Bomspotting wordt massale burgerinspectie

Bomspotting in Kleine-Brogel belooft een massale actie te worden. Dat staat twee dagen voor de actie zo goed als vast. "Er gaan nu al 50 % meer mensen met de bus naar ginds dan vorige keer", zegt Hans Lammerant van de organisatie. De overheid wil de burgerinspectie van de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel wel kost wat kost dwarsbomen. Rond de basis geldt dus een samenscholings- en verkeersverbod.

Op zaterdag 5 oktober vindt de vierde Bomspotting plaats. Het initiatief gaat uit van de verenigingen  Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde. Maar circa 100 andere organisaties hebben zich er intussen bij aangesloten, "zodat Bomspotting werkelijk gedragen wordt door het middenveld", zegt Hans Lammerant van het Forum. Hij verwacht dat zeker meer dan 2000 mensen in Kleine-Brogel zullen samenkomen : "in april 2001 waren er 1500 mensen. Dat aantal halen we zeker opnieuw. Er gaan al de helft meer mensen met de bus naar ginds, dan vorig jaar. Er zullen mensen met eigen vervoer gaan, en onze campagne trekt nu ook in Wallonie aan". Dat laatste is nieuw. Bomspotting is nu ook echt over de taalgrens gelanceerd. De lokale comitees zijn er nog niet even talrijk als in Vlaanderen, maar ook in Vlaanderen heeft het een tijd geduurd voor er zulke lokale comitees actief werden. Ter herinnering : tijdens de eerste Bomspottings vormden schrijvers (in 1999) en acteurs (in 2000) de spil van de acties.

Inzet van de actie is dat zoveel mogelijk mensen de wet overtreden, het (verboden) militaire domein van de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel betreden en zich laten arresteren. Op de basis zijn Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat is in strijd met de internationale rechtspraak (noot1). Maar vermits de Belgische overheid niets aan deze situatie wil doen, zien de deelnemers aan de actie zich verplicht desnoods een illegale daad te stellen om voor de rechter de likwidatie van de wapens af te dwingen. "We willen massaal door een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid trachten de voorbereiding van oorlogsmisdaden te voorkomen", zegt Hans Lammerant.

"Onze raad aan de actievoerders is ook : laat je op de basis arresteren", zegt Hans Lammerant. De organisatoren hebben ook aan de burgerlijke en militaire overheden uitgelegd dat dat zonder geweld zal gebeuren, en dat politie en militairen dus niemand met geweld hoeven aan te pakken. Dat belet niet dat gemeente en leger een ware troepenmacht gaan ontplooien. Op de militaire basis zullen zo'n 2000 militairen patrouilleren. Daarbuiten zullen politie en rijkswacht een samenscholingsverbod handhaven.
Groepen van meer dan 4 personen riskeren in de straten van Kleine-Brogel te worden opgepakt. De dorpskern van Kleine-Brogel met het ontmoetingscentrum valt buiten het samenscholingsverbod. Rond de basis geldt een totaal verkeersverbod. De openbare weg van Peer naar Kleine-Brogel zal afgesloten zijn. De enige toegangsweg zal de baan van Hechtel naar Eksel en Kleine-Brogel zijn.

Dit wordt dus de vierde en laatste Bomspotting. "Als de overheid', zegt de Bomspotting-website , "na de laatste Bomspotting nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het internationaal recht toepast, dan ondersteunen wij de effectieve ontwapeningsacties die het gebruik van kernwapens onmogelijk maken: bomSTOPping". Over dat onderscheid, tussen Bomspotting en Bomstopping, hebben overheid en media de laatste dagen tesamen de nodige mist gespoten. De media citeerden graag een officier die verkondigde dat de actievoerders F-16's gaan vernielen. "Grotesk", zegt Hans Lammerant, "daarmee kunnen ze die kolossale machtsontplooiing legitimeren".

Maar niemand hoeft zich door de berichten over de ordehandhaving te laten afschrikken. De deelnemers aan Bomspotting kunnen in elk geval aan het Ontmoetingscentrum van Kleine-Brogel bijeen komen. Wie wil trachten op de basis te komen, zal daar ingelicht worden over het verloop van de actie. Wie verkiest niet gearresteerd te worden, blijft gewoon aan het verzamelpunt waar zaterdag voor animatie gezorgd zal worden.

noot1 : Op 8 juli 1996 besloot het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, dat het dreigen met en het gebruiken van atoomwapens onverenigbaar zijn met het oorlogsrecht en het humanitair recht. Met andere woorden: kernwapens zijn illegaal. De uitspraak liet geen ruimte voor enige legale dreiging met of gebruik van atoomwapens.