arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wanorde de strijd tegen de Orde der Geneesheren
by Luc Van Laere Wednesday, Jul. 06, 2005 at 1:21 PM

Het nieuwe wapen tegen de Orde der Geneesheren heet wanorde.be, een website waar artsen en belanghebbenden anoniem hun mening kunnen geven over de Orde

De Orde der Geneesheren, opgericht in 1938, trad in werking tijdens de Duitse bezetting en staat in dienst van het artsenkorps en het behoud van de voorrechten ervan. De Orde vormt een uitzonderingsrechtbank en staat daarmee haaks op de democratische structuur van onze samenleving.

De schrik om te getuigen tegen de wantoestanden bij de Orde zit er bij de artsen goed in. Van enig recht op vrije meningsuiting is geen sprake. Schorsingen vliegen kwistig in het rond zoals Dr. Hoeyberghs, plastisch chirug onlangs mocht ervaren omdat hij in een interview vanuit z'n bad de prijzen van ingrepen bekendmaakte. Meteen beslistte de Orde ook dat het maar gedaan moet zijn met reality programma's.

Met http://www.wanorde.be, een onafhankelijk initiatief krijgen de geneesheren nu een platform. Op de website kunnen ze anoniem hun mening geven en wantoestanden aanklagen.