Deelnemers aan duizendkoppige protestkaravaan opgesloten in sportstadion en bewaakt door mariniers en militaire tanks.

Op 30 juli werd in Zamboanga City een groot deel van de duizendkoppige protestkaravaan met mensen uit alle regio’s van het land gearresteerd en een hele dag opgesloten in een sportstadion, bewaakt door zwaarbewapende mariniers en 4 militaire tanks. De volksorganisaties onder Bayan, aanhangers van de progressieve partij Bayan Muna en medewerkers van progressieve ngo’s in de Filippijnen ondersteunden met die karavaan de eisen van de Internationale Solidariteitsmissie tegen de VS-interventie in de Filippijnen.

De missie van 67 mensen uit 13 verschillende landen eist de gerechtelijke vervolging van de VS-soldaten die betrokken waren bij het neerschieten van een Filippijns burger, Isnijal en bij andere mensenrechtenschendingen. Ze roept een halt toe aan door de VS geleide agressie-oorlogen en interventies. De groep roept de Filippijnse bevolking ook op om zich mee te verzetten tegen het nieuwe militaire akkoord tussen de VS en de Filippijnen.

Dit nieuwe Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) zou het voor de VS terug mogelijk maken militaire infrastructuur te bouwen in de Filippijnen en permanent militair aanwezig te zijn. Door de goedkeuring van dit akkoord zou de klok dus worden teruggedraaid in de tijd. In het verleden gebruikte de VS de Filippijnen immers als militaire uitvalsbasis voor haar agressie-oorlogen tegen Vietnam en Korea. De militaire basissen werden begin de jaren ’90 weggestemd in de Filippijnse senaat, maar na goedkeuring van een nieuw Visiting Forces Agreement in ’98 proberen de Amerikanen terug een militaire uitvalsbasis te creëren van de Filippijnen.

De volksorganisaties en de deelnemers aan de missie demonstreerden samen voor deze eisen in Zamboanga en plannen nieuwe grote demonstraties dit weekend. Dan komt VS-minister Colin Powell naar de Filippijnen om het MLSA te finaliseren. Er heerst een betogingsverbod door de overheid die ook aankondigt dat ze video-apparatuur zal gebruiken om iedereen die toch de straat op gaat te identificeren en te vervolgen. Ondertussen werd het MLSA op 1 augustus goedgekeurd in het kabinet, zonder het parlement en de Senaat te informeren over de volledige inhoud van het akkoord en hen te raadplegen. Genoeg voer dus voor grotere demonstraties de komende dagen, en een politiek heet regenseizoen.