Bite Back reageert met eigen affiche op FAVV by Bite Back Tuesday, Nov. 01, 2005 at 11:33 AM |
--------------------------------------------------------------------------------
Bite Back reageert met eigen affiche na onduidelijke informatie van het FAVV
1 November 2005 - ‘Eieren en gevogeltevlees in de Belgische winkels komen NIET perse van gezonde dieren', zo stelt Bite Back. De zeer besmettelijke vogelgriep komt steeds dichterbij en het gegeven is niet meer uit het nieuws te slaan. De afgelopen dagen trok de pluimveesector dan ook aan de alarmbel: een ‘paniekreactie’ van de consument heeft de prijs voor kippenvlees al doen dalen tot onder de productieprijs, aldus de Boerenbond. De verkoop van gevogelte is in ons land met 30 tot 50 procent gedaald.
Om het vertrouwen van de consument terug te winnen en de kipconsumptie terug op te krikken, reageert het Raadgevend Comité van het FAVV met het uitbrengen van een affiche met de boodschap dat de eieren en het vers gevogeltevlees dat in de Belgische winkels ligt, afkomstig is van gezonde dieren.
Dierenrechtenorganisatie Bite Back is met verstomming geslagen over het feit dat het FAVV dit openlijk durft te beweren. Niet langer dan enkele maanden geleden, namelijk in het activiteitenverslag dat in juli 2004 gepubliceerd werd, stelde het FAVV nog dat bij 7,9 % van de karkassen van braadkippen en 19,6 % van de karkassen van soepkippen salmonellabesmetting werd vastgesteld.
In ons land sterven jaarlijks 175 mensen aan een voedselvergiftiging. ‘Vooral salmonella blijft verantwoordelijk voor bijna 2 op de 3 voedselvergiftigingen. De 2 voornaamste types salmonella komen voor bij het gebruik van rauwe eieren in gerechten en van besmet varkensvlees.’
Een maand geleden al raadde de Europese Unie aan geen ongekookte eieren meer te eten en vlees van gevogelte goed te bakken alvorens het te eten om zo elk risico tot besmetting met het vogelgriepvirus te vermijden. De raadgeving werd gegeven uit voorzorg en is afkomstig van de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (European Food Safety Authority - EFSA). ‘We beschikken over geen enkele aanwijzing waaruit we kunnen concluderen dat mensen besmet kunnen raken via de spijsvertering, maar we kunnen het theoretisch gezien niet uitsluiten, het is mogelijk dat een dergelijke besmetting zich voordoet’, aldus Herman Köter, wetenschappelijk directeur van EFSA.
De intensieve veehouderij is doorspekt met voedselschandalen: laten we maar even terugdenken aan de dioxinecrisis in 1999, door contaminatie van veevoeder, met desastreuze gevolgen voor de sector, maar vooral voor de ‘geruimde’ dieren, de vogelpestuitbraak van 2003, de frauduleuze toestanden met de ‘plofkippen’, waarbij kippenvlees ingespoten wordt met water en eiwitten van kippen, varkens en runderen …
De kippen zelf uit deze dieruitbuitende industrie zijn allesbehalve gezond. Door het gebrek aan beweging in hun kleine batterijkooien, in combinatie met de constante eierproductie, krijgen de hennen zulke broze botten dat heel wat dieren gebroken botten hebben tegen de tijd dat ze naar het slachthuis gaan. De hennen kunnen niet genieten van de buitenlucht, raken ook gefrustreerd, omdat ze hun natuurlijk gedrag, zoals het scharrelen, een stofbad nemen en op stok gaan, niet kunnen uiten. Dit gedrag werken ze uit door het verenpikken en kannibalisme is geen uitzondering. Vleeskuikens, die in 6 weken van een kuikentje uitgroeien tot een vleesmassa van 2,5 kilo, zitten met tienduizenden opeengepakt in schuren. Organen en poten kunnen de snelle groei nauwelijks bijhouden, waardoor ze letterlijk ‘doodgroeien’ of kreupelheid en verlammende pootafwijkingen ontwikkelen. Door de ammoniak die vrijkomt uit de uitwerpselen en de natte, vieze bedding, krijgen ze last van borstblaren en voetzweren.
Om al deze bovenstaande redenen concludeert Bite Back dat we bezwaarlijk kunnen spreken van ‘eieren en vlees van gezonde dieren’. Dat ze op dit ogenblik (nog) niet besmet zijn met het vogelpestvirus, dat is een andere zaak. Het zou het FAVV sieren een genuanceerde, ondubbelzinnige informatie te verstrekken aan de bezorgde consument, en zich minder te bekommeren om het wanhopig oppoetsen van het blazoen van de al hopeloos geschonden intensieve veehouderij.
Bite Back stelt daarom een eigen downloadbare confronterende affiche voor, waarin de consument wordt gewezen op het ongezonde karakter van (kippen)vlees, en de oproep om over te gaan op een gezondere, dier- en milieuvriendelijke plantaardige voeding.
‘Het is nú het moment voor de bewuste consument om de dolgedraaide vleesindustrie definitief de rug toe te keren’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back.
Bite Back vraagt aan alle bezorgde consumenten deze poster op een veelbezochte plaats te hangen en zo duidelijk te stellen dat ze de voedselschandalen meer dan beu zijn!
Deze Bite Back actie komt er niet toevallig vandaag: 1 november is namelijk de Wereld Veganisme Dag. Veganisten zijn consumenten die zo veel mogelijk afzien van voeding, kleding, schoeisel, medicijnen, cosmetica en andere producten, verkregen via gebruik van welk dier dan ook. Steeds meer mensen zien deze levensstijl als een ultiem consequente verwerping van de dieruitbuitende industrie. Bekende veganisten zijn onder meer acteurs Woody Harrelson, Joachim Phoenix, Alicia Silverstone en bijvoorbeeld ook artiesten Moby, Prince en Chrissie Hynde.