arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep 2e kamer: Eis asiel voor Wessam
by steungroep Wessam Tuesday, May. 24, 2005 at 3:37 PM

LS. Graag brengen wij u onderstaande onder de aandacht. U heeft vast al wel eens gehoord van Wessam, toen hij scheermesjes had geslikt. Er zijn toen kamervragen gesteld. Minister Verdonk weet ervan. Toch is Wessam nu gedeporteerd naar Libië. Wij, de steungroep voor Wessam, vinden dat minister Verdonk nu in elk geval de garantie moet geven dat wanneer Wessam zich bij de Nederlandse Ambassade meldt, hij dan alsnog asiel krijgt in Nederland. Onderstaand persbericht is eerder vandaag verzonden. Wij vragen u minister Verdonk op te dragen dit asiel te verlenen. Dient u een motie in van die strekking. Want hier in Amsterdam maakt zijn vriend Maurits zich verschrikkelijk zorgen. Nu leeft Wessam nog. Moet hij eerst dood zijn voor iemand iets onderneemt? U kunt ons contacteren met vragen en opmerkingen per e-mail of telefoon. Met vriendelijke groet, namens de steungroep Wessam,

WESSAM – GEDEPORTEERD NAAR LIBIË - IN LEVENSGEVAAR

Donderdag 19 mei jl.. heeft Wessams vriend Maurits voor het eerst sinds ruim een week weer iets van hem vernomen. Hij belde en vertelde dat tijdens een bezoek aan zijn zuster bij haar de politie langs was gekomen, op zoek naar hem. Hij was op dat moment buiten, en zag hoe zijn zus werd gearresteerd en afgevoerd. Hij zelf kon vluchten. Maurits: “Hij zit in de val. De politie was gisteren bij zijn zus en hij heeft me verteld bang te zijn dat ze hem gaan vermoorden,” Van het lot van Wessams zuster is verder niets bekend. Aangenomen mag worden dat zij nog wordt vastgehouden, verhoord, en gemarteld.

Vandaag slaagde Wessam erin naar Maurits een bericht te sturen. Maurits: “Ik kreeg net een bericht van m´n vriend met de mededeling dat hij snel dood gaat. Ik weet niet hoe ik moet reageren,”

In het verleden is Wessam vervolgd en veroordeeld in Libië omdat hij homoseksueel is. Daar staat 3 tot 5 jaar gevangenisstraf op in Libië. Een grove mensenrechtenschending. In de gevangenis is hij gemarteld. Uiteindelijk heeft hij Libië weten te ontvluchten. Naar Nederland. Hier heeft hij asiel aangevraagd en niet gekregen. Bij een eerdere poging hem te deporteren naar Libië, heeft hij scheermesjes geslikt. Een rechtszaak en kamervragen verhinderden deportatie daarna. Hij mocht de beroepsprocedure voor asiel afwachten.

En toen ineens was het 5 mei, bevrijdingsdag, en werd Wessam plotseling gedeporteerd naar Libië. Op het vliegveld van Tripoli heeft hij weten te ontsnappen. Sindsdien is hij zwervende en op de vlucht. De marechaussee had hem zes man sterk overmeesterd en mishandeld, hij heeft een gebroken vinger. Zijn deportatie is al net zo’n grove mensenrechtenschending als de gevangenisstraf en de martelingen in Libië.

Dit is urgent! Minister Verdonk heeft eerder al, nadat Wessam scheermesjes had geslikt, kamervragen van Klaas de Vries, PvdA, moeten beantwoorden, maar deze antwoorden mogen niet worden ingezien. Uit betrouwbare bron weten we echter dat Verdonk heeft geantwoord dat zij weet dat er in Libië op homoseksualiteit gevangenisstraf staat, en ze heeft toen ook toegezegd dat Wessam in Nederland zijn beroep kon afwachten. Hoewel Wessam littekens heeft overgehouden aan de martelingen, heeft Verdonk gezegd over martelingen niets te weten.

Dit is een doofpot! Minister Verdonk is persoonlijk verantwoordelijk voor het lot van Wessam en dus voor zijn veilige terugkeer naar Nederland. Dat heeft met wetten en politiek niets te maken.

Dit is een schending van mensenrechten! Minister Verdonk is persoonlijk verantwoordelijk voor wat er met Wessam gebeurt wanneer hij wordt gepakt in Libië.

Om steun voor Wessam te mobiliseren, zijn lot onder de aandacht van de mensen te brengen en om politieke druk op minister Verdonk uit te oefenen om de garantie te geven dat Wessam, wanneer hij een Nederlandse ambassade weet te bereiken, alsnog per direct politiek asiel krijgt in Nederland, richten wij met ingang van heden de Steungroep Wessam op. Deze zal haar eigen weblog krijgen, waarop informatie snel kan worden uitgewisseld door iedereen die zich voor hem inzet.

OPRICHTING STEUNGROEP WESSAM
e-mail: steungroepwessam@yahoo.com

De laatste informatie over de situatie van Wessam in Libië, zal vanaf heden te vinden zijn op een weblog. Vragen en aanvullende informatie, steunbetuigingen en adviezen worden door ons zeer verwelkomd.

WEBLOG VAN DE STEUNGROEP
http://helpwessam.web-log.nl

21 mei 2005


E-Mail: steungroepwessam@yahoo.com Website: http://helpwessam.web-log.nl


E-Mail: steungroepwessam@yahoo.com