Op 20 en 21 december zal de Argentijnse opstand één jaar oud zijn. Die dagen worden wereldwijd aangegrepen voor nieuwe golven van protest. Daarbij zal ondermeer de aandelenbeurs in Buenos Aires omsingeld en platgelegd worden. Verschillende aktiegroepen hebben internationaal opgeroepen om op die dagen overal in de wereld actie te voeren. Aan de ene kant om solidariteit te tonen met de strijdende bewoners in Argentinië, maar minstens even belangrijk is het verbinden van de strijd daar, met de economische situatie hier. Het doel is in ieder geval niet om zijn medelijden te betuigen maar om de strijd ook hier aan te binden. De aktie kadert in de ‘Dag van de sociale ongehoorzaamheid’, die in minstens 10 steden zal gehouden worden in solidariteit met de Argentijnse opstand. Die is op 20 dec net één jaar geleden begonnen als antwoord op het onrecht van de crisis, de onmogelijkheid van een beleid in functie van mens én kapitaal. De akties kwamen er op vraag van de Argentijnse slachtoffers.

_______________________________________________________________________________________

Een overzicht van wat er het laatste half jaar gebeurde in Argentinie

>>>Eind juli 2001 kondigde de Argentijnse regering zijn nieuwe soberheidsbeleid aan waarmee ze zichzelf in staat wilde stellen de buitenlandse schulden te kunnen blijven afbetalen. In dit plan, dat werd opgesteld door president Fernando De la Rua en aansluitend goedgekeurd door de Argentijnse senaat, zagen Ambtenaren en gepensioneerden hun salarissen met 13% gereduceerd.

>>>Op 8 augustus namen zo'n dertigduizend studenten, ambtenaren, werklozen en anderen deel aan de massale protesten voor het presidentiële paleis op de Plaza de Mayo (Buenos Aires).

>>>Op 21 augustus gaat IMF management directeur Horst Koehler ermee akkoord een verhoging van £5.5bn van de lopende Argentijnse stand-by lening van £10bn aan te bevelen.

In september gaan de arbeiders van de Zanon keramiek fabriek, gelegen in de provincie Neuquen, in staking, wanneer het bedrijf probeert terug te komen op de voordelen die de werkers een jaar eerder na een bittere strijd hadden verworven. Na de nationale verkiezingen van oktober krijgen de tot dan toe oppositie voerende Peronisten zowel in de senaat als in het congres de macht in handen. Op één november geven De la Rua en Cavallo de details vrij van enkele nieuwe economische maatregelen die ondermeer een herschikking van de schulden bevat die het merendeel van de openbare schuld van 90bn zou moeten omsluiten alsook een verhoging van de consumptie met zich mee zou moeten brengen. Eind november, na twee maanden van staking, wordt zowel tegen de keramiek arbeiders als tegen de werklozen, leerkrachten, het overheidspersoneel van Neuquén en verscheidene mensenrechtenorganisaties een repressie ontketend, en dit enkel omdat ze voor het regeringsgebouw de wederindienstneming eisten van 380 door de Zanon Keramiek Fabriek en de Cerámica del Valle ontslagen arbeiders.

>>>Begin december stond Argentinië op de rand van het bankroet, toen honderden mensen zich voor de bankautomaten en bankkantoren ophoopten om na de bekendmaking van het regeringsbesluit dat zowel geldafhalingen en overzeese bankverrichtingen strikt limiteerde nog zoveel mogelijke geld van hun rekeningen af te halen.

>>>Op 13 december kwam zowat heel Argentina tot stilstand als gevolg van een algemene 24-uurs staking van de openbare diensten die het werk hadden neergelegd om te protesteren tegen een nieuwe overheidsmaatregel om geldopnames nog verder te beperken, pensioen met vertraging te gaan uitbetalen alsook nog een aantal andere economische maatregelen. >>>17 december: De overheid stelt zijn begroting voor het jaar 2000 voor waarbij aan de uitgavenzijde zo'n 20% werd bespaard. >>>December 18: Het IMF laat weten dat Argentinië de terugbetaling van £650m leningsinteresten (normaliter te betalen in januari) mag uitstellen, maar zegt er tevens bij dat het huidige economische beleid onhoudbaar is. In Argentinië begint woensdag 19 december op een nogal turbulente manier. Grootmoeders en grootvaders waarvan de meesten met de tranen in de ogen komen op straat om voor de bankgebouwen te protesteren tegen het feit dat ze nu nog steeds hun pensioenen niet uitbetaald hebben gekregen.

>>>Op de avond van 29 december werden andermaal wegversperringen opgeworpen in de straten van Buenos Aires en begaf zich een spontane beweging van enkele duizenden in de richting van het parlement. De menigte eiste het ontslag van minister Grosso en het opperste gerechtshof alsook de vrijgave van alle aan de banken toevertrouwde fondsen. Maar er was meer. De slogan "Iedereen buiten, niemand moet blijven" die tegen de nieuwe regering was gericht bleef nog steeds de favoriete uitroep van velen.

>>>Op 30 december trad Rodriguez Saa af, officieel omdat hij binnen zijn eigen partij op te weinig steun kon rekenen. >>>Op 1 januari werd de Peronistische Senator Eduardo Duhalde door het Congres als nieuwe president beëdigd en dit voor een termijn van twee jaar. Duhalde devalueerde de peso waarmee hij een tien jaar durende koppeling aan de Amerikaanse dollar beëindigde.Make a quick comment on this article.

    Over het Grassrootsprincipe by John Jordan (vrije vertaling: Mathias Bienstman)

    Wat gaat er gebeuren op 19 en 20 december?

    De geschiedenis van de crisis in het kort

    Meer weten over de situatie in Argentinië

    Eerder verschenen

    20 December: Globale Dag van de Sociale Ongehoorzaamheid! by Laurent Nelen

    Argentinie en zijn economische toestand by codewes (posted by joeri) 14-01-'02

    argentina.indymedia.org/features