arch/ive/ief (2000 - 2005)

Burgemeester Hiroshima roept op tot deelname voettocht Ieper naar Kleine Brogel
by Voor Moeder Aarde vzw Wednesday, Jun. 22, 2005 at 7:56 AM

De burgemeester van Hiroshima, Akiba Tadatoshi, roept zoveel mogelijk mensen op deel te nemen aan de voettocht van Ieper naar Kleine Brogel, welk Voor Moeder Aarde vzw organiseert naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de atoombombardementen. Ondertussen onderschrijven in Vlaanderen meer dan de helft van de Vlaamse burgemeesters de oproep voor de afschaffing van alle kernwapens tegen 2020.

Burgemeester Hiroshi...
burgemeester_hiroshima_in_ep.jpggqrlbq.jpg, image/jpeg, 640x427

Volgens Akiba Tadatoshi is de voettocht van -26 juli tot 9 augustus 2005- een belangrijk initiatief dat het gebruik van twee maten en gewichten rond de problematiek van de kernwapens van de Westerse landen blootlegt.
In een brief (zie bijlage) aan Voor Moeder Aarde verklaart de burgemeester dat deze voettocht de onverschilligheid rond de opslag van massavernietigingswapens in Europa doorprikt. Met bijna 30.000 kernkoppen op onze planeet kunnen we vandaag niet gewoon blijven toekijken, alus de burgemeester.
Akiba Tadatoshi hoopt dat veel mensen in solidariteit met de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki tijd zullen vrijmaken om deel te nemen aan deze vedestocht, al is dit voor n dag. In Vlaanderen zijn ondertussen meer dan de helft van de Vlaamse burgemeesters lid geworden van het Mayors for Peace netwerk, een netwerk dat onder leiding van Akiba Tadatoshi de totale afschaffing van alle kernwapens eist tegen 2020.

Mr. Yoshio Sato, een 74 jarige Hibakusha -overlevende van het atoombombardement- van Hiroshima, zal tevens deelnemen aan deze voettocht, zij het dan in een gelijklopend programma. Zijn getuigenis illustreert de werkelijkheid van atoomwapens. Yoshio Sato bevond zich op 6 augustus 1945 op één kilometer van het epicentrum.

In het kader van de 60 ste verjaardag van de bombardementen worden de kernmachten en de NAVO lidstaten opgeroepen werk te maken van een verdrag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgelegd in Artikel VI van het Non-Proliferatie verdrag. De NAVO moet beginnen met het ontmantelen van de 480 Amerikaanse kernwapens uit Europa.

Op 21 april jl. keurde de Belgische Senaat een resolutie goed waarin gevraagd wordt naar de geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Dit is de eerste maal dat een parlementair halfrond in Europa zo'n vraag durft stellen aan de Amerikaanse bondgenoten. Dit is het resultaat van jarenlang volgehouden actievoeren, met o.m. de burgerwapeninspecties en het recente succes waar meer dan 235 Belgische burgemeesters - op totzzl vn 589 - de noodoproep van de burgemeester van Hiroshima en Nagasaki onderschreven. Het belangrijkste agendapunt van de oproep is de afschaffing van alle kernwapens tegen 2020.
Via de voettocht willen Voor Moeder Aarde, gesteund door Abolition 2000, het Belgisch netwerk voor de afschaffing van alle kernwapens, de druk verder opvoeren. Ook de Vlaamse Vredesweek en een groeiend aantal andere organisaties geeft zijn actieve steun aan het initiatief.

De stappers vertrekken op dinsdag 26 juli in de vredesstad Ieper en gaan via het NAVO hoofdkwartier in Brussel naar de geheime NAVO kernwapenbasis van Kleine Brogel. Langs de route zullen soliciteren de stappers actieve steun van de burgemeesters voor de internationale noodoproep van de 'Mayors for Peace'. Vandaag krijgen de stappers reeds de steun van 16 van de 24 gemeenten welke ze op hun tocht bezoeken, in de vorm van officiële ontvangsten, de organisatie van een tentoonstelling, het aanbieden van een kampplaats of nog de bekendmaking via de informatiekananalen van de gemeente.

Met de Hiroshima herdenking te Peer op zaterdag 6 augustus start een vredeskamp tot 9 augustus, de dag waarop het Nagasaki atoombombardement wordt herdacht.

De stappers vertrekken doelbewust in Ieper, omdat deze vredesstad terecht soms het Hiroshima van de Eerste Wereldoorlog wordt genoemd. Op 22 april 1915 - 90 jaar geleden - werd in Ieper voor het eerst massaal gifgas ingezet toen 5700 flessen chloorgas werden opengedraaid. Ook daarna werd nog op grote schaal gifgas ingezet. Vandaag zijn chemische wapens bij verdrag verboden.

Ook kernwapens moeten via een wereldwijd verdrag verboden worden. De stappers vragen een denuclearisering van de NAVO. Op de NAVO luchtmachtbasis van Kleine Brogel liggen waarschijnlijk 10 - volgens laatste berichten zelfs 20 - Amerikaanse B61 kernbommen met een dodelijke kracht die 140 à 280 maal de bom op Hiroshima overtreft. In 1945 stierven in Hiroshima door die ene atoombom 140.000 mensen. In Europa liggen in totaal naar alle waarschijnlijkheid 480 Amerikaanse kernwapens, o.m. op de Belgische luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De VS is het enige land dat kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van een ander land.

Actie

De vredesvoettocht is een mooie gelegenheid om te ijveren voor een wereld zonder kernwapens. Voettochten zijn sterke acties die ons engagement duidelijk maken. Ze stellen ons in staat om een groot aantal mensen te bereiken. We ontmoeten ook de burgemeesters van de steden en gemeenten langs de route en moedigen hen aan om lid te worden van het netwerk van "Burgemeesters voor Vrede".

De organisatoren plannen enkele geweldloze directe acties om de druk op te voeren voor ontwapening van kernwapens. Een actie gaat door op maandag 1 augustus aan het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. In Kleine Brogel (6 tot 9 augustus) is er een vredeskamp waar groepen burgerwapeninspecties kunnen uitvoeren, informatiefolders geven aan de werknemers die de basis binnengaan, enz....

Je bent welkom om aan deze acties deel te nemen, zelfs als je niet de hele voettocht meestapt. Gedurende de rustdag op 31 juli en tijdens het vredeskamp in Kleine Brogel zijn er briefings en is er de mogelijkheid een training te volgen. Er zijn eveneens acties aan de NAVO en in Kleine Brogel voor mensen die geen arrestatie willen riskeren.

Langs de route zullen we ook banken een bezoek brengen om hen aan te moedigen hun investeringen in kernwapenproducenten te beëindigen. Meer details zullen spoedig beschikbaar zijn of contacteer ons voor verdere info .
Praktisch

Je bagage hoef je niet te dragen, we zorgen voor een busje. Het gerenommeerde Federatie Kollektief Rampenplan uit Nederland zorgt voor uitstekende vegetarische en veganistische maaltijden. We kamperen, dus best jouw tent meebrengen. Voor drie biologische maaltijden, overnachting en deelname betaal je 10 euro per dag. Een zachte en democratische prijs. Alcohol en druggebruik wordt ontraden, terwijl huisdieren ook best thuisblijven. We stappen gemiddeld 25 km per dag. Schrijf je zo snel mogelijk in zodat de organisatoren een duidelijk beeld krijgen welke afspraken ze best maken i.v.m. kampeerplaatsen, voedselinkopen, afspraken met gemeentebesturen, enz.
Betalen

Gelieve het bedrag te storten op het rekening nummer van Voor Moeder Aarde (001-2O55174-14) met vermelding van het aantal dagen dat je zal meestappen en het bericht voettocht 2005. Je kan ook op de dag zelf cash betalen. We verkiezen echter een overschrijving, zo kunnen we beter de gemaakte kosten betalen.
Route

Route

Voor meer gedetailleerd programma click http://www.motherearth.org/walk/timetable_nl.php
Opgelet, deze uren staan vandaag soms nog onder voorbehoud.

Di. 26 juli Ieper - Roeselare
Wo. 27 juli Roeselare - Tielt
Do. 28 juli Tielt - Gent
Vr. 29 juli Gent - Aalst
Za. 30 juli Aalst - Brussel
Zo. 31 juli Rustdag en actietraining
Ma. 01 aug NAVO (Evere)
Di. 02 aug Brussel - Leuven
Wo. 03 aug Leuven - Diest
Do. 04 aug Diest - Leopoldsburg
Vr. 05 aug Leopoldsburg - Kleine Brogel
Zat. 06 aug Hiroshima herdenkinsgacties te Peer
Zon. 07 aug Vredesactiekamp Kleine Brogel
Ma. 08 aug Vredesactiekamp Kleine Brogel
Di. 09 aug Nagasaki herdenkingsactie Gent

Op de website van Voor Moeder Aarde kan je inschrijven. Er wordt vandaag gewerkt aan een draaiboek zodat stappers makkelijk kunnen aansluiten. Vergeet zeker niet in te schrijven.

Voor Moeder Aarde zoekt vandaag nog steun voor dit initiatief.

* deelname aan voettocht
* begeleider met wagen voor de Hibakusha, Mr. Yoshia Sato
* gastgezinnen langs de route voor Yoshio Sato
* Japanse vertaler
* vrijwilligers

* financiële steun is welkom op 001-2055174-14
"60 jaar Hiroshima"

Brief en oproep van burgemeester Akiba Tadatoshi om deel te nemen aan voettocht
by Voor Moeder Aarde vzw Wednesday, Jun. 22, 2005 at 7:56 AM

download PDF (98.3 kibibytes)