België op de 13de plaats qua persvrijheid

De organisatie "Reporters without Borders" publiceerde voor de eerste keer een lijst omtrent de persvrijheid. Belgie staat op de 13de plaats en staat daarmee hoger gerangschikt dan de Verenigde Staten (17de), Verenigd Koninkrijk (22ste), Oostenrijk (27ste) en Spanje (29ste).

Top 10 worldwide press freedom index

1.

Finland

2. Iceland
3. Norway
4. Netherlands
5. Canada
6. Ireland
7. Germany
8. Portugal
9. Sweden
10. Denmark

Scandinavië scoort verassend goed. Minder verassend is dat Italië op de 40ste plaats staat. In Italië is de media grotendeels in handen van de extreem-rechtse premier Berlusconi, wat er dus voor zorgt dat de bevolking enkel maar te zien krijgt wat de premier wil dat ze zien.

Volgens de RSF zijn de grootste verassingen onder de westerse democratische landen : de Verenigde staten (die eindigden onder Costa Rica) en Italië (dat eindigde onder Benin).

Deze index is samengesteld aan de hand van 50 vragen, gesteld aan journalisten en wettelijke experts. De vragen gingen vooral over schendingen van de persvrijheid zoals het vermoorden of arresteren van journalisten, censuur, repressie,...

In de landen onder aan de lijst zoals Noord Korea, China en Birma, bestaat er geen persvrijheid. Daar is de media bestuurd door de overheid. De weinige onafhankelijke journalisten die er zijn worden constant aangevallen en opgesloten. Buitenlandse pers wordt in kleine mate of helemaal niet toegelaten op hun grondgebied.

Ook sommige demacratische landen (waar het gouvernement democratisch verkozen is) staan onderaan de lijst, bv. Colombia en Bangladesh. Het gebrek aan persvrijheid wordt hier veroorzaakt door de rebellenlegers, milities of politieke partijen, die het leven van de journalisten in gevaar brengen.

bron : Reporters without borders

Is België werkelijk zo democratisch???

Om terug te komen op de 13de plaats van België. Hier rijzen bij mij toch vele vragen. België is naar buiten toe inderdaad een heel democratisch land. Maar wat gebeurt er in België zelf? Wat gebeurde er vorige week met 11 reporters van Indymedia? Noemen ze dit persvrijheid?
In België is persvrijheid een privilege enkel weggelegd voor de journalisten van de grote mediaconcerns, zoals de VMM en de VRT. De politie weet toch dat als ze die journalisten iets verbieden dat het wordt breed uitgesmeerd en dat er een staartje aan komt.
Indymedia is maar een kleine vis in hun ogen. De VVJ (vlaams verbond voor beroepsjournalisten) keurde vorige week in een persbericht het gedrag van de politie tegenover de mensen van Indymedia af. Maar heeft 1 van de journalisten aangesloten bij de VVJ ook maar 1 iets vermeld hierover??

Indymedia : kleine vis

Dat veel mensen indymedia zien als een kleine vis konden we deze week aan den lijve ondervinden. Een medewerker van Indymedia kreeg deze week een brief in de bus van de advocaat van Soetkin Collier waarin er stond dat een artikel gepubliceerd op 6 januari jl. moest worden verwijdert (hier vindt u het artikel). Bij Indymedia was er niet speciaal aandacht geschonken aan het artikel, het was een artikel zoals alle andere. Andere mensen waren blijkbaar meer geïnteresseerd in het artikel. Staatsveiligheid vond het interessant genoeg om een onderzoek naar het verleden van S. Collier op te starten. Ook de mensen van de RTBF, die Soetkin en haar groepje naar het Eurovisie Song stuurden, raakten op de hoogte. Uit vrees voor een boycot van het Eurovisie Song besloten om Soetkin niet te laten deelnemen. Ok, voor ons was de kous af, ware het niet dat er toen een hele mediahetze onstaan is rond het artikel gepubliceerd op indymedia (indymedia was zelf eventjes "big" in het parlement). De traditionele media rook sensatie en is er echt op gevlogen. Soetkin haar naam werd in alle kranten door het slijk gehaald. En wat zien we nu?? Indymedia wordt bedreigd door de advocaat van Soetkin Collier, terwijl al de artikels in alle grote kranten ongemoeid worden gelaten. Zou ze daar niet beter haar recht van antwoord opeisen? Zo zie je maar, sommige vissers jagen liever op een kleine vis.