arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luchthaven / Vindevoghel wilde arbeidscondities Flightcare op peil houden
by raf Thursday, Jul. 14, 2005 at 12:40 PM

Zaventem - De vakbonden bij Flightcare op de luchthaven van Zaventem eisen dat het bedrijf onmiddellijk het ontslag intrekt van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Flightcare slorpte een deel van de activiteiten van Sabena op.

Het bedrijf Flightcare behoort toe aan de Spaanse groep FCC (Fomento de Construcciones y Contratas). FCC nam na het faillissement van Sabena een deel van de activiteiten van de vroegere Belgische luchtvaartmaatschappij over en bracht ze vanaf oktober 2002 onder in BGS (Belgian Ground Services).

Pas onlangs veranderde FCC de naam van BGS in Flightcare. Eind juni kondigde afgevaardigd bestuurder Jean Muls aan dat de omzet van de hele Flightcare-groep"de komende drie jaar moet verdubbelen naar meer dan 10 miljard euro" (De Tijd van 23 juni). Mogelijk moet het ontslag van Maria Vindevoghel in dat licht gezien worden. Vindevoghel heeft zich bij BGS/Flightcare van bij het begin ingezet om loon- en arbeidsvoorwaarden op peil te houden, terwijl het management in vergelijking met Sabena aanzienlijk slechtere condities trachtte door te drukken.

Op de luchthaven van Zaventem staat Flightcare nu samen met concurrent Aviapartner in voor de behandeling van de bagage. Flightcare is er duidelijk dominant. Begin mei nog ging GlobeGround failliet, een kleinere concurrent in Zaventem, die vooral met registratie van passagiers bezig was. GlobeGround had geen licentie gekregen om net zoals de twee grote handling-bedrijven ook aan de vliegtuigen op de tarmac actief te worden.