arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Europese grondwet in het Vlaamse parlement
by Filip De Bodt Wednesday, Jun. 22, 2005 at 1:44 PM

De discussie in het Vlaamse Parlement rond de Europese grondwet zal blijkbaar toch niet zo vlekkeloos verlopen als eerst gepland. Volgens Indymedia liet parlementsvoorzitter De Batselier reeds weten dat hij het verzoekschrift van Jef Sleeckx, Georges Debunne en Lode Van Outryve ontvankelijk verklaart. Dit betekent dat de Commissie Buitenland van het Vlaams Parlement in september een aantal hoorzittingen moet organiseren rond de kwestie

Tot nu toe werd gevreesd dat het Vlaams Parlement de ratificatie van de Europese grondwet op een drafje zou afhandelen, bijna als een formaliteit. Zo gebeurd ehet ook in het Federale en Waalse parlement.

Met zijn steun aan het verzoekschrift van de drie socialistische prominenten (Sleeckx was vroeger parlementslid voor de SPa, Van Outryve Europarlementslid en Debunne algemeen secretaris van het ABVV) geeft parlementsvoorzitter De Batselier ruimte voor debat.

Dit is een eerste stap in de eisen die het drietal, gesteund door tientallen anderen en een petitie op de uilekot-site formuleerden. De tweede stap is een breed maatschappelijk debat bekroond met een raadpleging van de bevolking.

Ondertussen liet ook GROEN! weten dat zij voorstander zijn van de opschorting van het ratificatieproces en van het gebruik van de tussentijd voor een breed maatschappelijk debat.

De kansen voor zo een discussie nemen dan ook toe. Tijd om het verzoekschrift van Debunne en co te tekenen en deel te nemen aan de petitie/raadpleging op de Uilekot-website. Je kan er het verzoekschrift steunen of afkeuren en een aantal argumenten meegeven. De petitie/raadpleging wordt in elk geval meegenomen tijdens de debatten in de Vlaamse Raad

http://www.uilekot.org