arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw Europees Programma in Microfinanciering
by Marek Hudon Thursday, Jul. 14, 2005 at 12:44 PM

Solvay Business School (ULB), Universiteit Paris-Dauphine (Frankrijk), Wageningen Universiteit (Nederland) en PlaNet Finance organiseren samen het eerste Europees Programma in Microfinanciering. Dit programma, in het Engels gedoceerd, gaat van start vanaf september 2005. Het programma richt zich vooral op de opleiding van (toekomstige) professionals binnen het gebied van microfinanciering en wil de kloof tussen de ontwikkelingssector en de microfinanciering tussen de landen van het Noorden en de landen van het Zuiden aanzienlijk verminderen.

Nieuw Europees Programma in Microfinanciering

Microfinanciering is het aanbieden van financiële diensten (kredieten, besparingen, verzekeringen, enz.) aan mensen die in armoede leven. Mensen zonder vast inkomen of bezit zijn vaak uitgesloten van het financiële systeem. Nochtans, toegang hebben tot kredieten en financiële diensten is essentieel voor de ontwikkeling van "micro-ondernemingen" die mensen helpen te ontsnappen uit de cirkel van armoede. Microfinanciering heeft zich pas in de loop van de laatste 30 jaar ontwikkeld. Vooral de NGO’s namen het initiatief hiervoor. De Verenigde Naties erkennen ook het belang en het potentieel van Microfinanciering en hebben 2005 uitgeroepen tot “Het Internationaal Jaar van de Microkredieten" – http://www.yearofmicrocredit.org.

EMP wil toekomstige specialisten in microfinanciering opleiden die kunnen zorgen voor nieuwe impulsen binnen de microfinanciering alsook tegemoet komen aan de groeiende vraag naar financiële diensten van micro-ondernemers in de derde wereld. Het is een éénjarig postuniversitair programma met specialisatie in microfinanciering. De cursussen, allemaal in het Engels gedoceerd, richten zich op professionals die in de ontwikkelingssector willen werken en een bijdrage willen leveren om de armoede in de wereld te verminderen dankzij microfinanciering. De cursus gaat van start vanaf september 2005 en wordt zowel ‘s avonds als in de weekends gegeven. Om de interactiviteit tussen de professoren en de studenten te bevorderen, zal het aantal plaatsen beperkt worden tot 30 studenten.

Europese studenten die zich inschrijven aan de Solvay Business School / Université Libre de Bruxelles, betalen het normale inschrijvingsgeld voor voortgezette studies – ongeveer 750 EUR. Wegens de lange procedures om buitenlandse diploma’s gelijk te schakelen, zullen enkel studenten die al over een Master diploma van een Europese universiteit beschikken, worden toegelaten tot de ULB voor het academiejaar 2005 - 2006.

Heb je interesse in dit nieuw programma of specifieke vragen? Contacteer Marek Hudon (Academische Coördinator) voor meer informatie - mhudon@ulb.ac.be

Bezoek zeker ook de website van het nieuw programma: http://www.europeanmicrofinanceprogram.org