arch/ive/ief (2000 - 2005)

Georges Debunne op Rimpelrock
by raf verbeke Tuesday, Aug. 09, 2005 at 2:09 PM

De petitiecampanje rond de EU-grondwet gaat door.


Georges Debunne op Rimpelrock



De 87-jarige Gewezen ABVV- en EVV-voorzitter zal op 13 augustus aanwezig zijn op Rimpelrock, het muziekfestival voor senioren in Hasselt. Hij zal er, samen met Jef Sleeckx aan de ABVV-stand de petitieactie voor een Vlaams debat over de Europese Grondwet ondersteunen.

In juni ll. diende hij samen met de gewezen volksvertegenwoordiger Jef Sleeckx en het ex-Europarlementslid Lode Van Outrive een verzoekschrift in bij het Vlaams Parlement. Het trio vraagt daarin dat het Parlement eerst een grondig maatschappelijk debat en een raadpleging van de bevolking organiseert, alvorens een standpunt in te nemen. Na de goedkeuring in Kamer, Senaat en de andere gewestelijke en gemeenschapsassemblees, hangt de Belgische goedkeuring van het Europees grondwettelijk verdrag inderdaad af van het Vlaamse standpunt terzake.

Door het verzamelen van 15.000 handtekeningen willen medestanders van Debunne-Sleeckx-Van Outrive, verenigd in het "Platform tegen de Europese Grondwet" (http://www.neetegendeeuropesegrondwet.be), een hoorzitting in het Vlaams Parlement afdwingen. Een derde van deze handtekeningen werd reeds bijeengebracht, en er worden nog heel wat inzamelacties gepland in de komende weken, soms door syndicale militanten die nog steeds in Debunne het symbool zien van de strijdvaardigheid. De Europese grondwet komt naar verwachting in het najaar op de agenda van het Vlaams Parlement.

Niettegenstaande zijn hoge leeftijd, en door een hersenbloeding vastgekluisterd aan een rolstoel, blijft Georges Debunne zijn motto "We moeten onze zeg hebben" getrouw. Hij is waarschijnlijk de meest actieve syndicale voorvechter van het sociaal Europa. Sinds jaren waarschuwt hij: dit Europa is niet het onze, deze grondwet is gevaarlijk. Tijdens de Franse referendumkampanje werd hij onder luid applaus onthaald op een meeting van de linkse tegenstanders.

-----------------------------------
Wie wil helpen ?
Meer inlichtingen:

Herman Michiel (Platform tegen de Europese Grondwet)

Kiezelstraat 17

3078 Meerbeek

tel. 016/48 10 28

herman.michiel@skynet.be