Geldof's scheve schaats by Ravage, actieblad Wednesday, Jul. 20, 2005 at 7:55 PM |
Van de oorspronkelijke radicale eisen van de Make History Campagne is inmiddels weinig meer over dan een kopie van de officiële uitgangspunten van de Britse regering. Binnen de MPH-coalitie is verdeeldheid ontstaan over de afgezwakte presentatie van het initiatief, en over het aanschurken tegen Blair en Brown.
Terwijl de rijke landen samen afspraken maken over de verdere ontginning van Afrika's rijkdommen voor de privé-sector, hangen de popsterren van Live Aid om Tony Blair's nek, en wordt de Britse minister Gordon Brown bijna heilig verklaard. De Live8 concerten en Make Poverty History campagne creëren voor de rijke landen de gelegenheid tot iets soortgelijks als greenwash (*), maar dan met betrekking tot de armoede in de wereld: Povertywash.
Make Poverty History (MPH) is de naam van de Britse campagne tegen de armoede in Afrika, een brede coalitie die tot stand kwam omdat de Britten dit jaar zowel voorzitter zijn van de EU, en gastheer van de G8 bijeenkomst. Ook vindt in het najaar de eerste evaluatie van de VN millennium doelen plaats, evenals de twintigste verjaardag van Live Aid.
MPH op haar beurt is de Britse tak van het internationale Global Call to Action Against Poverty (G-Cap). G-Cap wordt geleid door Oxfam International (waar Novib onderdeel van uitmaakt), Action Aid en DATA - de controversiële organisatie die is opgezet door U2's zanger Bono en de multimiljardairs George Soros en Bill Gates (de man van 50 miljard).
De MPH-coalitie omvat 450 deelnemende organisaties, waaronder alle grote vakbonden, ontwikkelingsorganisaties, kerkelijke en liefdadigheidsorganisaties. De geslaagde mix van beroemdheden en de anti-armoede boodschap genereerde veel aandacht van politiek en media, culminerend in massa-hysterie nadat Bob Geldof aankondigde gratis popconcerten in Berlijn, Rome, Londen, Philadelphia en Parijs te gaan organiseren onder de noemer Live8. Dit om de op de G8 gerichte lobby van MPH kracht bij te zetten.
lees verder:
http://www.antenna.nl/ravage/2005/nummer10/geldof.htm