arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gerard Mortier schenkt deel Cultuurprijs aan Blokwatch
by Blokwatch Thursday, Jul. 21, 2005 at 11:24 AM

De wereldvermaarde operadirecteur Gerard Mortier heeft een deel van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste 2004 aan Blokwatch geschonken.

Gerard Mortier schen...
wiensbelang2.jpg, image/jpeg, 187x272

Mortier ontving die prijs, waarmee zijn hele carrière werd bekroond en waaraan een geldsom van 20.000 € is verbonden, op 21 februari 2005 in het Concertgebouw Brugge uit handen van minister van Cultuur Bert Anciaux.

Blokwatch is een door vrijwilligers gemaakte nieuwssite over het Vlaams Belang en consoorten, die een alternatief wil bieden voor de extreem-rechtse dominantie op het internet. Iets wat aardig lijkt te lukken: Blokwatch ging in januari 2005 online en werd op een half jaar tijd reeds meer dan 1,5 miljoen keer geraadpleegd door 240.000 verschillende bezoekers.

Blokwatch is Gerard Mortier bijzonder dankbaar voor deze warme geste, en hoopt uiteraard dat vele anderen dit voorbeeld zullen navolgen. Gerard Mortier is momenteel directeur van de Parijse Opéra de Bastille en werkte jarenlang als intendant van de Salzburger Festspiele in Oostenrijk. Mortier heeft duidelijke stellingnamen tegen extreem-rechts nooit geschuwd, en ook daarin verdient hij navolging.

Blokwatch ontving in het verleden ook al steun- of sympathiebetuigingen van onder meer Geena Lisa, Luc De Vos, Tom Lanoye en Raf en Mich Walschaerts (Kommil Foo).

Blokwatch werd dit jaar ook laureaat in de Prijs voor de democratie, die op donderdag 21 juli 2005 wordt uitgereikt op de Gentse Feesten. In haar rapport omschreef de jury Blokwatch als “vandaag de belangrijkste informatiebron over de antidemocratische werking van uiterst-rechts, vooral nu een aantal kwaliteitskranten hun onderzoeksjournalistiek op dat domein hebben opgegeven.”

In de loop van augustus zal Blokwatch ook nog ‘Le Prix Raymond Aron pour la démocratie’ ontvangen, uitgereikt door het Centre de recherche et d'études politiques (CREP).