arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams Belang viseert Uilekot
by Filip De Bodt Friday, Aug. 05, 2005 at 10:50 AM

Het Vlaams Behang heeft het traditioneel niet zo begrepen op progressieve vzw ‘tjes als ‘t Uilekot. Oost-Vlaams provincieraadslid Tanguy Veys maakt zich dezer dagen behoorlijk dik over de website-afspraken van ‘t Uilekot en kondigt een groot onderzoek naar het reilen en zeilen van ‘t Uilekot aan. Het feit dat het Blok onlangs in Herzele in het zand beet en een recht op antwoord zou moeten publiceren omwille van het gebruik van uit de context gerukte criminaliteitscijfers, heeft daar allicht mee te maken.

Vzw ‘t Uilekot stimuleert de progressieve discussie op zijn website. Commentaren en teksten van bewegingen worden overgenomen en kunnen door de gebruikers van commentaar worden voorzien. In tegen stelling tot heel wat andere websites wil ‘t Uilekot het politiek debat stimuleren door ook partijen en politieke stromingen aan bod te laten komen. Enig criterium is de nieuwswaarde en het moet hem gaan om progressieve standpunten. Of die verkondigd worden door een liberaal, socialist, groene of communist, blijft ons eender. Er wordt voor zo veel mogelijk evenwicht gezorgd. De afspraken worden duidelijk vermeld bovenaan de website. Wie zich registreert kan ook als individu commentaar geven op de gepubliceerde artikels.

Daar staat tegenover dat ‘t Uilekot ook geen propagandamachine wil zijn voor politici allerhande een zeker niet voor het door de rechtbank wegens racisme veroordeelde Vlaams Behang. Dit is onze eigen vrije keuze, dachten we. Ook de Vlaamse vakbonden schrappen Blok-mandatarissen als lid.

Dhr. Veys denkt daar evenwel anders over. Al ongeveer een week probeert hij zich telkens te registreren als lid van de Uilekotsite om dan op artikels allerhande commentaar te leveren en deel te nemen aan discussies op het forum. Wij appreciëren dit niet en schrapten Dhr. Veys als lid.

Dit is de Behanger lelijk in de neus geschoten. Hij kondigde een grootscheeps onderzoek aan naar het reilen en zeilen van ‘t Uilekot: “Ik dacht dat dergelijke censuurpraktijken enkel werden toegepast in de vroegere Sovjetunie en anno 2005 door communistische regimes in Cuba, Noord-Korea en China... Tenzij dat VZW 't Uilekot hiermee het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen wil overtuigen van hun democratisch gehalte. Da's wel goed om weten, want ook dit jaar komt 't Uilekot in aanmerking in het kader van het provinciaal Jeugdwerkbeleidsplan voor een subsidie van 28.290 euro (of meer...). Ik kijk alvast met bijzondere aandacht hun dossier tegemoet, alsook het activiteitenverslag, het financieel verslag, de balans en de resultatenrekening.”

Vzw ‘t Uilekot vindt de Behangers zéér dubbelzinnig als het op vrije meningsuiting aankomt. Wanneer de partij een proces verliest wegens vermelding van onterechte criminaliteitscijfers in de eigen krant, dan kiest men er voor zo snel mogelijk in beroep te gaan, kwestie van het recht op antwoord niet te moeten publiceren. Tegelijkertijd zou men op alle websites zijn zegje willen hebben.

Plezant détail: De webstek van het Vloms Behang of die van Veys zelf geven geen enkele mogelijkheid tot commentaar van de gebruikers. Het belang eist van een ander wat het zelf niet doet.

Je kan de story volgen op http://www.uilekot.org, vooral bij de comment onder het artikel 'Groen eist maatregelen tegen fijn stof'