arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Neen' heeft gewonnen !
by Attac België Sunday, May. 29, 2005 at 10:43 PM

Attac België verheugt zich over de overwinning van de ‘neen’ in Frankrijk tegen het Europese grondwettelijke verdrag.

Attac België feliciteert de Fransen en vooral Attac Frankrijk met het succes van hun campagne. Attac Frankrijk heeft met duidelijke argumenten en aan de hand van de verdragsteksten zelf aangetoond dat de huidige en de toekomstige Europese Unie onvoldoende democratisch en sociaal is. De Fransen hebben met kennis van zaken hun stem uitgebracht en hebben zich duidelijk uitgesproken tegen de neoliberale trend van het nieuwe verdrag.

Deze eerste negatieve stem tegen het grondwettelijk verdrag moet voor de beleidsmakers van de Europese Unie een signaal zijn dat ze rekening moeten houden met de wil van de bevolking. De linkse neen-stem was duidelijk pro-Europees. Het Europa van de liberale diplomaten die van de concurrentie het allesoverheersende maatschappelijke principe willen maken is afgewezen. Dit was geen nationalistische stem maar een stem die het sociale ongenoegen vertaalt. Deze ‘neen’ kan Europa behoeden voor een langzame maar zekere teloorgang van haar sociale cohesie. Dit sociaal ongenoegen moet nu worden weggenomen en de kloof tussen de instellingen en de bevolking moet worden gedicht.

Wij vragen dat in België het ratificatieproces wordt opgeschort om tijd te maken voor een grondig debat over dit verdrag.

Voor Attac België is het niet voldoende om enkele details aan het verdrag te verbeteren. Wel moet er een reële democratische controle op de Europese beslissingen mogelijk worden. We moeten samen nadenken over de Europese Unie die we wensen, vreedzaam, democratisch, sociaal en solidair. Dit betekent voor ons een Europese Unie waarin geen sociale of fiscale dumping mogelijk is, waarin de openbare diensten gevrijwaard zijn en waarin alle instellingen democratisch functioneren en gecontroleerd worden. Het betekent ook een Unie met een begroting die de solidariteit met de nieuwe Lidstaten concreet gestalte kan geven. Wij pleiten voor een Europese Unie die ook werk maakt van een andere mondialisering, in het belang van onszelf én van de derde wereld. Wij willen een Europese Unie die zich daadwerkelijk inzet voor vrede.

Voor Attac België is deze ‘neen’ geen eindpunt maar het begin van een ruim en democratisch debat over een politiek Europa.

Wij betreuren nogmaals dat sommige politieke partijen in België zich tegen een volksraadpleging hebben verzet.