arch/ive/ief (2000 - 2005)

Animatie Europese Grondwet
by animationfactory.org Tuesday, Jun. 21, 2005 at 10:22 AM

Animationfactory.org presents: Animatie Europese Grondwet

Animatie Europese Gr...
grondwetEU.swf, application/x-shockwave-flash, x

De Europese grondwet heeft een rake klap gekregen door twee negatieve referenda. Meteen maakt de Europese raad er een schoolvoorbeeld van hoe het veelgeprezen recht om een referendum op te eisen een lege doos is. In plaats van de grondwet met een lijkwagen naar het kerkhof te voeren wordt er een propagandaronde van een paar jaar gepland om een "ja" voor de grondwet te forceren.

In de animatie is de Europese neoliberale trein te zien die tijdens de rit sociale verworvenheden afkoppelt. Uiteindelijk vormen de losgekoppelde wagons een nieuwe trein die de andere richting uit rijdt.

[FR]

Deux consultations populaires négatives ont porté atteinte à la constitution européenne. Aussitôt le conseil de l'Europe saisit l'occasion pour questionner le droit à l'organisation du référendum. Au lieu d'enterrer la constitution une campagne se met en place afin de forcer à terme l'obtention d'un "oui".

Le film d'animation montre comment le train néo-libéral européen décroche un à un les acquis sociaux. Ces mêmes voitures reforment un train qui se dirige vers une autre direction.