arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brief Georges Debunne
by Raf Verbeke Monday, Jul. 11, 2005 at 6:38 PM

Om te verspreiden in alle milieus waar u het nuttig acht

U kunt nog uw zeg hebben !


Mevrouw, Mijnheer,
Beste vriendin, beste vriend,
Europese burgers in België,


Enkele Vlamingen zijn me komen opzoeken en hebben me gevraagd hen te steunen in hun oproep voor een brede volksraadpleging over het ontwerp van Europese Grondwet. Ze kunnen het niet langer aanzien dat de linkse partijen beslist hebben JA te zeggen aan de ratificatie van dit ontwerp van Europese Grondwet, onder voorwendsel dat het Vlaams Belang NEE zegt met argumenten die we allen verafschuwen.
Ze vrezen dat de stemming in Vlaanderen op dezelfde manier verloopt als in de Senaat, als in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, als in het Brussels Parlement … « in een oorverdovende stilte ». Ze willen geloven in een heropleving van de linkse verkozenen ; als dezen het grondwettelijk verdrag zouden analyseren, zouden ze zich realiseren hoe erg het is de gevaarlijke bepalingen goed te keuren die het inhoudt. Als voorzitter van het Europees Vakverbond (EVV) en van de Europese Federatie van Gepensioneerden en Bejaarden (FERPA) heb ik herhaald op deze gevaren gewezen.

In België biedt de wetgeving ons nog een kans. Het volstaat dat één Parlement NEE zegt bij de ratificatie opdat we ons niet in de afgrond zouden storten. Maar dit LINKSE NEE moet gestoeld zijn op een debat, en het debat moet zo ruim mogelijk zijn. Want het is slechts op basis van de teksten zelf dat men begrijpt dat een heleboel grondwetartikels Europese wetten voorafspiegelen die een achteruitgang van de sociale rechten zullen betekenen (in het bijzonder de werkloosheidsuitkeringen, het minimuminkomen, de pensioenen, de terugbetalingen door de ziekteverzekering…), die de openbare diensten zullen ontmantelen en die de sociale dumping en precaire leefomstandigheden zullen veralgemenen.

Het debat is van essentieel belang. Dat heb ik kunnen vaststellen wanneer Henri Emmanuelli me naar Parijs uitnodigde voor het lanceren van zijn NEEN-kampanje. Een eigen oordeel om meester te blijven van hun toekomst en die van de toekomstige generaties, dat was wat de 1800 Franse aanwezigen uitdrukten op die dag.

Het reglement van het Vlaams Parlement laat elke burger toe een VERZOEKSCHRIFT in te dienen « om het beleid of een decreet te wijzigen ». Als dit verzoek onderschreven wordt door 15.000 personen (Vlamingen, Walen, Brusselaars, al dan niet Belgen), is het Parlement verplicht een hoorzitting te organiseren met de eerste ondertekenaar.

Ik heb beslist dit verzoekschrift te ondertekenen. Ik word daarin bijgetreden door twee socialistische personaliteiten : Lode van Outrive, socioloog en gewezen Europarlementslid, en Jef Sleeckx, voormalig federaal parlementslid. Samen hebben we gestreden voor de versteviging van ons belgisch systeem van sociale bescherming en werknemersrechten ; vandaag strijden we samen voor het behoud ervan.

Samen doen we op u beroep om zelf het verzoek te ondertekenen en handtekeningen van anderen te verzamelen.

Om effect te hebben, moeten we de procedure respecteren. Drie punten zijn daarbij van belang :
1. elektronische handtekeningen (e-mail) zijn NIET toegelaten ;
2. er zijn GEEN vereisten qua leeftijd of nationaliteit !
3. de handtekeningen moeten op de rugzijde van het verzoekschrift staan.

Vriendelijk verzoek dus om de bijgevoegde tekst van het verzoekschrift recto-verso af te drukken, te tekenen en ter ondertekening voor te leggen aan uw omgeving, en de « oogst » naar mijn thuisadres te sturen (vermeld onderaan de ondertekenaarslijst).

De ratificatie in het Vlaams Parlement zal niet vóór de herfst 2005 plaatshebben ; het ophalen van handtekeningen wordt bijgevolg afgesloten op 15 september 2005. Dan zal ik de petitielijsten die in mijn bezit zijn gaan overhandigen.

Laten we geschiedenis maken en bewijzen dat we in België onze zeg willen gehad hebben !

Georges DEBUNNE


Voor meer info zie elders op deze site