arch/ive/ief (2000 - 2005)

Terreinen in Brussel voor het huisvestingsplan
by www.quartier-midi.be Monday, Jul. 04, 2005 at 8:27 PM

Het Huisvestingsplan is één van de voornaamste beleidslijnen van het Gewest. De uitdaging van het plan is de nodige terreinen te vinden om 5000 woningen te bouwen.

De verenigingen stellen het Gewest voor dat ze haar eigen terreinen aan het zuidstation gebruikt. De vennootschap Brussel-Zuid, in het leven geroepen om de buurt rond het zuid te ontwikkelen, kan meteen ook een rol spelen in de realisatie van de 5000 woningen.

Waarom ook niet? Het Gewest beschikt sinds jaar en dag over de financiële en juridische middelen en de terreinen om de zuidwijk te doen heropleven. In ’92 heeft ze de bestemming van 4 huizenblokken veranderd. In plaats van woonzones werden de terreinen toen voorbestemd om voornamelijk kantoren te ontvangen (Bijzonder bestemmingsplan Fonsny 1, St-Gillis). En in ‘96 heeft de overheid een onteigeningsplan voor deze 4 huizenblokken aangenomen.

Uiteindelijk zijn deze plannen nooit helemaal uitgevoerd. De motor voor de ontwikkeling van de zone, de kantoren, is nooit goed op gang gekomen bij gebrek aan investeerders om ze te bouwen.

Op dit moment zou het logisch zijn om op deze terreinen woningen te bouwen en geen bureaus. Er is immers een grote woningnood, de prijzen klimmen ongeremd de hoogte in en het Gewest moet op zoek naar 5000 woningen. De kantoormarkt van haar kant is juist in crisis. De investeerders kampen met een overaanbod van kantooroppervlakte en er zijn nog bijkomende projecten in aanbouw.

Ons voorstel lost niet alleen de zoektocht naar de juiste terreinen voor het huisvestingsplan op; er zijn nog andere voordelen aan verbonden.

* Dankzij ons voorstel kunnen we de panden die nog in goede staat zijn behouden en renoveren. Die renovatie was sinds ’96 onmogelijk omdat het onteigeningsplan op de wijk woog.

* Sinds 20 jaar is de buurt ten prooi aan speculatie en stedenbouwkundige trauma’s. Ons voorstel zou die teloorgang eindelijk stoppen. Dat is veel beter dan de toekomst van de wijk te laten afhangen van een eventuele heropflakkering van de kantoormarkt en van de hypothetische interesse van privé-investeerders.