arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Beschutte Werkplaatsen en China
by Werner van Heetvelde Thursday, Jun. 16, 2005 at 7:36 AM

China wurgt de Beschutte Werkplaatsen in Vlaanderen? Moeten de Beschutte Werkplaatsen de werknemers in de dienstensectoren dan maar wurgen?

Terecht klaagt vandaag de Vlab ( werkgeversfederatie beschutte werkplaatsen ) de moeilijke concurrentie met de lage loonkosten in China aan. ( De Standaard 16 juni ).

Een van de mogelijke oplossingen die VLAB aanhaalt is het zoeken naar nieuwe niches om werk te vinden.
Het ABVV is al langer vragende partij dat dit op een structurele manier aangepakt wordt.Het behoud van de tewerkstelling is ook voor ons de absolute prioriteit.

Het ABVV doet dan ook een oproep om samen te zoeken naar oplossing om de tewerkstelling te vrijwaren.

We willen echter waarschuwen voor gemakkelijkheidsoplossingen.

* De dienstensectoren worden aangehaald als een nieuwe niche. Dit gaat oa over de schoonmaaksector.
Wij waarschuwen scherp om niet in het vaarwater van bestaande tewerkstelling terecht te komen.
Het is al te gemakkelijk om met de loon- en arbeidsvoorwaarden van de beschutte werkplaatsen te concurreren met de loon- en arbeidsvoorwaarden van bvb de werknemers in de schoonmaaksector. Dit is het organiseren van een neerwaartse spiraal. Eigenlijk doen ze dan hetzelfde als China.

* Spijtig genoeg stel je vast dat, nota bene in een sterk gesubsidieerde sector, de beschutte werkplaatsen elkaar onderling beconcurreren. Mede onder druk van gehaaide klanten worden de prijzen gedumpt.

Het ABVV vraagt nog voor de zomer overleg aan de werkgevers en de betrokken ministers van de Vlaamse regering om

- middelen vrij te maken om aan innovatie te werken en nieuwe markten aan te boren / te ontwikkelen. Samen met de ministers Moerman, Vervotte en Van Brempt moet gekeken worden welke stappen kunnen ondernomen worden. Innovatie kan niet enkel over spitstechnologie gaan.
Een eerste aanzet werd al gegeven in het Vlaamse social profit akkoord. Vakbonden en minister van Brempt kwamen overeen om per beschutte werkplaatsen een part time kracht aan te werven om nieuwe niches te zoeken.
Extra middelen van minister Moerman moeten verdere stappen mogelijk maken.

- de structuur en (samen) werking in de beschutte werkplaatsen moet herbekeken worden.
Verdere professionalisering, stopzetten van onderlinge concurrentie, schaalvergroting ,het aktief inzetten van reserves die nu niet gebruikt worden moeten de markt positie verbeteren en een elan geven naar nieuwe jobs.

Voor meer informatie

Werner Van Heetvelde
Federaal Secretaris ABVV Algemene Centrale

werner.vanheetvelde@accg.be