Na de racistische moord op de jonge leraar Mohamed Achrak vertrek ik richting Antwerpen. Ik wil er die jongeren ontmoeten die momenteel het mikpunt zijn van een haatdragende mediacampagne. Ik wil er een fotoreportage maken over hun stijgende woede.

De fotoleugen

Dit ben ik, Salim Hellalet, fotograaf voor de redactie van www.solidair.org, Belg en migrant. 90 procent van mijn tijd heb ik een fototoestel tegen mijn aangezicht plakken. Tegenover me een fotograaf van Belga. Die heeft het "juiste moment" afgewacht om af te drukken. En mij te "pakken" in een situatie die hem uitkomt: het suggereren van een overmacht van migrantenjongeren tegenover de politie. Ik kijk in de richting van een flik - die je op de foto niet ziet - die Ahmed, de jongeman voor mij, onophoudelijk uitdaagt.
De fotograaf van Belga kiest ervoor om een (zeer) jonge flik te tonen, sympathiek, en zonder masker. Alle andere flikken waren wél gemaskerd.
De commentaren bij de foto: "émeutes" (rellen), "violences" (geweld), "vitres de magasins et voitures cassées..." (etalages en autoramen aan diggelen). Terwijl de situatie hier eigenlijk draait om een jongeman die zich kwaad maakt over het gewelddadige en uitdagende gedrag van een politieman.

Mijn foto's van dezelfde situatie

Zelfde situatie. Hier zie je echter wél de flik die - zoals je kan aflezen uit het zichtbare deel van zijn gezicht - Ahmed aan het uitdagen is. Hij draagt een helm en een masker. Net voor deze foto sloeg hij nog verschillende jongeren met zijn matrak. In het bijzijn van fotografen en cameramensen. En dáárvoor, amper twee minuten na de herdenkingsplechtigheid inde moskee, is de politie massaal binnengevallen, en heeft ze de straten afgesloten . De flikken dagen de wijkbewoners uit, jong en oud . Ze houden jongeren van 10 of 12 jaar oud tegen. Jongeren die gewoon naar huis willen . Deze jongen heeft het ongeluk om juist hier te wonen.
De fotograaf van Belga. Hij lijkt tevreden. Hij weet al dat deze foto massaal in het nieuws zal komen (Dernière Heure, Le Soir, enz.). Ik zag hem twee of zelfs drie keer rond deze scène van amper vijf minuten draaien. Om precies deze hoek uit te kiezen! Intussen kon iedereen Ahmed de aanwezige jongeren tientallen keren horen toeschreeuwen dat ze niet mochten ingaan op de provocaties van de politie.
Maar daarover is niets verschenen in de klassieke media. Die verkozen foto's die haat suggereerden. Voor een haatdragende campage. Die zonder twijfel aan de basis ligt van deze racistische misdaad in Borgerhout.