arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrouwen in 't Zwart Leuven vraagt jouw steun om ...
by Marianne van de Goorberg Friday, Jun. 24, 2005 at 5:40 PM

Actie Vrouwen in 't Zwart Leuven om ook vrouwen uit het Zuiden te laten deelnemen aan de tweejaarlijkse internatationale conferentie van Vrouwen in 't Zwart, dit jaar in Jeruzalem.

Actie Vrouwen in ’t Zwart Leuven

Vrouwen in ‘t Zwart is een wereldwijd netwerk van vrouwen dat zich inzet voor een rechtvaardige vrede, tegen oorlog, militarisme, discriminatie, homofobie, racisme, onrechtvaardigheid en alle vormen van geweld.
In een definitie van wat oorlog en vrede is zegt Vrouwen in ‘t Zwart : Je kan alleen maar van vrede spreken wanneer iedereen basismensenrechten heeft, wanneer er geen racisme, homohaat, misbruik of verkrachting van kinderen en vrouwen is, wanneer een leven in het Zuiden even belangrijk is als in het Noorden of Westen. ... De oorlog is een extreme uitbreiding van geweld tegen kinderen, vrouwen, mensen die “anders” zijn……


Van 12 tot en met 15 augustus 2005 vindt de tweejaarlijkse internationale conferentie van Vrouwen in ’t Zwart plaats in Palestina/Israël. Vanuit België reizen we met een 10-tal vrouwen naar Jeruzalem om aan de conferentie deel te nemen.


Wereldwijd zet Vrouwen in’t Zwart acties op met als doel financiën te verzamelen zodat ook vrouwen uit het Zuiden, uit conflictgebieden… kunnen deelnemen aan deze conferentie.

Wij, Vrouwen in’t Zwart Leuven, vinden het van het grootste belang dat ook vrouwen uit het Zuiden vertegenwoordigd zijn op deze conferentie. Omdat concreet werken gemakkelijker is kozen wij voor één vrouw, Bernedette Muthien uit Kaapstad Zuid-Afrika , Vrouw in ’t Zwart, Vredesactiviste, oprichtster en drijvende kracht achter NGO Engender. In december 2004 ontmoetten we haar nog in Leuven toen zij daar deelnam aan een conferentie van het IPRA (International Peace Research Association, opgericht in 1963).

Vrouwen in ’t Zwart Leuven zou graag genoeg financiële middelen samenbrengen om Bernedette Muthien te laten deelnemen aan de Internationale Conferentie van Vrouwen in ’t Zwart in Jeruzalem. Om dat mogelijk te maken moeten we ongeveer 1.500 euro bijeen krijgen (retourvlucht Kaapstad-Johannesburg-Tel Aviv, verblijfkosten Jeruzalem 10-17 augustus 2005).



Vind jij het ook belangrijk dat het Zuiden mee aan tafel zit als er over vrede gesproken wordt, ook in de vredesbeweging zelf ?


Wij doen dan ook een meer dan warme oproep om ons voor dit concreet project te steunen, om het mogelijk te maken dat ook een stem uit Zuid-Afrika kan deelnemen aan deze internationale conferentie van Vrouwen in ’t Zwart in Jeruzalem! MAAK HET MOGELIJK
elk bedrag, hoe klein of hoe groot het ook moge wezen zal warm onthaald worden :

Rek. WIB (Vrouwen in ’t Zwart) Leuven 000-325 22 32 – 16

Wie is Bernedette Muthien ?

•Bernedette is een feministisch vredesactiviste en is zowel betrokken bij strategische acties op het gebied van mensenrechten, conflictresolutie, gender en op gender gebaseerd geweld, seksualiteit en HIV/Aids, als basiswerk ter bevordering van transformatie, gelijkheid, geweldloosheid en conflictoplossing. Als Zuid-Afrikaans activiste tegen het Apartheidssysteem staat het werken aan reconcilliation/verzoening nu centraal in haar leven.
• Zij schrijft voor een divers publiek en gelooft in een toegankelijke rapportage van wetenschappelijk onderzoek.
• Zij zetelt onder andere in de Raad van Bestuur van het IPRA (Internationaal Onderzoekscentrum naar Vrede), in de Internationale Adviserende Raad van de Studies van de Menselijke Veiligheid, is lid van Amanitare, het Afrikaanse netwerk van genderactivisten, is redacteur van de Afrikaanse editie van Queries, is oprichtster van en drijvende kracht achter Engender,…..


Website:
Vrouwen in ’t Zwart Leuven : http://snellings.telenet.be/womeninblackleuven
Engender : http://www.engender.org.za
email: marianne.vandegoorberg@pandora.be
Rek. WIB (Vrouwen in ’t Zwart) Leuven 000-325 22 32 – 16