arch/ive/ief (2000 - 2005)

First we took Edinburgh, then we'll take Gleneagles
by David Dessers Wednesday, Jul. 06, 2005 at 1:41 AM

Met zo'n 40 koppige volhouders van het Belgisch Sociaal Forum namen we de afgelopen dagen deel aan uiteenlopende acties in en rond Edinburgh. Daarbij valt voornamelijk op dat de sfeer er een stuk grimmiger op wordt. Terwijl de massale manifestatie van zaterdag -de kranten kopten hier 225.000 deelnemers- een erg rustig, familiaal en divers karakter had, stijgt de temperatuur nu enorm bij de ordediensten. Gisteren werden ludieke en carnavaleske acties in het stadscentrum meteen de kop ingedrukt en omsingeld door hordes robocops. Vandaag had elke actievoerder rond het gesloten centrum voor vluchtelingen in Dungavel haast zijn persoonlijke politieagent. Toch blijven we hopen dat ook bij de actie van morgen bij de officiele opening van de G8-top in Gleneagles de inhoud en het ludieke karakter de bovenhand kunnen blijven halen.

De politie heeft het geweer van schouder veranderd. Sinds maandag wordt ervoor gekozen om acties meteen te omsingelen. Zowat alle Belgen die hier aanwezig zijn werden reeds gefouilleerd en gecontroleerd. Een heel aantal heeft zich reeds moeten "voorstellen" aan een videocamera van de politie (naam, adres en een motivatie waarom je deelneemt aan de actie). Het valt te hopen dat dit geen voorbode is van onnodige repressie morgen in Gleneagles, want uit het verleden weten we dat dit enkel maar olie op het vuur betekent.

Inmiddels gaan de acties wel gewoon door zoals voorzien. Vandaag nam de Belgische groep deel aan een actie aan het gesloten centrum voor vluchtelingen in Dungavel. We protesteerden tegen gedwongen uitwijzingen en tegen het opsluiten van onschuldige mensen. Het werd een sfeervolle en uiterst vreedzame actie aan de poorten van het gesloten centrum. Zo'n 5000 actievoerders luisterden naar toespraken van vertegenwoordigers van vakbonden, NGO's en sociale bewegingen, die zich allen uitspraken voor de onmiddellijke sluiting van het centrum. Er waren ook enkele muzikale acts.

Gisteren verdeelde de groep zich in twee. Een aantal Belgen waren reeds om 3.00 uur 's ochtends uit de veren om deel te nemen aan de actie rond de militaire basis van Faslane. Ze wilden een burgerinspectie uitvoeren rond de aanwezigheid van kernwapens in de basis maar raakten -zoals verwacht- de basis niet op. In het stadscentrum ging het er heel wat ruiger aan toe. We waren er getuige van hoe bescheiden ludieke acties meteen omsingeld werden door de politie. In totaal gebeurden er bij dat soort van acties zeker 100 arrestaties. 30 actievoerders moesten gehospitaliseerd worden. Nochtans dient gezegd dat het om ludieke en geweldloze acties ging. De relletjes die achteraf wel opdoken, waren louter en alleen het gevolg van onnodig machtsvertoon van de politie. Als je mensen urenlang en zonder reden in straatjes "opsluit" raken de gemoederen verhit.

Morgen moet een nieuw hoogtepunt worden van de acties gericht tegen de G8-top. De Belgen reizen 's ochtends met de Belgische bus af naar Gleneagles. Daar gaat morgenmiddag de G8-top officieel van start. De bedoeling van de actie bestaat erin om het protest tegen de politiek van de acht rijkste landen hoorbaar te laten weerklinken tot aan de vergadertafel. Hoe dat zal aflopen moet morgen blijken. Volgens de laatste berichten zou de overheid dan toch toestemming geven om tot op 500 meter van het Gleneagles-Hotel te manifesteren. We zullen er een stem laten horen voor de onmiddellijke, onvoorwaardelijke en volledige kwijtschelding van de derde wereldschuld en voor onverwijlde maatregelen tegen klimaatwijziging. Achteraf wordt het koppen tellen en terug de bus in naar Brussel. Vele mensen uit de delegatie van het Belgisch Sociaal Forum spreken nu reeds van een onvergetelijke en bijzonder inspirerende ervaring.