arch/ive/ief (2000 - 2005)

De geschiedenis herhaalt zich in de Filipijnen
by 11.11.11-zuidgroep Tuesday, Jul. 19, 2005 at 6:45 PM

President Gloria Macapagal - Arroyo, kortweg GMA, dreigt in dezelfde situatie terecht te komen als haar voorganger Estrada in 2001. De roep om haar ontslag wordt alsmaar luider en ze raakt verwikkeld in allerlei onfrisse praktijken: naaste familieleden worden genoemd als beschermheren van de gokbazen van het illegale ‘jueteng’ en ze wordt ook beschuldigd van de vervalsing van de verkiezingsuitslag in 2004.

Dit alles komt bovenop de reeds lage populariteitsgraad van GMA. Dit bleek o.a. uit de peiling van juni van het betrouwbare Social Weather Stations. Daaruit bleek dat GMA geconfronteerd wordt met een historisch lage -33 waardering. De bevolking verwijt haar dat ze niks doet aan de stijgende prijzen terwijl de inkomens dalen en de armoede dus toeneemt.

Op 12 juni lanceerden geestelijken en enkele bedrijfsleiders de Beweging voor een Nationale Economie die pleit voor een ommekeer in het economische beleid. Dit was het startschot voor andere groepen om uitdrukkelijk het ontslag van GMA te gaan eisen. Op 30 juni organiseerde het platform Mamamayan … Lumaban Ka! (Burgers strijden tegen armoede) een nationale protestdag. De leden van het platform zijn boeren-, studenten- en religieuse organisaties en NGO’s, waaronder 11.11.11-partners FDC, Philnet en TFD, die ijveren voor een alternatief economisch en politiek beleid. Op dezelfde dag organiseerde ook BAYAN, KMU en KMP samen met de aanhangers van ex-president Estrada en verliezend kandidaat Poe een rally in Manilla.

Naast de algemene ontevredenheid zijn er dus twee extra pigmenten die het protest kruiden: de “jueteng”-affaire en de vermeende verkiezingsfraude. Het gok-schandaal barstte los nadat bisschop Oscar Cruz begin mei verklaarde dat Arroyo’s man, broer en schoonbroer grote sommen geld krijgen van de gokbazen. De bisschop toonde een lijst van deze bazen en hun beschermheren binnen de politie en de regering. Deze aantijgingen werden kracht bijgezet toen een medewerkster bevestigde dat ze 500.000 Pesos (7500 Euro) bezorgde aan Mikey (zoon van en parlementslid) en Ignacio (schoonbroer) Arroyo. Momenteel loop het onderzoek verder in de Senaat maar het staat onder druk omdat aanhangers van GMA het onderzoek zo snel mogelijk willen afronden.

In mei liepen ook de eerste geruchten dat er opnames zouden zijn van een gesprek tussen Arroyo en een lid van de kiescommissie. Op 6 juni verklaarde GMA’s woordvoerder dat er inderdaad 2 tapes bestaan, een echte en een vervalste tape, maar hij voegde er ook aan toe dat de tape op illegale wijze verkregen was en nu gebruikt wordt door de oppositie om GMA aan het wankelen te brengen. Ondertussen is de naam van de commissaris gelekt en beweerde een gepensioneerd agent van de nationale veiligheidsdienst dat hij de tape in handen kreeg. Ook hierrond werd een parlementaire commissie opgezet.

Gedurende weken hield GMA de lippen stijf op elkaar, tot ze op 27 juni in een televisietoespraak toegaf dat ze tijdens het tellen van de stemmen gebeld had met een lid van de kiescommissie. Ze deed dit ‘om haar stemmen veilig te stellen’ en vroeg vergiffenis voor deze inschattingsfout. Ze probeerde hiermee de oppositie de wind uit de zeilen te nemen, maar blijkbaar gebeurt net het tegenovergestelde. Verschillende groepen hebben aangekondigd dat ze klaar staan om door te gaan met de mobilisaties De regering is er alvast niet gerust. Activisten die de “Arroyo met slangenhaar”-poster uithingen werden gearresteerd en een tijdlang opgeslotenen, de drukker van de poster wordt gerechtelijk vervolgd, net als een medewerker van FDC die de leveringsbon van de posters ondertekende.

Twee dagen na de toespraak van GMA werd een nieuw breed progressief platform gelanceerd Laban ng Masa (Strijd van de massa’s) dat een grote groep van leden telt die ook actief zijn in Lumaban Ka!. De opposanten die banden hebben met Estrada en Poe hebben zich verenigd als UNO en werken samen met groepen van de Nationaal Democratische beweging. Beide “allianties” eisen het aftreden van GMA en pleiten voor een overgangsregering, want niemand wenst dat de huidige vice-president Noli Di Castro het roer in handen zal nemen.

UPDATE
Nu de roep om haar aftreden steeds luider klinkt spreekt Arroyo geregeld de natie toe. Ze bevestigt telkens dat ze niet zal aftreden. Op 7 juli vroeg ze zelfs al haar ministers 'hun portefeuille ter beschikking te stellen'. Op 8 juli traden 10 leden van de regering af en vroegen daarbij aan GMA om hetzelfde te doen. Daarna sprak GMA over 'verraad en samenzwering'. Ook ex-president Aquino vroeg ondertussen aan de president 'het belang van het land boven het eigenbelang te stellen'.

Zolang GMA weigert een stap opzij te zetten blijven er 2 opties open. Zelf opteert ze voor de afzettingsprocedure die het parlement heeft opgestart en tegelijkertijd werpt zich op als 'de verdediger van de democratie'. Een andere optie is dat ze toch gedwongen wordt af te treden. Momenteel zijn verschillende oppostiegroepen aan het mobiliseren om op 25 juli, de dag waarop de president haar State of the Nation (SONA) speech zal houden, een grootse manifestatie te houden. Op woensdag 13 juli orgniseerden alle oppositiegroepen als opwarmer gelijktijdig een betoging. De organisatoren hoopten op een massale opkomst, uiteindelijk stapten zo'n 50.000 mensen op om nogmaals het ontslag van GMA te eisen. Hierbij viel op dat vooral de linkse groepen het meerendeel van de manifestanten hadden gemobiliseerd.

Ter herinnering. Tijdens de Estrada-crisis speelden de Kerk en het leger een sleutelrol. Voorlopig is de Kerk nog niet met een eensgezind standpunt naar buiten gekomen en ook het leger lijkt verdeeld. Ex-president Ramos blijft GMA wel steunen. Hij is een invloedrijk persoon en heeft nog steeds goede contacten met hogere militairen en de parlementsleden van GMA's coalitie.