk uit in een stem voor het Vlaams Blok.

Peter Mertens (PVDA)

han

Waarom zijn jullie met de PVDA vandaag?

Peter
Wij willen de oppositie niet overlaten aan de Fascisten of extreem rechts.  Want noch het Vlaams Blok noch het neiuwe stad bestuur is werkelijk bekommert om de verzuchtingen van de mensen.  Het moet duidelijk zijn dat het huidge beleid bij veel mensen een zeker woede opwekt, en die woede is terecht want het gaat om een beleid van achterstelling en uistuiting.

han
Eigenlijk roepen we nu reeds meer dan tie jaar "Stop Vlaams blok", "stop Racisme", denk je dat nog enige zin heeft, want we we gaan er eigenlijk toch op achteruit he?

Peter
Het is vandaag essentieel om de mensen in de wijken en op de werkvloer terug te proberen winnen voor een radikaal links alternatief.  Als we dat de komende 6 jaar op een consequente manier kunnen aanpakken dan kunnen we het tij misschien doen keren.  Want je hebt natuurlijk gelijk dat we dat agelopen 10 jaar nauwelijk gedaan hebben, daarom is onze aanwezigheid hier  slechts een deel van het project, de fundering of het basiswerk voor de komende 6 jaar is zeker het werk in de wijken en de bedrijven.

han
Jullie halen in Hoboken een verkozene in de districts raad, voor het eerst sinds de jaren 70, hoe evalueren jullie dat dan.

Peter
Wij hebben tijdens de afgelopen Gemeenteraads verkiezingen 5 verkozenen behaalt, twee in Herstal, twee in Zelzate, en Mie Branders in Hoboken.  En dat toont dat het het mogelijk is om een radikaal linkse oppositie uit te bouwen.  In die drie gemeetes hebben we de problemen van de mensen aux serieus genomen, we hebben er samen met de bevolking actie gevoerd voor een leefbare wijk, voor gratis afval ophaling, tegen giftige verbrandings ovens, tegen de afbouw van lokale gezondheidszorg,  …

Het is natuurlijk slechts een begin, maar als we komende jaren dat werk verder ontwikkelen, zowel in wijken als in de bedrijven, dan kunnen mischie terug spreken van een radikaal linkse oppositie.