arch/ive/ief (2000 - 2005)

Audio: Togo, van de dictatuur Eyadéma naar de dynastie Eyadéma ?
by Redactie Radio Centraal Monday, Jul. 25, 2005 at 10:17 PM

De "winnaar" van de frauduleuze Togolese presidentsverkiezingen in april is Faure Gnassingbé, de zoon van de overleden dictator-generaal Gnassingbé Eyadéma. Deel 1: 16'52" - Deel 2 : 21'45" - Deel 3: 18'24" - Deel 4: 13'05"

Het kleine West Afrikaanse land Togo heeft de trieste reputatie de langste dictatuur op het Afrikaanse continent te hebben gehuisvest. Na 38 jaar aan de macht te zijn geweest stierf generaal Eyadema op 5 februari 2005. De stafschef van het leger vond er niets beter op dan diezelfde dag in een televisietoespraak een van de zoons van de overleden president, Faure Gnassingbé, tot nieuw staatshoofd uit te roepen. Onder internationale druk trad Faure Gnassingbé af en werden verkiezingen uitgeschreven voor 24 april 2005. Door massale fraude voor, tijdens en na de verkiezingen werd de staatsgreep "gedemocratiseerd" en kon Faure Gnassingbé met meer dan 60 % van de stemmen in de stoel van zijn vader plaatsnemen. Nu zwijgt de internationale gemeenschap en het stilst van al is ex-kolonisator frankrijk.

Hoe het zo ver is kunnen komen ? Welke rol heeft Frankrijk gespeeld in deze haast veertig jaar durende dictatuur die nu op een dynastie begint te lijken ? Hoe zijn de verkiezingen verlopen ?

In de studio: Yannick Bigah, politiek vluchteling die in 2003 uit Togo moest vluchten en Guillaume Girard, student en onderzoeker over de politieke situatie in de regio. Aan de telefoon: Roger De Diesbach, journalist voor La Liberté in Zwitserland die in april in Togo ging kijken hoe de voorbereiding van de verkiezingen verliep. Een uitzending in het frans met uiterst bondige nederlandstalige samenvattingen.

U kan deze uitzending van 16 juli herbeluisteren via
het archief van de redactieuitzendingen op Radio Centraal:

http://redactie.radiocentraal.be/redactietijd/archief.htm#050716

Ook enkele relevante links werden daar opgenomen.