arch/ive/ief (2000 - 2005)

Neen in Nederland: een tweede dreun tegen het grondwettelijk verdrag
by Eric Goeman, Attac Vlaanderen Thursday, Jun. 02, 2005 at 12:39 PM

Attac Vlaanderen is blij met de 'neen' die ook de Nederlandse bevolking heeft laten horen. Eens te meer blijkt hieruit dat het Europese beleid niet aansluit bij de verlangens van de bevolking. Er is een diepe kloof gegroeid tussen de burgers en de politici.

Wij beseffen dat deze 'neen' in Nederland van een ander gehalte is dan de 'neen' in Frankrijk. Vandaag werd vooral een soevereinistisch neen gehoord, de pro-Europese neen was maar in zeer beperkte mate aanwezig. Wij betreuren vooral dat in de campagne heel wat xenofobe argumenten konden beluisterd worden. Maar het verlangen naar een socialer Europa dat door deze grondwet niet wordt gegarandeerd is in beide gevallen duidelijk. Toch is het Europees grondwettelijk verdrag hiermee elke legitimiteit verloren.

Attac Vlaanderen vraagt dat het ratificatieproces wordt stopgezet om tijd te maken voor een grondig debat over de Europese Unie. Een dergelijk debat kan verder vorm geven aan het politieke Europa, dat onmogelijk zonder zijn burgers kan tot stand komen. Er moet een democratische ruimte gecreƫerd worden waarin de uiteenlopende 'ja's' en 'neens' met elkaar in dialoog kunnen gaan en waarin het beleid volgens democratische spelregels met meerderheid tegen minderheid bepaald kan worden. Dit is wat deze twee referenda hebben geleerd: beleid kan niet worden vergrendeld in een verdragstekst die slechts met eenparigheid gewijzigd kan worden. Daarover moeten de staatshoofden en regeringsleiders nu dringend onderhandelen. Zij kunnen niet voorbij gaan aan dit duidelijk signaal van de bevolking. Wij betreuren nogmaals dat sommige politieke partijen in Belgiƫ zich tegen een volksraadpleging hebben verzet. Attac Vlaanderen zal het debat over de toekomst van de Europese Unie verder zetten met alle progressieve democratische krachten.