arch/ive/ief (2000 - 2005)

Debunne, Sleeckx, Van Outrive tegen grondwet
by Herman Michiel Thursday, Jun. 16, 2005 at 10:30 PM

“In België is 70% van de bevolking vóór de Europese grondwet!”.

Dat beweren toch onze dappere regeerders, onze Europese voorvechters, die echter niet eens de moed hadden om de bevolking te informeren over de zogezegde grondwet. Het is natuurlijk gemakkelijk om buurlanden te kapittelen over hun “slechte aanpak” als je zelf niet het democratisch fatsoen hebt om je bevolking te raadplegen…

Niet iedereen tilt zo licht aan de democratie. Niet iedereen vindt dat de Europese eenmaking een kwestie is van onderonsjes van ministers. En zeker niet iedereen droomt van een Europa “waar de mededinging vrij en onvervalst is”. Maar onder de honderden politici die ons zouden moeten vertegenwoordigen, zijn er slechts een handvol die dit ook zeggen; in Vlaanderen is er zelfs niet één!

In vakbonden, sociale bewegingen en onder gewone burgers zijn er nochtans genoeg mensen die geloven in een hoopgevend Europees project, die inzien dat strijd tegen de sociale afbraak alleen kan bouwen op solidariteit, ook over de grenzen heen. Maar wie spreekt in hun naam als de “democratisch verkozenen” hun mond houden? Kan een sociaal-geëngageerde Vlaming het aanzien dat alleen de demagogen van het Vlaams Belang een anti-sociaal, ondemocratisch verdrag afwijzen, om redenen die hem of haar alleen doen gruwen?

Nee, dat konden we niet langer aanzien. We zijn dan ook zeer verheugd dat onze bekommernissen tot uitdrukking komen bij monde van:

· Georges Debunne, gewezen algemeen secretaris van het ABVV, gewezen voorzitter van het Europees Vakverbond (EVV);
· Jef Sleeckx, gewezen socialistisch parlementslid;
· Lode Van Outrive, gewezen socialistisch Euro-parlementslid.

Zij hebben een verzoekschrift gestuurd naar Norbert De Batselier, voorzitter van het Vlaams Parlement. Hierin vragen ze de vertegenwoordigende functie van het Vlaams Parlement ernstig te nemen, en bijgevolg de ratificatie van het grondwettelijk verdrag afhankelijk te maken van de resultaten van een diepgaand maatschappelijk debat en een echte raadpleging van de bevolking. In dit kader verzoeken ze ook het Parlement een reeks tegensprekelijke hoorzittingen te beleggen, met deelname van een brede waaier van burgers en vertegenwoordigers van sociale en democratische organisaties.

Enkele dagen na een opgemerkte manifestatie van tegenstanders van de neoliberale grondwet aan het Waals Parlement (8 juni), wordt daarmee ook in Vlaanderen eindelijk de oorverdovende stilte doorbroken.

Welke manoeuvers er nog rond de “grondwet” zullen opgevoerd worden na de verwerping in Frankrijk en Nederland weten we niet. Maar de strijd voor een sociaal Europa mogen we hiervan niet laten afhangen. Het Franse debat heeft veel burgers en syndicalisten wakker geschud, binnen en buiten Frankrijk. Laten we wakker blijven en van de gelegenheid gebruik maken nog vele anderen wakker te maken.! Wie hieraan wil meewerken, kan

+contact opnemen :herman.michiel@skynet.be
+intekenen op http://www.uilekot.org

VERZOEKSCHRIFT

12 juni 2005

Aan de Heer N. De Batselier
Voorzitter van het Vlaams Parlement
Vlaams Parlement
1011 Brussel


Geachte Heer Voorzitter,


Na de federale Kamer en Senaat dient ook het Vlaams Parlement zich uit te spreken over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. Welk standpunt men tegenover dit verdrag ook inneemt, het is duidelijk dat het over een zeer belangrijke aangelegenheid gaat, waarin de betrokkenheid van de burgers maximaal moet nagestreefd worden om tot een democratische beslissing te kunnen komen. De ratificatie door de Belgische Kamer en Senaat was alleszins geen voorbeeld van zulke democratische bekommernis. Daarom richten we ons tot het Vlaams Parlement, in de hoop dat er in Vlaanderen in extremis dan toch initiatieven komen die het Vlaams Parlement toelaten een standpunt in te nemen dat gestoeld is op een werkelijke raadpleging van de bevolking.

Daarom dienen wij hierbij een verzoekschrift in, met de volgende strekking.

1. Wij verzoeken het Vlaams Parlement niet over te gaan tot ratificatie zolang er geen diepgaand maatschappelijk debat is gevoerd dat de standpunten van voor- en tegenstanders verduidelijkt, zodat het Parlement de spreekbuis kan zijn van de wensen van de bevolking. We wijzen erop dat de Europese kalender minstens nog een jaar de tijd geeft; redenen voor een overhaaste beslissing zijn er dus niet.

2. Wij menen dat het in dit verband nuttig zou zijn om de mogelijkheid van een beleidsvoorbereidende raadpleging opnieuw in overweging te nemen.

3. We verzoeken u ook om in het Parlement een reeks tegensprekelijke hoorzittingen te beleggen, met deelname van een brede waaier van burgers en vertegenwoordigers van sociale en democratische organisaties.

We zijn overtuigd van de noodzaak van een ambitieus en hoopgevend Europees project; we zijn echter evenzeer overtuigd dat dergelijk project alleen werkelijkheid kan worden als het steunt op de wil van de volkeren in Europa. We hopen dat het Vlaams Parlement daartoe zijn steentje bijdraagt, en menen dat bovenstaande verzoeken hierbij nuttig zijn.

Daarom vragen wij een dringende bespreking van dit verzoekschrift in de bevoegde commissie en de plenaire vergadering.

Met de meeste hoogachting,

G. Debunne Lode Van Outrive J. Sleeckx