arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Heb Uw zeg" Dag 4 Gentse Feesten
by Raf Verbeke Wednesday, Jul. 20, 2005 at 2:01 AM

Dag 4 van de actie "Heb Uw zeg" over de Europese grondwet op de Gentse Feesten. De inzamelactie voor het verzoekschrift van Georges Debunne, Jef Sleeckx en Lode Van Outrive.

DAG 4

De parasol die waaide weg... Parlez vous
Affieses, plakkers in de lucht... Parlez vous
Moar 't volk blijft zetten zijne puut
onder de petitie van Debuun
Hinke Pinke Parlez vous...




Geen regen zoals gisteren, maar veel wind. Onze parasol waaide weg ! Die wind was niet altijd gemakkelijk om handtekeningen op te halen.

Stand na 4 dagen: 1920 handtekeningen.

Gezellig zijn de muzikanten die in de nabijheid van de stand komen spelen. Gisteren kwamen jonge trompetisten spelen. Vandaag accordeonisten.

Er komt nu echt misschien wat discussie los over de EU-grondwet en zin en onzin van een referendum. Getuige daarvan de reactie op het verslag van dag 3:

http://archive.indymedia.be/news/2005/07/98305.php

Reacties altijd welkom. Ik heb Vincent die een bijdrage geleverd heeft uitgenodigd op de stand zijn mening te komen zeggen in een soort speakers corner. Heb Uw zeg !

Veel feestgangers vinden dat allemaal te ver gaan. Het belangrijkste argument om het verzoekschrift NIET te tekenen is en blijft, dag na dag: " geef toch vertrouwen aan diegenen die wij om de 4 jaar verkiezen". "Geen chaos", "niet te veel democratie" enz.

Dat Giscard, noch Dehaene noch de leden van de conventie verkozen zijn om de grondwet op te stellen wordt nauwelijks in overweging genomen. OK, de parlementen stemmen over hun werkstuk in de conventie aangenomen. Maar aan dat werkstuk kon natuurlijk geen jota meer veranderd worden. Zodus !

Topic van de dag: het bezoek van Achiel en Marcel.

Achiel is de historische stakersleider van de dokstaking van 1973 in Gent. De Gentse dokwerkers kennen hem nog. Zij hebben vorig jaar gevochten tegen de liberalisering van het overslagwerk.

Achiel is speciaal naar onze stand gekomen om het verzoekschrift te tekenen. Want hij heeft "gediend onder Debunne". En Debunne heeft ook nu zijn zeg. Tegen dit Europa.

Achiel is vandaag ziek. Hij zou wel willen de petities voorleggen aan de Gentse dokwerkers. Dat gaat spijtig genoeg niet. Maar Achiel is socialist gebleven ! Zeker weten.


En dan is er Marcel. Marcel is ook speciaal naar de stand gekomen om te tekenen. En..... om een exemplaar van de grondwet te kopen ! Hij had over onze actie gelezen in "De Zondag", de regionale krant die 's zondags bij de bakkers verspreid wordt.

Marcel is nu geen socialist meer. Vroeger wel. Actief in een van Gentse volkswijken. Nu is hij ontgoocheld in het socialisme, in dit Europa, in de politiek, in de "vreemde invloeden" in de maatschappij. Marcel is van partij veranderd.

Maar het initiatief van Debunne, Sleeckx en Van Outrive trekt hem aan.Hij ziet er een terugkeer naar de roots van het socialisme. Hij wil de zaken positief bekijken.

Kan deze actie een middel worden om de volkswijken te heroveren op het "eigen volk eerst" ?

De vraag stellen is de uitdaging aangaan !

DAG 1:
Eddet gezien in Baudelo... Parlez vous
Ne parasol, nen triporteur... Parlez vous
Mee portretten van Georges Debuun
Van "Eb deuwe zeg" waar est van duun ?
Hinke pinke parlez vous....

DAG 2:
Nu ziekt t' es tegen die gruute wet ... parlez vous
Die gruuten Europese wet... parlez vous
Waarover 't volk zijn zeg nie mag doen
Dat is 't Europa van de poen
Hinke Pinke Parlez vous.....

DAG 3:
Die gruute wet lag op d'n tripoteur... parlez vous
K' he der veur giel 't stad afgedweild... parlez vous
Mor 'k zienem bij die d 'r tegen zijn
Is da normaal of is 't venijn?
Hinke Pinke Parlez vous....