arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werkgevers boos over houding vakbonden in eindeloopbaandebat
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 29, 2005 at 11:27 AM

BRUSSEL -- Na de harde kritiek van de vakbonden op de voorgestelde eindeloopbaandebat laten nu ook de werkgevers van zich horen. In een gezamenlijk persbericht noemen de werkgeversorganisaties VBO, UNIZO, UCM en Agrofront de houding van de bonden onverantwoord.

Van de beloofde discretie blijft niets meer over. Nadat de vakbonden dinsdag heel scherp reageerden op de uitgelekte nota “Actief ouder worden”, mengen ook de werkgevers zich nu in het debat. De belangrijkste werkgeversorganisaties roepen de bonden op om het geplande overleg een kans te geven. Zij beweren de indruk te hebben dat de vakbonden een njet hebben uitgesproken tegenover alle voorstellen die op tafel liggen. Een wat overtrokken standpunt aangezien beide vakbonden nadrukkelijk stelden dat de nota ook heel wat aanvaadbare of toch tenminste bespreekbare voorstellen bevat.

Volgens de werkgevers moet in het debat zowel de wortel als de stok worden gehanteerd. Zij vinden dus niet alleen dat langer werken moet aangemoedigd worden. Daarnaast moet minder lang werken ook bestraft worden. Dat is een standpunt waar de vakbonden het heel moeilijk mee hebben zeker op een moment dat België nog steeds kampt met een grote werkloosheid.