Groene prioriteiten voor Belgisch EU-voorzitterschap
7 december 2000
In de tweede helft van 2001 zal België voorzitter zijn van de Europese Unie. Door de verschillende kabinetten is dat voorzitterschap het voorbije jaar reeds intens voorbereid. Agalev en Ecolo werkten daarbij systematisch samen om in de voorbereiding van dit voorzitterschap voldoende groene accenten te leggen. Op 15 december zal de regering het programma van dat voorzitterschap vastleggen. Bij die beslissing en bij de verdere voorbereiding de volgende maanden wil Agalev enkele duidelijke groene accenten zien. Het Voorzitterschap is volgens de Groenen immers een zeer belangrijk gebeuren dat de kans geeft in een aantal kerndossiers vooruitgang te boeken.
Hieronder overlopen we in het kort onze prioriteiten.
De ‘post Nice’-agenda
Dit weekend vindt de uiterst belangrijke Europese Top van Nice plaats. Een van de belangrijkste punten op de agenda is de afronding van de IGC2000. Die IGC was bedoeld om de Unie institutioneel voldoende klaar te stomen voor de uitbreiding. Op dit moment is het nog onduidelijk of een succesvolle Top tot de mogelijkheden behoort. Voor de Belgische regering was de agenda van deze IGC altijd al te beperkt. België is er wel in geslaagd een aantal belangrijke elementen in te brengen in de IGC, zoals de versterkte samenwerking. Wat er ook gebeurt in Nice, na Nice zal er op overtuigende wijze politiek moeten gehandeld worden. Premier Verhofstadt en minister Michel hebben al duidelijk te kennen gegeven dat zij voor België in dit opzicht een belangrijke rol zien weggelegd. Dat stemt hoopvol.
Europa vergroenen
Een sterke internationale rol
Agalev gaat in op de vraag van 11.11.11 om de Tobin-taks toe te voegen aan de agenda van het Voorzitterschap. Wij zullen uitdrukkelijk vragen dit punt toe te voegen aan het programma van het Voorzitterschap. Het kan voor ons niet dat een thema dat ondertussen zo’n brede maatschappelijke steun heeft (resoluties in Kamer en Senaat, politieke campagne 11.11.11) zou genegeerd worden door de Belgische regering. Wij roepen uitdrukkelijk de liberale partijen op hun verzet tegen dit dossier op te geven.
Een groene sociale agenda
De opvolging van de Europese sociale agenda (Top van Lissabon, maart 2000) zal ook een belangrijke taak zijn voor het Voorzitterschap. In de opvolging van deze agenda vraagt Agalev een betere samenwerking tussen de verschillende betrokken regeringen in België, waardoor onder meer de Vlaamse accenten in het armoede- en welzijnsbeleid meer aandacht krijgen. De Groenen vragen enkele accentverschuivingen in het denken over de ‘actieve welvaartsstaat’, met onder meer ruimere aandacht voor kwaliteit van leven en werk, het thema onthaasting en gelijkheid van kansen.
De culturele touch niet vergeten
Civiele samenleving
De Groenen vragen dat het Voorzitterschap wordt aangegrepen om een breed participatief proces met de civiele samenleving tot stand te brengen. Dat moet zich onder meer uiten in voldoende financiële steun voor de door de NGO’s ingediende projecten tijdens het Voorzitterschap.