arch/ive/ief (2000 - 2005)

60 jaar na Hiroshima: Alle kernwapens de wereld uit (te beginnen met Belgiƫ!)
by Line Hedebouw Tuesday, Aug. 02, 2005 at 12:12 PM

Op maandag 1 juni verzamelden een vijftigtal vredesactivisten, waaronder enkele vertegenwoordigers van intal, zich voor het NATO hoofdkwartier in Brussel om de afschaffing te eisen van alle kernwapens.

60 jaar na Hiroshima...
peacewalk.jpgyjlsvr.jpg, image/jpeg, 120x90

De manifestanten, die uit alle hoeken van de wereld kwamen, protesteerden tegen de illegale en onaanvaardbare nucleaire politiek van de NATO. De luchtmachtbasis van Kliene Brogel bijvoorbeeld kan 20 Amerikaanse kernbommen herbergen. Elk van hen is 14 keer krachtiger dan de bom die Hiroshima met de grond gelijk gemaakt heeft en 140.000 doden maakte in 1945.

De woordvoerder van NATO ontving een kleine delegatie. Na het getuigenis van Yoshio Sato, een overlevende van Hiroshima, antwoordde hij dat de NATO kernwapens nodig had om zich te verdedigen. Toen een lid van de delegatie opwierp dat de opslag van kernwapens illegaal is, gaf hij ten antwoord dat 'er nog wel meer illegale dingen gebeuren.'

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft al minstens 12 resoluties goedgekeurd voor nucleaire ontwapening. Maar het zijn de lidstaten van NATO die stelselmatig tegenstemmen en het belangrijkste struikelblok vormen om kernwapens de wereld uit te helpen.

Wanneer enkele manifestanten trachtten om een wapeninspectie uit te voeren op het terrein van NATO werden ze vlug opgepakt door de ordediensten.

Deze actie vond plaats in het kader van de internationale vredestocht die vertrok in Ieper op 26 juli. De tocht eindigt aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel op 6 augustus, de 60e verjaardag van de kernaanval op Hiroshima.

Meer foto's op www.intal.be

Meer informatie

http://www.intal.be
by Line Hedebouw Tuesday, Aug. 02, 2005 at 12:12 PM

http://www.intal.be...
01_voor_moeder_aarde.jpgwwsjns.jpg, image/jpeg, 500x375

Een vijftigtal activisten neemt deel aan een vredesmars van Ieper naar de luchtmachtbasis van Kleine Brogel en doen ook het NATO hoofdkwartier in Brussel aan.