arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedreigde dreven in Astene en Ooidonk
by Groene Gordel Front Tuesday, Nov. 08, 2005 at 2:06 PM

Vorig jaar besliste een baron uit Lozere dat meeer dan 100 bomen moeten gekapt worden in de Wallebekestraat en Karrestraat te Astene-Deinze.

Vorig jaar besliste een baron uit Lozere dat meeer dan 100 bomen moeten gekapt worden in de Wallebekestraat en Karrestraat te Astene-Deinze. Een negatief advies kwam er vanuit de milieuraad Latem. Er werd daar geen rekening mee gehouden en een kapvergunning werd toegekend door de stad Deinze. Een grondig onderzoek vooraf is er door de milieudienst en bevoegde instanties niet gebeurd. Onlangs hoorden we dat ze met de kaalslag gaan beginnen. Om het tij alsnog te keren hebben we met een paar mensen + steun van verschillende verenigingen waaronder Natuurpunt, gedurende een tweetal weken met petities rondgegaan in onze streek. Er gaan namelijk meer dan 100 bomen (voornamelijk eiken van meer dan 100 jaar) voor de bijl. Deze liggen in een IVON-gebied (verbindingsgebied tussen Ooidonk-Nazarethse bossen). Ondanks de ecologische waarde van dit gebied moeten ze sneuvelen uit veiligheidsredenen. Wij menen nochtans dat er genoeg gezonde bomen zijn en dat er selectiever te werk wordt gegaan. Wij willen ook landschappelijke bescherming van de hele site in Astene. zelfde bedreiging gaat door voor een dreef in Ooidonk met linden. Ook zij gaan voor de bijl omdat Aquafin hun plannen niet wil aanpassen.
Er werd zondag op 6 november een dossier + meer dan 1200 protesthandetekeningen afgeleverd aan de burgemeester van Deinze.
Op de "wandeling" waren er meer dan 110 mensen. Ze werden gegidst door Natuurpunt Schelde-Leie en iemand van een heemkundige kring.

Wil je meer info:
Aldrik Heirman - landschapsarchitekt - 0475233131
Johan de Bondt - 092810107

Alle steun is welkom...