arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nadia McCaffrey: een moeder trekt ten strijde
by Inge Van de Merlen Sunday, May. 22, 2005 at 8:37 PM

De afgelopen weken was een opmerkelijke vrouw te gast in Belgiƫ. Nadia McCaffrey verloor haar enige zoon tijdens de oorlog in Irak. Zij besloot niet bij de pakken te blijven zitten. Ondertussen heeft ze een wereldwijd netwerk ontwikkeld van mensen dat samen met haar de Amerikaanse regering het vuur aan de schenen legt. Vorige dinsdag sprak ze in Antwerpen. Wat volgt is een overzicht van de belangrijkste punten die besproken werden. Dit schetst echter slechts een fractie van wat deze vrouw in haar mars heeft.




Nadia McCaffrey:
een moeder trekt ten strijde

Toen Nadia McCaffrey vernam dat haar zoon in Irak gesneuveld was, stopte ze onmiddellijk al haar normale bezigheden. Sedert die dag zet ze zich ten volle in om de zinloze oorlog in Irak tot een einde te brengen. Mensen informeren over de gevolgen van de oorlog is haar belangrijkste wapen in deze strijd. Op dinsdag 17 mei was ze te gast bij ADAV, Geneeskunde voor het Volk Hoboken en StopUSA Antwerpen . Ze stond het publiek te woord en toonde daarbij videobeelden van het belegerde Falluja en van een vredesmissie naar Jordanië waar ze samen met andere moeders van gesneuvelde soldaten Iraakse slachtoffers ontmoette.

Strijdgewoel in Falluja. Amerikaanse soldaten, bereid hun leven te offeren voor hun land, banen zich al schietend een weg door de straten van de stad. Dappere mannen, vastbesloten om de terroristen in hun hol te verschalken. Met deze officiële beelden van het bezettingsleger in Falluja, de enige die de televisieschermen in de VS mochten passeren, begint de documentaire 'Testimonies from Falluja'.

Na enkele minuten wisselt de filmmaker van cameraman. Geen 'embedded journalist', maar een inwoner van de verwoeste stad laat nu de vluchtelingen van Falluja zelf aan het woord. Getuigenissen volgen elkaar op in een poging de oorlogspropaganda van het Pentagon te ontkrachten. Mensen vertellen hoe hun huizen met de grond gelijk werden gemaakt. Wat nog overeind stond werd leeggeroofd. Ze trachtten de stad te ontvluchten, maar werden aan de Amerikaanse controleposten teruggestuurd, terug naar de hel waar eens hun thuis was. Een moeder vertelt over haar zevenjarig zoontje dat om het leven kwam. Zijn lichaam heeft ze nooit teruggevonden en vertwijfeld zegt ze dat zijn naam Abdullah Yussef was en hij in het Aldaradistrict woonde, hopend dat iemand haar bij zijn stoffelijk overschot kan brengen. Wanneer een man beschrijft hoe soldaten een ongewapende burger de arm braken om hem vervolgens aan armen en benen vastgebonden door een tank te laten overrijden, kan de vertaalster haar tranen niet meer in bedwang houden. Na enkele seconden herpakt ze zich en vertaalt getuigenis na getuigenis over de genocide in Falluja.

Na afloop van de documentaire staat Nadia McCaffrey voor het publiek om vragen te beantwoorden, maar er blijft een indrukwekkende stilte in de zaal hangen. Een negenjarig kind bijt de spits af: “Hoe heeft men dit kunnen filmen als er niemand de stad in mocht?” En Nadia vertelt:

De beelden werden gefilmd door iemand die in de stad woonde. De echtgenoot van de voormalige voorzitster van Iraq Occupation Watch produceerde de film. Zijn vrouw ontmoetten we in Amman (Jordanië) in december van vorig jaar. De Engelse vertaling werd door Dahr jamail ingesproken. Dahr is een van de zeldzame onafhankelijke journalisten, die vanuit Irak verslag uitbrengen. Hij verbleef er acht maanden tijdens de bezetting.

Deze film toont de droevige waarheid van wat er in Irak gebeurde en nog steeds gebeurt. “Ik ben hier omdat ik alles in het werk stel om deze oorlog te stoppen”, verklaart Nadia. “We moeten zeggen wat we denken. Ik ben van Franse afkomst en woon in de Verenigde Staten. Mijn zoon werd in Irak gedood. Ik heb me tegen elke oorlog verzet en nu maak ik deel uit van een brede anti-oorlogsbeweging. We spreken in scholen en universiteiten. We zetten alles in het werk om de waarheid over de oorlog te tonen.”

Een toeschouwer stelt dat de Verenigde Staten elke band met de rest van de wereld missen. “Meer dan de helft van de Amerikanen heeft niet het geringste idee van wat er in Irak gaande is”, reageert Nadia. “Deze film zal er ook nooit op tv vertoond worden. We hebben ondertussen ook meer filmmateriaal ter beschikking, en we zullen het tonen”, reageert Nadia.

Als moeder is het voor mij zeer moeilijk te begrijpen hoe mensen tot zoiets in staat zijn. Maar ook in Europa denken veel mensen dat de oorlog in Irak ver weg is. Dit is een misvatting. Syrië en Iran worden nu bedreigd.” Een man van Soedanese afkomst vermeldt de gebeurtenissen in zijn land en Nadia bevestigt: “Dit zal niet meer stoppen.” Of je deze film wel mag tonen in de Verenigde Staten? “Niemand zal me daarvan weerhouden”, klinkt het beslist. “Officieel is het ook toegelaten, maar natuurlijk zal men de vertoningen trachten tegen te houden.” “Misschien wordt je wel gearresteerd”, laat iemand zich ontvallen. “O ja, zeker. Dat behoort tot de mogelijkheden.” Maar hier kan de film toch op tv vertoond worden; misschien op Panorama. Een andere toeschouwer vermeldt een documentaire over Irak die daags voordien nog door Arte vertoond werd. “Wel, als het hier kan, zullen we het proberen.”

Dan wordt gevraagd naar de reden om Irak aan te vallen. Nadia zegt dat de regering ondertussen ook officieel toegegeven heeft dat de aangehaalde redenen vals waren. Zij leed als moeder, wiens zoon in Irak sneuvelde, een groot verlies, maar ze is zich ervan bewust dat de mensen in Irak veel meer verloren. Meer dan 100.000 Irakezen lieten het leven in deze oorlog. Daarom nam ze ook deel aan een vredesmissie naar Amman. Samen met een aantal andere ouders van gesneuvelde soldaten bracht ze medisch materiaal mee voor de slachtoffers van Falluja. Maar haar reis had nog een andere reden. Ze wilde Iraakse moeders ontmoeten, die ook kinderen verloren hadden in deze oorlog. Het werd een ontmoeting voor vrede. Nadia was op alle mogelijke reacties van de Irakezen voorbereid. Ze begreep dat de mensen alle reden hadden om boos te zijn, ook op haar als Amerikaanse. De missie naar Amman werd echter een succes. Er werd een brug voor vrede gebouwd. Slachtoffers van beide zijden deelden hun leed met elkaar, en allen wisten ze dat ze de regeringen niet kunnen vertrouwen. Daarom bouwen ze aan vrede van mens tot mens, van moeder tot moeder. Deze slachtoffers stappen uit de vicieuze cirkel van geweld.







Nadia's zoon, Patrick McCaffrey wilde helemaal niet naar Irak. Nadat de aanslagen van 11 september hem diep geschokt hadden, meldde hij zich als vrijwilliger bij de Nationale Garde. Hij wilde de mensen kunnen helpen, wanneer er zich een soortgelijke ramp zou voordoen. Bij zijn aanwerving werd hem gezegd dat zijn gevaarlijkste opdracht de bewaking van een atoomcentrale in Utah zou zijn. Niets was minder waar, en de vierendertigjarige vader van twee kinderen werd naar Irak gezonden, waar hij uiteindelijk de dood vond. De meeste Amerikaanse soldaten willen daar niet zijn. Alleen in Januari van dit jaar deserteerden 5000 van hen; dit zijn enkel de officiële cijfers. Het wordt steeds moeilijker om kannonnenvlees te vinden in de VS. Het leger zit zo in de nood, dat ze zelfs naar de scholen trekken, om elfjarigen reeds warm te maken voor een militaire carrière. Daarom richten Nadia en andere vredesactivisten zich momenteel ook op de scholen. Ze beseffen het belang van weerwerk tegen deze schandalige praktijken. Of de soldaten de oorlog niet boycotten, wordt gevraagd. Velen proberen dat. Het Pentagon praat daar natuurlijk niet over, maar de soldaten die zich tegen de oorlog verzetten worden geschaduwd, hun e-mail en brieven worden gecontroleerd. Ze lopen een reële kans om voor de krijgsraad te komen. Er zijn reeds zeer veel Amerikanen tegen de oorlog, maar ze krijgen er geen vat op. Het verkiezingssysteem is corrupt. Bush is niet herverkozen; de verkiezingen waren gemanipuleerd. Voor mensen die er niet wonen is het onvoorstelbaar wat ginder aan de hand is. De Amerikanen hun vrijheid ligt aan diggelen. Kort na 11 september werd de 'Patriot Act' in het leven geroepen. Wanneer er volgens de overheid een terroristische dreiging ontstaat, wordt de staat van beleg uitgeroepen. Dan kunnen ze met de mensen doen wat ze willen. De Amerikaanse bevolking leeft ook in dagelijkse angst. Op het televisiescherm verschijnt geregeld een barometer die de alarmfase aanduidt. Wanneer deze oranje aangeeft worden de straten geblokkeerd, mensen kunnen zich dan niet meer normaal verplaatsen. De angst voor het terrorisme wordt hen dag na dag ingepompt. Zo worden ze klaargestoomd voor het moment dat alarmfase rood in werking treedt, wat betekent dat de staat van beleg wordt afgekondigd. Eens het zover is, kan om het even wie gearresteerd worden. Gedaan met de burgerrechten!

Wat vinden de Amerikaanse moeders van de oorlog, wil iemand weten. Ze weten doorgaans wel dat deze oorlog om olie draait. Water is een andere reden, want Irak bezit naast olie ook de belangrijkste watervoorraden van het Midden Oosten. Het land wordt nu verkocht aan de Amerikaanse multinationals; mensen tellen dan niet meer. Vandaag haalt Irak de krantenkoppen. Wat zal het morgen zijn? Afrika? Hoeveel landen telt Afrika? En hoeveel conflicten vinden daar tegenwoordig plaats? We zitten met een wereldwijd probleem. De reden van deze oorlogen is de controle over de hele wereld. “We moeten heel goed beseffen dat wij, het volk, de regering zijn.”, zegt Nadia “Daarom moeten we de mensen zoveel mogelijk benaderen en hen informeren, hen mobiliseren.” In de Verenigde Staten is er een verbod op het vertonen van soldaten die in hun doodskist uit Irak terugkeren. De dag dat Patrick thuiskwam verwittigde zijn moeder de media. De hele wereld mocht zijn thuiskomst zien. Natuurlijk wordt Nadia stevig in het oog gehouden. Verscheidene keren reeds cirkelden helicopters boven haar woning in Californië, pure intimidatie. “Ik zal niet stoppen”, zegt ze beslist, “mijn zoon was het centrum van mijn leven; ik heb niets meer te verliezen.”

Maar waarom is de strijd tegen de oorlog dan niet beter georganiseerd in de VS, wil iemand weten. Dat vraagt Nadia zich soms ook af. Tenslotte werden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog reeds vijfentwintig landen door de VS gebombardeerd. Kijken de Amerikanen dan niet naar buitenlandse televisie? Nee, dat kunnen ze niet. De ruimte wordt door binnenlandse zenders in beslag genomen, zodat ze zelfs over sateliet niets anders kunnen ontvangen. En de mainstream media wordt door nog slechts zes bedrijven beheerd; allen ten dienste van het grote kapitaal. In de VS heerst een situatie van nagenoeg complete desinformatie. Daarom is het werk van mens tot mens zo belangrijk. Volgens Nadia kan iedereen wat ondernemen. Mensen moeten hun stem laten horen, initiatieven tegen de oorlog opstarten, zelfs op kleine schaal. Steeds meer mensen moeten beseffen wat er gaande is. In de Verenigde Staten zou dit wel eens in een stroomversnelling terecht kunnen komen. Door het tekort aan recruten zal de regering de militaire dienstplicht wellicht opnieuw invoeren. Wanneer er in elke familie zonen en dochters, broers en zussen zijn die de oorlog ingezonden worden, zullen de mensen wakker schrikken en reageren. Als de oorlog eenmaal voor hun deur staat... ja, dan wel.