arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Heb Uw zeg" dag 8 Gentse Feesten
by Raf Verbeke Sunday, Jul. 24, 2005 at 2:58 AM

Dag 8 van de actie "Heb Uw zeg" over de Europese grondwet op de Gentse Feesten. De inzamelactie voor het verzoekschrift van Georges Debunne, Jef Sleeckx en Lode Van Outrive.

DAG 7:

Die Ollanders zijn overal.. Parlez vous
Fiere da se NIE 'en gezijt... Parlez Vous
Der zin der twie die te voete willen goan
om d' Ollandse NIE noar Gent te bringen
Hinke Pinke Parlez vous...




Stand op de Gentse Feesten teller: 3500 handtekeningen. Enkel aan de bakfietsstand in de Bibliotheekstraat. Beter resultaat dan gisteren. Meer volk om op te halen ook. Voor Sleeckx misschien en misschien ook als respons van de oproep gisteren.

Onze actie wordt een vaste waarde op de feesten. Lees daarvoor het verslag van Walter Pauli over de feesten in De Morgen. Het is vooral een rijke dag inzake reacties, gesprekken en uitwisseling van info en ideeën.

Maar vooraf dé vraag: Wat heeft Jef Sleeckx met de Gentse Feesten ?

Jef kon op het laatst niet komen op de uitreiking van de prijs van de democratie donderdag jl. en had daar heel veel spijt van. Vandaag was Jef op post op de feesten... maar niet aan onze bakfiets ! Een ongelofelijk misverstand tussen militanten uit het pre- en het post-GSM-tijdperk. Jef heeft twee uur op de feesten rondgelopen en is niet tot bij ons geraakt ! Een aantal mensen die speciaal gekomen waren voor hem waren ontgoocheld. Ook dàt is Gentse Feesten.

Ander punt de pers. We kregen twee kranten op bezoek.En die waren allebei, los van elkaar, geïnteresseerd in... ons laatste exemplaar van de grondwet. Beide bladen wilden een foto van de grondwet met feestvierders op de achtergrond. Net als wij waren zij ook verrast dat mensen in deze stad via ons infopunt interesse betonen in dit 482 pagina's tellend wereldvreemd juridisch document. Beide joernalisten zijn gebiologeerd door het contrast tussen Gentse Feesten/EU-grondwet. Meer dan ooit blijkt onze actie volksopvoeding te zijn: vorming van een mening door actie en informatie. Politiek tegenover de instellingen opbasis van deze volksopvoeding.

Blijvend punt zijn de Nederlandse feestgangers. Die begrijpen niet waarom er in België geen referendum wordt gehouden. En die willen ook het verzoekschrift tekenen ! Net als Franse burgers zich bij Georges Debunne aanmelden om het verzoekschrift van buitenaf te ondersteunen wordt uit veschillen gesprekken met onze noorderburen op de feesten een voorstel gebroed: 2 dames uit Terneuzen willen het weekend van 17 en 18/9 een voettocht maken vanuit Terneuzen naar Gent om het Nederlandse NEE tot bij ons te brengen. Een schitterend idee ! Vooral omdat 1 van de twee JA heeft gestemd en de andere NEE. Al heeft de JA-stemster eerder spijt van haar keuze. Navraag bij minstens 7 andere Nederlandse feestgangers leert dat er bredere interesse is voor zo'n initiatief. Te meer omdat de dames wandelclubs willen inschakelen. Wie doet mee ?


Ander topic zijn de franstalige landgenoten op de feesten. Die schrikken zich een bult als zij horen dat zij een verzoek kunnen ondertekenen aan het Vlaams Parlement. Dit is echt een anders-globalistische actie binnen België die grenzen doorbreekt ! Franstaligen en nederlandstaligen samen om onze zeg te hebben.

Dan was er de ACV-voorzitter van een lokale afdeling van de vakbond: TEGEN de grondwet ! Ook niet zo opgezet met Debunne. Maar vastbesloten om alles eens goed te bekijken.

Er zijn mnsen die iets willen doen in Pukkelpop. Er zijn een paar mensen die eens naar een vergadering willen komen.

Er is een lange discussie over het Europees landbouwbeleid: moet de landbouwsteun geheroriënteerd ten dienste van kleine boeren of afgeschaft ?

En dan is er de juriste die gespecialiseerd is in Europees recht. Voorstaader van de grondwet. Maar een heel serene discussie. Zij gaat een kritiek maken op onze vraag en antwoord power-point-voorstelling
( zie: http://www.opioneirodomondego.com/eu.pps).

Er is de reclamewerker die kritiek heeft op onze affiche "Heb Uw zeg". Die is misleidend. We wekken de indruk Debunne te misbruiken en te negatief te zijn. We krijgen een alternatief voorstel opgestuurd.

Er zijn de Fransen op de feesten die zeggen dat het NEE-kamp spijt heeft van haar keuze. Dat de mislukking van de euro-top van 16/6 niet het gevolg is van het referendum maar van diepe tegenstellingen tussen landen,leiders, economische en strategische belangen vindt een zeker gehoor.

ER is de militant van Spirit uit de streek van Menen , de geboortestreek van Debunne die veel simpathie voor hem heeft, maar geen blijf weet met de beslissing van zijn partij om GEEN referendum te organiseren. Hoewel directe democratie net een van de programapunten is van deze links-liberale-formatie-in-de-regering

Er is de vakbondssecretaris, pas terug uit vakantie die de brief van Debunne in zijn mailbox vond en het verzoekschrift op de eerste vergadering van zijn bestuur zet.

En er zijn nog zoveel mensen die hun zeg hebben, zich informeren.

Nog twee dagen en dan tijd voor een eerste evaluatie.


DAG 1:
Eddet gezien in Baudelo... Parlez vous
Ne parasol, nen triporteur... Parlez vous
Mee portretten van Georges Debuun
Van "Eb deuwe zeg" waar est van duun ?
Hinke pinke parlez vous....

DAG 2:
Nu ziekt t' es tegen die gruute wet ... parlez vous
Die gruuten Europese wet... parlez vous
Waarover 't volk zijn zeg nie mag doen
Dat is 't Europa van de poen
Hinke Pinke Parlez vous.....

DAG 3:
Die gruute wet lag op d'n tripoteur... parlez vous
K' he der veur giel 't stad afgedweild... parlez vous
Mor 'k zienem bij die d 'r tegen zijn
Is da normaal of is 't venijn?
Hinke Pinke Parlez vous....

DAG 4

De parasol die waaide weg... Parlez vous
Affieses, plakkers in de lucht... Parlez vous
Moar 't volk blijft zetten zijne puut
onder de petitie van Debuun
Hinke Pinke Parlez vous...

DAG 5:

"Moar zijde gulder niet te loat".. Parlez vous
"Die gruute wet is zu duud as ne pier"... Parlez vous
Mor Gietse wil nen Belgschen paraf
Wij pakken den tijd veur een debat
Hinke Pinke Parlez vous....


DAG 6

Zors Debuun die kwam naar Gent... Parlez vous
Veur de preis van de democratie... Parlez vous
Mi veel cameras fotografs
Moar... nie su vele petitie-parafs
Hinke Pinke Parlez vous


DAG 7:

Passeert dur zekers 't"Europacollege" ... Parlez vous
Die déclareerden ongs compleet zot... Parlez vous
Die Gruute Wet kan 't volk niet verstaan
Dad es geeniens doarmee begaan...
Hinke Pinke Parlez vous...